17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCandidaţi la postul de profesor, eliminaţi din examen

Candidaţi la postul de profesor, eliminaţi din examen

http://www.youtube.com/watch?v=Ahc36DkCOl4?

Concursul de titularizare desfăşurat ieri şi la Craiova, în patru centre de examen, s-a finalizat cu eliminări. Doi dintre candidaţii care au aspirat la un post didactic au fost obligaţi să părăsească sala pentru tentativă de fraudă.

Au vrut să intre în învăţământul preuniversitar pentru a preda elevilor cunoştinţe şi pentru a le vorbi despre valorile morale, dar au încercat s-o facă într-un mod mai puţin ortodox… Este vorba de două candidate pentru posturile de limba şi literatura română, pentru care se anunţase o concurenţă de 90 de înscrişi pe un loc titularizabil. Surprinse de comisia de supraveghere în timp ce încercau să copieze, candidatele au părăsit sala de examen ca eliminate şi vor avea lucrările anulate. „Eliminările au avut loc la centrul de examen organizat la Liceul cu Program Sportiv «Petrache Trişcu» din Craiova. Două candidate au fost surprinse cu telefoanele mobile asupra lor, deşi înainte de distribuirea subiectelor semnaseră o declaraţie pe propria răspundere că au depus în sala special amenjată atât aparatele mobile, cât şi alte surse de inspiraţie. Au avut şi pe uşile sălilor de examen lipite afişe cu obiectele care sunt interzise în sala de examen, potrivit metodologiei“, a declarat Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Peste 100 de candidaţi s-au retras

Pe lângă aceste eliminări, au fost şi situaţii în care candidaţii au renunţat la examen pentru că nu au ştiut să răspundă la cerinţele de pe foaia de examen. Nu mai puţin de 116 candidaţi au solicitat să se retragă din sala de examen pentru a nu figura cu note mici. Lucrările lor vor fi anulate. Dacă au susţinut examen anul trecut şi au o notă peste 5, aceşti candidaţi au dreptul de a participa la şedinţele publice de repartizare a posturilor pentru a avea activitate la catedră din toamnă. „Cerinţele au fost mult mai dificile decât anul trecut şi decât în toţi ceilalţi ani. S-au schimbat brusc subiectele şi este greu, în special pentru noi, cei care predăm de cinci-şase ani. Nu se mai dă din materia pe care o facem la clasă şi pe care am învăţat-o în facultate, ci din tot felul de enunţuri şi teorii de didactică şi pedagogie. Eu am 6,75 şi sper să obţin în toamnă o altă catedră în judeţ“, a spus o candidată la posturile de educatoare, la care concurenţa a fost de 152 de candidaţi pe un loc titularizabil.
Doi candidaţi au solicitat să se retragă din examen pe motive medicale. Totodată, au fost înregistraţi şi 163 de candidaţi absenţi.

Subiecte grele şi formulate ambiguu

Candidaţii au spus că subiectele au fost foarte dificile. Unii chiar au susţinut că cerinţele nu au fost formulate clar şi au lăsat loc de interpretări.
„Eu susţin examen pentru a treia oară, dar în această sesiune formulările au fost destul de ambigue, cel puţin la învăţători. De exemplu, prima cerinţă era să realizăm un demers evaluator, ceea ce presupunea realizarea unui proiect de lecţie pentru evaluare. Nu s-a precizat dacă proiectul de lecţie trebuia structurat aşa cum îl realizăm la clasă sau sub formă de eseu. Fiecare a făcut cum a crezut, ceea ce nu este corect. Formulările trebuie să fie obiective la un examen, mai ales că concurenţa este destul de mare. Eu cred că o să mă îndrept spre alt domeniu de activitate. Nu se merită să mă stresez în fiecare an şi pe un salariu aşa mic“, a precizat Lavinia Niţă, candidată la posturile de învăţător la centrul de examen organizat la Liceul CFR din Craiova.
Pentru absolvenţii de licenţă, fără experienţă la catedră, a fost şi mai dificil. „Eu am susţinut examen la limba şi literatura română. Este primul an când mi-am propus să intru în învăţământ şi subiectele au fost foarte dificile. Iar posturile sunt puţine. În afară de cele două posturi titularizabile, ar mai fi zece pentru suplinitori. Nu ştiu ce şanse vom avea. Vom vedea până la toamnă“, a precizat Elena Bogdan.
Şi la limba engleză verdictul a fost acelaşi: subiecte dificile. „Am avut dificultăţi atât la prima parte, cât şi la cea de-a doua. Eu am absolvit anul trecut şi acum am ales să susţin examen pentru posturile din învăţământ“, a precizat Ionuţ Dragoş Gheonea.

Primele rezultate vor fi aflate luni

Examenul a durat patru ore, timp în care la porţile centrelor au aşteptat cu nerăbdare susţinătorii, care au reclamat faptul că pe timp de caniculă candidaţii au stat în sălile fără ventilaţie mai mult de patru ore având asupra lor doar o jumătate de litru de apă. „Este inuman. O jumătate de litru de apă nu este suficientă într-o sală în care bate soarele şi în care trebuie să stea un om mai bine de patru ore ca să scrie 10-12 pagini. Nu poţi obţine rezultate bune“, a precizat tatăl unei candidate care susţinea examen pentru o catedră de titular la limba engleză.
Candidaţii vor afla primele rezultate ale acestui examen abia luni, 5 august. Cei nemulţumiţi vor avea la dispoziţie două zile pentru constestaţii, 5 şi 6 august.

Bătaie pe posturi în Gorj

Luptă grea pentru cele 40 de posturi titularizabile scoase la concurs de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) în Gorj. La anumite discipline s-a ajuns şi la 15-17 candidaţi pe un singur loc. Cei 719 candidați din Gorj au susţinut ieri proba scrisă a examenului de titularizare. Din păcate, există și situații paradoxale, cum ar fi cea a celor 78 de profesori de limba şi literatura română care susțin titularizarea deşi nu există nici măcar un post titularizabil, doar câteva pentru suplinire. Speranța celor care s-au pregătit pentru acest examen este aceea că vor prinde un post de suplinitor. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Gorj, anul acesta nu există nici măcar un post titularizabil la disciplina limba română, dar, totuși, 78 de candidați și-au depus dosarele. Cei mai mulți candidați sunt cei care vor să devină profesori de sport și educație fizică sau de informatică. „Avem 862 de candidați înscriși anul acesta la examenul de titularizare. Ei și-au depus dosarele, au avut inspecțiile la clasă. Dintre aceștia, 719 s-au prezentat la examenul scris. Avem doar 40 de posturi titularizabile și 476 pentru suplinire, care sunt complete și incomplete. Lucrările vor fi corectate în zece centre naţionale, din care unul este la Târgu Jiu. Interesul este mare pentru toate posturile, dar avem câteva discipline unde nu s-a înscris nimeni pentru că nu există cadre specializate: coregrafie sau muzică instrumentală“, a spus Ion Ișfan, șeful ISJ Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS