11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieMircea Dan Mirea - elevul de aur al CN „Fraţii Buzeşti“

Mircea Dan Mirea – elevul de aur al CN „Fraţii Buzeşti“

http://www.youtube.com/watch?v=G9TbuwE2aOE

Elevul Mircea Dan Mirea (foto) a început să facă performanţă la olimpiadele şcolare încă din perioada gimnaziului şi a strâns numeroase premii la concursurile naţionale, fiind pasionat de biologie, chimie, fizică, geologie, astronomie. Acum este în clasa a XI-a şi este cunoscut pentru performanţele internaţionale la olimpiadele de ştiinţe. Şi anul acesta depune eforturi susţinute pentru a fi din nou printre cei mai buni tineri din lume. S-a calificat la Olimpiada internaţională de biologie, reuşită la care aspira de anul trecut. „Am încercat şi anul trecut să mă calific, dar nu am reuşit. Biologia este disciplina care îmi place cel mai mult şi mi-am dorit să fac performanţă“, mărturiseşte adolescentul. Nu a fost deloc uşor. „A fost un an lung de pregătire. Am început cu etapa judeţeană a Olimpiadei de biologie, am trecut apoi la naţională. A fost destul de dificil pentru că am avut de studiat anatomia şi fiziologia omului. Am obţinut locul doi şi calificarea în lotul lărgit al României, alături de alţi 19 colegi. Am avut două săptămâni de pregătire intensă la Universitatea „Babeş-Bolyai“, unde făceam câte zece ore de curs, după care treceam la studiu pentru a-mi fixa mai bine cunoştinţele predate la clasă. Am trecut apoi printr-o evaluare şi am reuşit să mă calific în primii patru liceeni ai ţării şi voi pleca în iulie în Indonezia“, povesteşte tânărul.

„Sper să schimbăm punctajul anilor
anteriori“

În Indonezia, Mircea Dan Mirea va concura cu cei mai buni elevi din peste 50 de ţări. „Cei mai puternici competitori sunt asiaticii, în special chinezii şi indonezienii. Românii au rezultate slăbuţe, dar să sperăm că poate voi reuşi să schimb ceva în privinţa asta“, spune Mircea. Plecarea în Indonezia este un prilej nu numai pentru a face o nouă performanţă, ci şi de a vizita noi locuri, iar adolescentul craiovean şi-a făcut deja planuri în acest sens. „O să merg în insula Bali şi o să încerc să mă documentez mai mult despre locuri, să ştiu ce am de vizitat acolo. Anul trecut am reuşit să vizitez doar Luxemburgul, care mi-a şi plăcut foarte mult. În Iran şi în India nu am făcut prea multe vizite. În India am rămas impresionat de un campus al unei firme de IT, frumos amenajat. În rest, am cunoscut locurile doar prin prisma oamenilor cu care am interacţionat. Nu am avut timp să ies să mă plimb pe străzi“, spune elevul.

Lingvistica, un nou domeniu de performanţă

În acest an, Mircea Dan Mirea a reuşit să-şi impresioneze profesorii cu o nouă performanţă obţinută la lingvistică. Va participa la Olimpiada internaţională de la Beijing. Reuşita sa se datorează şi faptului că în timpul liber adolescentul se relaxează cu studiul limbilor străine. „Încerc să învăţ cât mai multe limbi străine. Asta fac atunci când am timp liber. Şi poate asta m-a ajutat să mă calific la Olimpiada internaţională de lingvistică, olimpiadă care nu se bazează pe partea de creaţie literară, ci pe traduceri“, a spus Mirea. Performanţele adolescentului sunt unice şi pentru dascăli. „Nu am mai avut un elev care să aibă preocupări în atât de multe domenii“, a spus Carmen Ştefănescu, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“. Prin rezultatele sale însă, Mirea continuă tradiţia liceului. Pe plan internaţional, colegiul a început să aibă premii din 2002. Drumul a fost deschis atunci de eleva Enea Raluca şi continuat în fiecare an de alt elev.

Primul premiu internaţional, obţinut cu mult efort

Până în prezent, adolescentul Mirea are trei medalii, una de aur obţinută anul trecut la Luxemburg şi două de argint, una obţinută în Iran la Olimpiada de ştiinţe pentru juniori şi alta obţinută în India, la Olimpiada de ştiinţele pământului. Nu mai are prea mari emoţii pentru competiţiile viitoare. Totuşi, când priveşte înapoi spune că cea mai dificilă competiţie i s-a părut cea din Iran. „Olimpiada de ştiinţe pentru juniori a fost cel mai dificil concurs pentru că presupune o gamă foarte largă de cunoştinţe şi de aptitudiuni de biologie, fizică, chimie. M-am pregătit foarte mult atunci. A fost şi prima olimpiadă internaţională“, a spus elevul.

Părinţii i-au deschis drumul spre succes

Elevul Mircea Dan Mirea spune că drumul spre succes i-a fost deschis de părinţi. „Mama este medic, iar tatăl meu este la bază fizician şi mi-a explicat anumite fenomene. Odată ce am descoperit universul cunoaşterii acestor ştiinţe, am început să fac performanţă. Şi asta încă de la gimnaziu“, spune adolescentul. Îşi doreşte o carieră în domeniul biologiei şi pentru asta se pregăteşte să aplice la universităţi din Anglia şi Statele Unite ale Americii. Printre preferinţe se află Cambridge, Harvard şi Princeton. Până atunci însă, se pregăteşte intens pentru cele două olimpiade internaţionale din Indonezia şi Beijing, care vor avea loc peste o lună şi jumătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS