5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLa bac, fără pix şi fără cap

La bac, fără pix şi fără cap

http://www.youtube.com/watch?v=xLAaahEbLT4

Surprize la examenul de bacalaureat. Deşi cea de a doua sesiune se organizează pentru a da o nouă şansă celor care nu au promovat în luna iulie, absolvenţii de liceu se dovedesc a fi mai nepregătiţi decât ne-am fi aşteptat. Se prezintă la centre fără să ştie la ce disciplină susţin proba, dar şi fără instrumente de scris.

Ieri a început proba competenţelor digitale, ultimul examen al acestei sesiuni de bacalaureat, care s-a dovedit a fi o surpriză pentru foarte mulţi candidaţi. Absolvenţii de liceu care aşteaptau să intre în săli s-au arătat a fi mai degrabă curioşi în ce constă evaluarea decât să fie pregătiţi. „Avem o probă orală azi. Îîî… Nu ştiu la ce este…“, spune Codruţ Chirea, de la centrul de examen organizat la Liceul „George Bibescu“ din Craiova. Un alt coleg încearcă să-l ajute şi îi şopteşte: „la informatică“. Iniţial am crezut că absolventul nu şi-a găsit răspunsul din cauza unui blocaj de moment. Aşa că am continuat să aflăm de la el cum s-a pregătit pentru examen şi am descoperit că nu are nici ceea ce impune metodologia pentru a intra în sala de examen. „Nu am pix la mine. Nu am luat. Nu ştiu dacă îmi trebuie. Am avut în timpul anului şi pix, şi caiet“, spune Cosmin Chirea.

Pregătit pentru o probă anterioară

Îi urăm succes candidatului şi încercăm să găsim în continuare răspunsul la întrebarea ce presupune proba de competenţe digitale. Abordăm un alt absolvent de liceu ce intră pe poarta centrului de examen şi cu zâmbetul pe buze ne spune că este pregătit să susţină proba de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină, care, conform calendarului pentru acest examen naţional, a avut loc în zilele de 20 şi 21 august. „Am de susţinut examen la engleză. Am fost ieri şi mai dau şi azi“, spune Cătălin Anca. Am insistat totuşi să aflăm de ce nu susţine proba de competenţe digitale. „S-au rotit un pic probele între ele. Dau la engleză şi o să dau şi la informatică, da mâine (vineri – n.r.)“, susţine candidatul. Cu o jumătate de oră înainte de a intra în sală, un alt absolvent de liceu îşi aruncă privirea la avizier să descopere repede la ce susţine examen. Vede ceva, dar nu îi este tocmai clar. „Cred că susţin la informatică. Cred, nu sunt sigur. Acum mă uitam. Nu ştiu în ce constă examenul, acum am venit să văd“, a precizat Cosmin Ţecu. Am continuat discuţia cu absolventul pentru a afla dacă are asupra sa tot ce îi trebuie să răspundă la cerinţe. Şi aici răspunsul a fost surprinzător. „Am la mine portofelul cu buletinul. Pix nu am. Nu ne trebuie să scriem că dăm pe calculator“, spune Cosmin Ţecu.

Zâmbitori şi fără griji

Ce au făcut candidaţii în sala de examen fără pix este greu de spus pentru că metodologia pentru proba de competenţe digitale prevede 90 de minute, 30 pentru a găsi răspunsuri pentru itemi care presupun folosirea internetului şi restul de 60 de minute pentru a da răspunsuri de utilizare a programelor de lucru ale calculatorului. Răspunsurile se scriu pe foaia de examen, care se dă cadrelor didactice pentru a fi corectată şi pentru a stabili nivelul de competenţă specific fiecărui candidat. Legea îi protejează pentru că, şi dacă nu scriu nimic, candidaţii nu sunt respinşi, ci primesc şi o diplomă pe care va scrie că sunt începători la folosirea calculatorului.
Sesiunea de toamnă a bacalaureatului va continua săptămana viitoare cu probele scrise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS