http://www.youtube.com/watch?v=rzO7bc7T2M0
În ciuda creşterii procentului de promovabilitate cu aproximativ 12% la simularea bacalaureatului de luna aceasta faţă de cea din luna noiembrie anul trecut, nu mai puţin de opt licee din Dolj apar pe lista cu nici un promovat la ultima sesiune de evaluare. Managerul Liceului Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova, care se află în această situaţie, a declarat că una din cauzele acestor rezultate este faptul că elevii vin nepregătiţi de la gimnaziu, întrucât la clasa a IX-a, 20 din 100 de liceeni spun că nu ştiu să scrie şi să citească. Declaraţia a fost făcută în urma şedinţei care a avut loc la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj cu directorii unităţilor liceale, pentru a analiza rezultatele de la această simulare.
Pentru examenul naţional de bacalaureat, media minimă de promovare este 6. În Dolj, aproape 33% din elevi au obţinut această medie. Cele mai bune rezultate au fost la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, Colegiul Naţional „Carol I“, Liceul Independenţa Calafat şi Colegiul Naţional „Elena Cuza“. La polul opus, cu procent de promovabilitate zero, sunt opt unităţi de învăţământ. „Este vorba de Liceul Tehnologic «Constantin Ianculescu» din Cârcea, Liceul Tehnologic «George Bibescu» din Craiova, Liceul Tehnologic «Ing. Aurelian Ionete» din Malu Mare, Liceul Tehnologic «Spiru Haret» din Craiova, Liceul Tehnologic «Ştefan Anghel» din Băileşti, Liceul Tehnologic Auto Craiova, Liceul Tehnologic Special Bethoveen şi Liceul Tehnologic «Amărăştii de Jos»“, a declarat inspectorul şcolar Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. În cazul Liceului Tehnologic Auto din Craiova, procentul de zero promovaţi s-a regăsit şi la evaluarea naţională. Rezultatele sunt îngrijorătoare şi din acest motiv directorii unităţilor de învăţământ au fost convocaţi într-o şedinţă, pentru a se prezenta rezultatul concret atât pe unităţi de învăţământ, cât şi pe discipline, cu scopul de a se găsi soluţii.
Nepregătiţi pentru bac, dar pregătiţi pentru piaţa muncii
Directorii sunt optimişti în privinţa îmbunătăţirii rezultatelor până la examenele din vară. Chiar şi în cazul unităţilor care au avut procent de promovabilitate zero la ultima simulare, sunt speranţe de mai bine. Directorul Liceului Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova susţine că rezultatul de la această simulare, cu nici un elev care să promoveze sesiunea, are mai multe cauze. „Prima cauză a acestor rezultate a fost valoarea elevilor când au intrat la liceu. Mulţi au fost semianalfabeţi. Asta o spun la modul foarte serios, pentru că atâta timp cât la clasa a IX-a, din 100 de elevi, 20 se ridică în picioare şi spun: «Domnul, doamna, eu nu ştiu să scriu, eu nu ştiu să citesc», asta este realitatea. Al doilea motiv este lipsa de motivaţie pentru aceşti elevi, şi al treilea motiv, foarte real şi de luat în seamă, este că elevii care se îndreaptă spre învăţământul tehnologic nu urmăresc neapărat să obţină o diplomă de bacalaureat. Ei doresc să dobândească competenţe pentru a se integra pe piaţa muncii, iar eu pot să afirm că elevii de la liceul nostru sunt foarte bine pregătiţi pentru a se integra pe piaţa muncii“, a declarat Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic „George Bibescu“. Unitatea de învăţământ se află pentru prima dată în această situaţie, iar managerul susţine că în vară vor fi rezultate chiar mai bune decât anul trecut, când promovabilitatea a fost de 20%. „Spre deosebire de anii anteriori, am constatat că sunt mai mulţi elevi care se apropie de media de promovare. Au obţinut medii peste 5, dar nu asta se contorizează, ci mediile de 6, iar acest fapt mă îndreptăţeşte să spun că la examen procentul va fi mai bun decât anul trecut“, a explicat Petre Cauc.
Probleme mari la matematică
La creşteri ale rezultatelor se aşteaptă şi managerii care nu se află pe lista neagră a unităţilor cu zero promovaţi. „Liceul «Mihai Viteazul» din Băileşti se situează pe poziţia 14 la nivel de judeţ şi are un procent de promovabilitate de 25,25%. Este posibil ca elevii să fi tratat simularea ca pe un joc amical. Cred că în vară rezultatele vor fi mai bune“, a declarat Gabriel Tica, directorul Liceului „Mihai Viteazul“ din Băileşti.
Cu toate acestea, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au tras încă un semnal de alarmă asupra procentului de promovabilitate la matematică. Simularea derulată în această lună arată faptul că a scăzut procentul de promovare şi la elevii de la profil real. „Trebuie remarcat faptul că la matematică sunt rezultate foarte slabe şi că în urma simulărilor s-a constat că au început să întâmpine dificultăţi şi elevii de la specializarea Ştiinţe ale Naturii, care au patru ore pe săptămână“, a subliniat inspectorul şcolar Alexandrina Năstase. Pentru a pregăti corespunzător elevii, directorii şi profesorii trebuie să întocmească planuri remediale în aceste zile, iar de săptămâna viitoare să înceapă orele de pregătire suplimentară.