16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieNoi performanţe şi calificări internaţionale pentru Colegiul „Fraţii Buzeşti“

Noi performanţe şi calificări internaţionale pentru Colegiul „Fraţii Buzeşti“

Elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova au făcut performanţă şi la olimpiadele naţionale derulate săptămâna trecută. Din cei 73 de elevi calificaţi să reprezinte judeţul la aceste competiţii, 28 au obţinut premii şi menţiuni până în prezent. Nouă elevi s-au calificat şi la olimpiadele internaţionale. Dar lista premiilor nu este completă, în perioada următoare trebuind să se desfăşoare noi competiţii naţionale.
În urma olimpiadelor naţionale derulate în săptămâna „Şcoala Altfel“, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ s-a remarcat din nou prin pregătirea elevilor la biologie. Au fost obţinute nu mai puţin de nouă premii şi menţiuni sub coordonarea profesorului Genelia Petrescu. În plus, cinci elevi s-au calificat la două competiţii internaţionale. „Avem calificaţi la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, pe Teodora Şerbana şi Ovidiu Căpăţănă. Cei doi elevi sunt în clasa a IX-a, dar sunt foarte bine pregătiţi şi motivaţi să obţină rezultate. Teodora Şerbana a obţinut premiul I la olimpiada naţională, fiind calificată cu punctaj maxim. Este un copil care ne-a venit de la o şcoală generală şi e foarte hotărâtă să-şi urmeze drumul. Se pregăteşte pentru o carieră în medicină şi din acest motiv a ales Colegiul «Fraţii Buzeşti». Şi colegul său Ovidiu Căpăţână este un elev cu rezultate remarcabile, având două calificări internaţionale. El face parte şi din lotul pentru Olimpiada Internaţională de Biologie, alături de Cristina Pelea, Radu Adrian şi Mircea Dan Mirea, elevi care au obţinut medalii şi în anii şcolari anteriori“, a declarat Carmen Ştefănescu, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

Calificări internaţionale şi la informatică

Dar nu numai la biologie s-au obţinut calificări în etapele internaţionale. Patru elevi de liceu s-au calificat la Olimpiada Internaţională de Informatică. „Ce pot spune este că infomatica este a doua disciplină puternică în şcoala noastră. Avem patru elevi care ne vor reprezenta şi la competiţiile internaţionale. Este vorba de Alexandru Mitea, Mihai Niţu, Denis Miţă şi Dan Bogdan Iordache, care a obţinut premiul I la olimpiada naţională. Elevul Iordache este în clasa a IX-a şi a fost calificat şi la olimpiada naţională de fizică, dar a ales informatica şi iată că nu a greşit. El are premii obţinute şi în perioada gimnaziului“, a subliniat directorul adjunct al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

Premii la chimie şi franceză

Premii la olimpiadele naţionale au fost obţinute şi la disciplinele franceză şi chimie. 12 elevi s-au calificat la aceste competiţii. „La franceză au fost obţinute cinci menţiuni, din care patru speciale şi un premiu II care a fost luat de Adela Popi, elevă în clasa a VIII-a. De asemenea, la chimie sunt cinci menţiuni speciale şi avem şi un premiu special, obţinut de elevul Andrei Bălună, care se remarcă prin rezultate deosebite în fiecare an. Este un elev care are nevoie de sprijin financiar şi moral pentru a-şi face o carieră în cercetare“, a spus directorul Carmen Ştefănescu. De altfel, lista performanţelor continuă cu premiul special obţinut la limba română de Miruna Băceanu, elevă în clasa VIII-a, o menţiune la germană obţinută de Sânziana Godeanu şi un premiu III la germană obţinut de Andreea Vasilescu.
Acestea sunt primele rezultate la olimpiadele naţionale. Lista completă a premiilor obţinute de elevii judeţului Dolj nu este încă finalizată. Aceasta se află la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, ai cărei reprezentanţi susţin că datele se centralizează. „Sunt discipline la care s-au depus contestaţii şi aşteptăm ca Ministerul Educaţiei să ne transmită rezultatele finale“, a declarat Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS