26.7 C
Craiova
duminică, 20 iulie, 2025
Știri de ultima orăEducatie2.500 de elevi din Dolj, evaluați în prima zi a bacalaureatului

2.500 de elevi din Dolj, evaluați în prima zi a bacalaureatului

http://www.youtube.com/watch?v=uH1-n6psNMA

\n

Emoții mari pentru elevii din ultimul an de liceu. Ieri a început prima sesiune a examenului național de bacalaureat, cu proba de evaluare a competențelor de comunicare orală la limba și literatura română. În Dolj, acest examen a adus în fața comisiilor de evaluare 2.500 de candidați, în 43 de centre. Până la prânz, nu s-au înregistrat eliminați, dar au fost unități de învățământ cu atât de puțini candidați că proba s-a terminat la ora 12.30.

Cei mai puțini candidați au fost la Liceul Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova, unde erau înscriși doar 20 de elevi. Numărul mic de elevi la acest examen se explică prin faptul că mulți nu au promovat clasa. În acest an școlar, bacalaureatul este susținut doar de cei care au reușit să dovedească faptul că au bagaj minim de cunoștințe. Chiar și așa subiectele nu li s-au părut ușoare candidaților.
„Am avut un text la prima vedere, să spunem cine este receptorul și cine este emițătorul, și de realizat un text argumentativ pe o anumită temă. Au fost un pic cam grele subiectele, dar nu am avut prea mari emoții și am trecut cu brio de această probă. Cele mai mari emoții le am pentru probele scrise. Mai mult la matematică“, a spus Cosmin Olteanu, candidat în centrul organizat la Liceul „George Bibescu“ din Craiova. Cosmin a și părăsit ultimul sala de examen, la ora 12.30.
În acest centru, prima probă a bacalaureatului s-a finalizat după primele trei ore și jumătate de la debut.
„Am avut 20 de candidați, dintre care unul absent. Este din promoția anterioară. În rest, s-au prezentat destul de bine la examen. Au obținut calificativele pe măsură. Majoritatea a obținut «avansat» și trei candidați au primit calificativul maxim, adică «experimentat». Deci, s-au pregătit pentru acest examen“, a spus Lucia Duican, profesoară de limba română la Liceul „George Bibescu“ din Craiova. De altfel, prima probă a examenului național de bacalaureat s-a finalizat încă din prima zi în 18 unități liceale.

Solicitați să-și spună părerea pe diverse teme

De altfel, elevii au spus că nu au stat prea mult în sălile de examen pentru a răspunde la cerințele de pe biletele de examen. Subiectele la proba orală de limba și literatura română au constat în citirea unui  text la prima vedere și să răspundă la câteva întrebări formulate pe marginea lui, dar și în formularea unei opinii personale pe diverse teme.  „Am avut un text argumentativ despre relația dintre părinți și copii, care nu mai este chiar bună, pentru că în majoritatea cazurilor nu se mai bazează pe comunicare. Părinții sunt ocupați cu problemele cotidiene și astfel copiii intră în diverse anturaje. Nu a fost greu de rezolvat acest subiect. Nici nu m-am pregătit foarte mult pentru aceste probe. Decisive sunt examenele scrise, pentru care am și cele mai mari emoții“, a spus Mădălina Rizescu, de la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova.
Alt candidat, o nouă temă. „Am avut un text argumentativ despre importanța lecturii. Mulți tineri nu mai citesc și asta dăunează societății. Lectura este importantă în dezvoltarea personală. Eu citesc foarte mult și am reușit să-i influențez și pe cei din jurul meu să facă acest lucru, pentru că așa pot să-și îmbogățească bagajul de cunoștințe și să aibă propriile păreri argumentate despre ce este în jurul lor“, a spus Roxana Alexandra Istudor, de la Colegiul Național „Elena Cuza“. Candidații au avut de formulat opinii personale și despre turism. „Eu am avut un text despre cum putem promova turismul românesc. Nu a fost deloc greu“, a spus Alexandru Gust, de la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova.  

Examenul continuă și astăzi în 24 de centre

În funcție de răspunsurile date, elevii vor primi unul dintre cele trei calificative: „mediu“, „avansat“, „experimentat“. Rezultatele se afișează însă abia la finalul zilei. La unele unități liceale, examenul a durat până seara. Un exemplu în acest sens este Colegiul Tehnologic „Constantin Brâncuși“ din Craiova. „Avem 199 de candidați și două comisii de examinare, una în prima tură, până la ora 13.00, și alta după această oră, care va evalua până la ultimul candidat programat în prima zi. Pentru că este foarte cald, le asigurăm elevilor și apă plată“, a declarat Laurențiu Puicin, directorul CTAM „Constantin Brâncuși“ din Craiova.
Potrivit calendarului emis de Ministerul Educației Naționale, proba de evaluare a competențelor de comunicare orală în limba română continuă până joi, 12 iunie. „În prima zi au fost evaluați 2.578 de elevi. Pentru ziua de miercuri  (astăzi – n.r.) avem însă 1.448 de candidați repartizați în 24 de centre, iar pentru ultima zi a acestei probe, care este joi (mâine – n.r.), avem 339 de candidați, în zece centre de examen“, a precizat inspectorul școlar Alexandrina Năstase, vicepreședintele Comisiei județene de bacalaureat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS