9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieSimulările pentru examene dau liber elevilor

Simulările pentru examene dau liber elevilor

http://www.youtube.com/watch?v=LZ7CSQijMTM

De săptămâna viitoare încep simulările examenelor naţionale. De această dată, subiectele vor fi elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru a avea rezultate cât mai aproape de realitate. Evaluările vor perturba însă şi activitatea didactică. În intervalul în care acestea se vor derula, nu se vor face activităţi didactice în unităţile şcolare, iar orele pierdute vor fi recuperate ulterior, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Primele Evaluări Naţionale se vor organiza pentru elevii claselor a VIII-a pentru a stabili nivelul acestora de pregătire. Potrivit calendarului emis de Ministerul Educaţiei Naţionale, pe 18 februarie va avea loc evaluarea la limba şi literatura română, iar pe 19 februarie la matematică. Rezultatele se vor afişa pe 9 martie şi vor fi dezbătute cu elevii şi părinţii, iar, acolo unde va fi cazul, se va impune un program de recuperare a materiei.
„Vor fi aceleaşi condiţii ca la examenele naţionale. Vor fi pornite camerele de supraveghere video. De asemenea, accesul în săli va fi permis în intervalul 8.00 – 8.30, în fiecare zi de examen. Candidaţii trebuie să aibă asupra lor certificatul de naştere. Proba va debuta la ora 9.00, iar în corpul de clădire în care se desfăşoară nu mai au acces alţi elevi sau persoane străine. Subiectele vor veni de la Ministerul Educaţiei în sistem securizat şi până la această oră am fixat persoanele de contact care au acces la subiecte“, a precizat inspectorul şcolar Alexandrina Năstase.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, la aceste simulări sunt aşteptaţi 5.997 de elevi de clasa a VIII-a.

În martie vor fi testaţi şi liceenii

De simulări nu vor scăpa nici liceenii. În acest an vor fi testaţi atât elevii din ultimul an de studiu, cât şi cei de clasa a XI-a. Pentru ei simulările vor începe pe 3 martie, cu proba scrisă la limba şi literatura română. Evaluările vor continua cu proba la matematică pentru cei de la profilurile de real şi tehnologic, şi la istorie – pentru cei de la clasele de ştiinţe socio-umane. Ultima probă scrisă va fi pe 7 martie la alegere în funcţie de profil şi specializare, iar rezultatele se vor afişa pe 14 martie. Aceste simulări vor fi susţinute de peste 11.000 de elevi, având în vedere că, în prezent, la clasa a XI-a sunt înmatriculaţi 6.132 de liceeni, iar la clasa a XII-a sunt 5.040 de liceeni. Numărul mare de elevi şi condiţiile stricte de examen vor perturba activitatea de predare.
„În cazul simulării Evaluării Naţionale vor fi afectaţi în special elevii din clasele primare care învaţă dimineaţa. Ei nu vor face cursuri, dar materia se va recupera. Recuperarea se va face conform deciziei Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ“, a precizat inspectorul şcolar Alexandrina Năstase.
Elevii vor fi supravegheaţi de cadrele didactice din şcoală. Pentru aceste simulări, personalul didactic nu va fi plătit suplimentar. De altfel, notele nu se vor trece în cataloage. Până acum nu sunt prevăzute sancţiuni pentru elevii care încearcă să copieze. Inspectorii şcolari nu exclud însă posibilitatea apariţiei unor note telefonice care să impună reguli suplimentare pentru aceste evaluări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS