15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePeste 26.000 de elevi din Dolj nu au rechizite şcolare

Peste 26.000 de elevi din Dolj nu au rechizite şcolare

Caietele, stilourile şi ghiozdanele sunt elemente esenţiale pentru începutul anului şcolar. Mii de elevi nu au aşa ceva şi aşteaptă să le primească de la Ministerul Educaţiei, dar licitaţia abia a început şi nu se ştie când se va finaliza.

La nivelul judeţului Dolj au fost depuse cereri pentru 26.650 de pachete cu rechizite şcolare. Potrivit solicitărilor, pentru clasa pregătitoare figurează 3.300 de elevi care au nevoie de pachetele cu ghiozdane, caiete, pixuri, culori şi chiar gumă de şters. Şi la clasa I s-au înscris 3.850 de copii fără posibilităţi materiale. Cele mai multe solicitări sunt la clasa a II-a, unde 8.000 de elevi sunt trecuţi pe listele de aşteptare, şi la clasa a VII-a, unde sunt peste 8.500 de copii. De altfel, la clasa a VIII-a sunt 3.000 de copii care au nevoie de sprijin din partea statului pentru a merge la şcoală. Deocamdată, pentru aceşti elevi pachetele nu au venit. Ministerul Educaţiei a alocat suma de 529.350 de lei, dar procedura de achiziţie este greoaie. Licitaţia abia a început, iar conform termenelor deschiderea ofertelor va avea loc abia pe 17 octombrie. Prin urmare, până când materialele vor ajunge la elevi este posibil ca primul semestru să treacă de jumătate.

Ghiozdanele, înlocuite cu pungi de plastic

Cererile pentru rechizite sunt formulate de familiile elevilor care nu au nici un fel de venit. Pe localităţi, cei mai mulţi elevi care au nevoie de sprijin sunt cei din Daneţi, Argetoaia Amărăştii de Jos, Bistreţ, Filiaşi şi Dăbuleni. „La Filiaşi, 70% din elevii de la gimnaziu au nevoie de aceste rechizite. La structura din cartierul de romi toţi elevii au nevoie de aceste pachete. Am avut şi situaţii-limită, cu părinţi care au venit să-mi spună că nu îi mai trimit la şcoală pentru că nu au posbilităţi să le cumpere caiete, dar am găsit soluţii. Avem un ONG prin intermediul căruia le-am oferit sprijin, în sensul că le-am dat un caiet-două şi câte ceva de îmbrăcat şi încălţat, pentru a-i avea în bănci. Am încercat să ne mobilizăm cât mai mult, dar sunt mulţi elevi care au astfel de dificultăţi. Avem cazuri în care nu au ghiozdane şi pun puţinele caiete pe care le au în pungi de plastic. Şi aceste probleme nu se regăsesc neapărat la clasa pregătitoare, ci mai mult la clasa I. Le vor primi când se va termina licitaţia. Pentru a nu prelungi prea mult perioada de aşteptare, noi am început să le facem dosarele elevilor, iar atunci când vin pachetele, să fim pregătiţi să le dăm“ , a precizat Alin Mondescu, directorul Şcolii Gimnaziale din Filiaşi. Anul trecut, rechizitele şcolare s-au dat la începutul lunii noiembrie, însă în acest an şcolar nu se ştie. Procedura de achiziţie a rechizitelor poate fi prelungită dacă vor exista contestaţii. În joc sunt însă mii de elevi care au nevoie de rechizite pentru a frecventa şcoala. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS