11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieGrădiniţe cu ofertă de „nerefuzat“: câini şi gunoaie

Grădiniţe cu ofertă de „nerefuzat“: câini şi gunoaie

Dacă în unele grădiniţe din Craiova avem o curăţenie impecabilă, în altele, lucrurile ajung la extrema opusă. Vin la pachet cu câini în locul de joacă sau cu gunoaie. Reprezentanţii spun că asta ţine de gospodărirea internă şi că vor face controale neanunţate pentru a descoperi neregulile.

Grădiniţele şi şcolile şi-au deschis porţile în urmă cu o săptămână şi ceva. Copiilor li s-au pregătit condiţiile necesare pentru a învăţa şi pentru ca părinţii să fie liniştiţi atunci când nu pot fi lângă ei. Am mers în câteva astfel de instituţii din Craiova, iar ceea ce am găsit nu a fost deloc plăcut. În curtea Grădiniţei cu program prelungit „Phoenix“, care are porţile deschise la maxim, ne-au primit… trei câini, care stăteau în nisipul de la locul de joacă. Deloc deranjaţi de prezenţa noastră, au ridicat uşor capul, apoi au adormit la loc, semn că sunt de-ai casei. „Ăştia sunt veniţi acum, de câteva zile. Am mai avut câţiva, dar am chemat şi i-au luat. Aceştia au venit recent. Intrăm în reabilitare termică în 2014 şi cred că atunci o să facem şi gardul. Sper că nu o să scrieţi lucruri pe care nu le-am spus“, s-au scuzat reprezentanţii grădiniţei, vorbind despre barele de metal destul de rare, care permit intrarea animalelor în curte. Asta, pe lângă porţil larg deschise.

Gunoaie pe locul de joacă

Altă grădiniţă cu surprize a fost „Paradisul copiilor“, care se află în spatele blocurilor de pe Calea Severinului. Deşi nu a fost chip să intrăm în clădirea instituţiei pentru a vorbi cu conducerea, uşile fiind închise, curtea grădiniţei ne-a primit cu un tomberon de toată frumuseţea şi cu multe gunoaie răsfirate chiar pe spaţiul verde destinat copiilor. Tot soiul de cartoane şi o uşă de lemn stăteau rezemate de un perete exterior. „De aici, din stradă, nu se vede, dar cred că tocmai asta e mai grav. Nu e normal să iasă copilaşii la joacă prin gunoaie. Văd şi eu, acum că mi-aţi spus, eu le-aş face scandal“, crede domnul Nicolae, care este bunic. Acesta amendează faptul că se cer bani, în general, la instituţiile de învăţământ şi nu se asigură o curăţenie rezonabilă în aceste locuri. „Noi plătim cât e nevoie pentru ei, că sunt ai noştri şi-i vrem îngrijiţi, dar să ştim o treabă!“, a încheiat bătrânul.

„Nu este cea mai bună situaţie“

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj spun că aceste sarcini de îngrijire a locurilor de joacă şi de salubrizare le revin celor care conduc grădiniţele. Aceştia au precizat că se vor face controale inopinate, pentru a putea vedea adevărata situaţie din grădiniţe. „Conducerea are datoria să anunţe. Dacă i-au luat (pe câini – n.r.) şi porţile au rămas deschise, nu este cea mai bună situaţie. Noi avem inspecţii tematice, în principal să observăm şi aceste situaţii legate de gospodărirea internă. În urma acestora şi pe baza mai multor criterii, dacă nu se soluţionează problema, se pot lua măsuri. Ne deplasăm şi inopinat. Trebuie găsită o soluţie pentru a proteja copiii. O să ne deplasăm şi noi să vedem care este situaţia“, a declarat Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS