23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCraiova: O zi de muncă pentru liceeni, preamiată cu diplome

Craiova: O zi de muncă pentru liceeni, preamiată cu diplome

Elevi ai Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova au participat în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” la activităţi practice în cadrul unei companii cu scopul de a vedea ce trebuie să facă în calitate de angajaţi în domeniul în care vor să-şi construiască cariera. Acţiunea s-a derulat în cadrul proiectului internaţional „Job Shadow Day” care se desfăşoară la nivel internaţional.

„Peste 7000 de tineri sunt implicaţi în aceste activităţi care au ca scop descoperirea aptitudinilor pentru carieră. Aceste acţiuni se derulează începând de la clasa pregătitoare, cu precizarea că până la clasa a X-a ziua de practică se face la locul de muncă al părintelui, iar apoi la alte companii. Noi am aplicat pentru elevii de clasa a XI-a şi s-au implicat 13 angajatori din domenii diferite, de la marketing la avocatură”, a declarat Simona Parseghian, profesor coordonator al activităţillor.

Pe parcursul unei zile de practică elevii au văzut ce presupune meseria pe care vor să o urmeze. „Eu vreau să devin arhitect, pentru că este un domeniu spre care se îndreaptă foarte puţini tineri, dar care mie îmi place pentru că presupune creativitate şi o bună comunicare cu oamenii. În practică am văzut multe lucruri pe care nu le ştiam. De exemplu, situaţii dificile care apar pe timpul lucrării. Se poate opri finanţarea şi atunci trebuie luată o decizie în prinvinţa acelei lucrări”, a declarat Andreea Şarpe, elevă a Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova.

Un alt coleg al său a văzut ce înseamnă să fie actor. „Practica am făcut-o într-o singură zi dar a vizat două aspecte. În primul rând, am văzut ce înseamnă să fii student la teatru, am aflat ce trebuie să cunosc pentru admitere, iar în al doilea rând am avut şansa să văd cum se pregătesc actorii pentru a juca pe scenă, cum trăiesc emoţia dinaintea spectacolului, pe care cei din sală nu o văd niciodată”, a declarat  Cristian Şarpe. Au fost însă şi elevi acre au descoperit că nu sunt pregătiţi să facă o profesie pe care o aleseseră iniţial. Aşa s-a întâmplat şi în cazul unui licean care dorea să devină avocat. Practica l-a determinat să-şi schimbe opţiunea. Pentru activitatea derulată la angajatori, liceenii au primit astăzi diplome în cadrul unei festivităţi derulate la Muzeul Olteniei Craiova- secţia Ştiinţele Naturii.


Editor: Mariqana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS