18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieBătaie pe locurile de la Colegiul „Fraţii Buzeşti“

Bătaie pe locurile de la Colegiul „Fraţii Buzeşti“

Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova se află în faţa unei situaţii fără precedent la înscrierile pentru clasa pregătitoare. Până în prezent, are cu 100 de cereri mai mult decât numărul locurilor. Pentru a reuşi să-şi înscrie copiii la această unitate de învăţământ, părinţii îşi fac mutaţii în circumscripţia unităţii de învăţământ.

Pentru anul şcolar 2014-2015, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ a pregătit 75 de locuri pentru clasa pregătitoare, numai că, după primele zile de înscrieri, acestea s-au dovedit că sunt destul de puţine. Dacă la sfârşitul săptămânii trecute erau 61 de cereri peste numărul locurilor şi săptămâna aceasta solicitările au continuat să crească.
În prezent, sunt întregistrate 175 de cereri. Şi părinţii continuă să opteze pentru această unitate şcolară.
„Mulţi părinţi nu sunt din circumscripţie, dar au venit să-şi înscrie copiii, pentru că ei consideră că doar la această şcoală sunt învăţători foarte buni. Într-adevăr, se face carte, dar este totuşi învăţământ primar şi materia se parcurge la fel şi la alte unităţi de învăţământ. Părinţii ar trebui să ia în calcul şi distanţa pe care o au copiii până la şcoală, dar şi faptul că ar fi benefic pentru cei mici să înveţe într-o clasă cu 25 de elevi şi nu cu efective peste de 30“, a declarat Carmen Ştefănescu, directorul adjunct al unităţii de învăţământ.
Colegiul a fost solicitat şi anul trecut, fiind clasat de Ministerul Educaţiei Naţionale pe locul al treilea la nivel naţional ca număr de cereri depuse, dar conducera şcolii spune că anul acesta solicitările au crescut şi mai mult. De altfel, managerii spun că va fi nevoie să facă o selecţie a copiilor, pentru că nu au spaţii suficiente pentru a suplimenta numărul claselor. Va fi însă dificil să se facă alegerea pentru că mulţi părinţi şi-au făcut deja mutare în circumscripţia unităţii şcolare, iar metodologia de înscriere în învăţământul primar nu prevede termenul-limită până la care părinţii pot să-şi facă mutaţie. În plus, înscrierile vor continua până pe 14 martie.

Peste 3.000 de copii înmatriculaţi în Dolj

În ceea ce priveşte numărul de copii înscrişi la clasa pregătitoare, la nivelul judeţului Dolj s-au înregistrat mai mult de jumătate din numărul celor recenzaţi. „S-au înscris 3.650 de elevi din care 1.832 în Craiova, iar 1.818 în judeţ“, a precizat Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct. De altfel, în ceea ce priveşte copiii care nu au împlinit vârsta de şcolarizare, în Dolj, sunt 559 de elevi care au trecut testarea psihomatică pentru a merge la clasa pregătitoare încă de la vârsta de cinci ani, 36 de copii vor merge la clasa I chiar dacă au şase ani, iar 23 vor fi înscrişi la grădiniţă.
Carmen Rusan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS