10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatie9,45 - cea mai mare notă la rezidenţiatul de la Craiova

9,45 – cea mai mare notă la rezidenţiatul de la Craiova

Nici un candidat din cei 529 înscrişi pentru a susţine concursul naţional de rezidenţiat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova nu a obţinut nota 10. În această sesiune, cel mai mare punctaj este 9,45. Candidaţii mai au încă mari emoţii până când Ministerul Sănătăţii va publica rezultatele care stabilesc ierarhia pe fiecare centru de examen, în funcţie de care vor fi repartizaţi pe locuri sau pe posturi, mai ales că în acest an numărul lor a scăzut.

Concursul de rezidenţiat a avut loc duminică, 17 noiembrie, în şase centre de examen, organizate la Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Mureş, Timişoara şi Craiova, dar până ieri la prânz listele cu notele nu au fost publicate. Procedura este greoaie din cauza cererilor de păstrare a anonimatului pentru care au optat mai mulţi candidaţi. În aceste condiţii, fiecare absolvent îşi cunoaşte nota obţinută în sala de examen, imediat după corectarea grilelor. Trebuie însă publicată ierarhia care indică ordinea ocupării posturilor şi a locurilor de medic rezident, care sunt mai puţine decât solicitările.  
La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova concurenţa este de 2,31 candidaţi pe loc. Sunt 457 de înscrişi la Medicină, 36 la Medicină Dentară şi 36 la Farmacie, care sunt absolvenţi ai centrului universitar din Craiova, dar şi din Braşov. Din datele transmise către Ministerul Sănătăţii, cel mai mare punctaj este 9,45 şi a fost obţinut de un candidat la Medicină, secţie la care cea mai mică notă este 4,29. La Medicină Dentară cea mai mare notă este 8,21, iar la Farmacie – 8,04. În plus,
ierarhia nu a suferit modificări după contestaţii, întrucât reevalurea lucrărilor nu a adus schimbări de punctaje. Rezultatele sunt mai bune decât în anul anterior. „Comparativ cu anul trecut, la Medicină a mai crescut punctajul, atunci cea mai mare notă a fost 9,28, iar acum cea mai mare notă este 9,45. La Farmacie, anul trecut, prima notă la rezidenţiat a fost 7,12, iar acum este 8,04. Doar la Medicină Dentară a mai scăzut punctajul. Dacă, în 2012, nota primului candidat era 8,80, acum este 8,21“, au precizat reprezentanţii UMF Craiova.

Locuri şi posturi
mai puţine

Spre deosebire de anul trecut, locurile, dar şi posturile scoase la concurs sunt mai puţine. La centrul de examen de la UMF Craiova, în acest an au fost scoase la concurs 200 de locuri la Medicină, faţă de 212 câte au fost anul trecut, la Medicină Dentară sunt 10 locuri în acest an, iar anul trecut au fost 20. Doar la Farmacie a crescut numărul locurilor, sunt 9 în loc de 6, câte au fost anul trecut.  
Conform metodologiei de concurs, medicii, medicii dentiști și farmaciștii care devin rezidenți pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidențiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidențiat. Cei care devin rezidenți pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv. Şi la această ultimă categorie s-au redus locurile, sunt doar 69 de posturi faţă de 148, câte au fost anul trecut. Repartizarea pe locuri sau pe posturi va fi făcută la fiecare centru universitar, după un calendar ce urmează să fie stabilit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS