29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatie9,13 - ultima medie de admitere la Medicină

9,13 – ultima medie de admitere la Medicină

Emoţii ieri la Medicină. Peste 900 de absolvenţi de liceu au susţinut examen scris de admitere pentru trei dintre specializări: Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie. Candidaţii au aflat ieri şi notele. Cea mai mică notă de admitere a fost înregistrată la Medicină, pe cele 210 locuri finanţate de la bugetul de stat, ultimul punctaj acceptat fiind 9,13.

Rezultatele au fost afişate ieri, după ora 18.00, fiind aşteptate cu nerăbdare atât de candidaţi, cât şi de părinţi. Notele de la avizier au arătat şi în acest an că se păstrează exigenţele pentru admiterea la Medicină. Ultima medie a fost 9,13, mai mică decât anul trecut, când ultimul punctaj a fost 9,22, Cât priveşte punctajul maxim, spre deosebire de sesiunea 2012, când acest rezultat a fost obţinut de 24 de candidaţi, 18 dintre ei alegând Medicina generală, în acest an doar un candidat de la această specializare a obţinut nota 10. La celelalte specializări, rezultatele sunt parcă trase la indigou cu cele din vara trecută. Astfel că, la Medicină dentară, ultima medie de intrare a fost 9,31. La această specializare au fost şi cinci studenţi cu nota 10.

Cea mai mare medie a fost la Farmacie

La Farmacie s-a înregistrat cea mai mare medie de admitere, 9,82. Media nu este însă nici mai mare, nici mai mică decât în sesiunea precedentă. La această specializare a fost însă înregistrată cea mai mare concurenţă, fiind 6,51 de candidaţi pe loc, adică au fost înregistraţi 193 de concurenţi pentru 29 de locuri la buget. În schimb, pentru Medicină dentară au fost 3,91 de candidaţi pe loc, fiind 137 de candidaţi pe 35 de locuri, iar la Medicină au fost 623 de candidaţi, care au concurat pentru 210 locuri la buget.

Candidaţii au ieşit  mai devreme din săli

În ceea ce priveşte subiectele, candidaţii au apreciat că nu au fost foarte dificile. Şi s-a văzut asta şi practic. Deşi au avut de rezolvat o sută de întrebări din Anatomie şi Fizică ori Chimie, aceştia au început să părăsească sălile de examen mai devreme decât de aşteptau susţinătorii. Mulţi au stat doar două ore pentru a răspunde la cerinţe.
„Am susţinut examen la Medicină Dentară. Subiectele au fost exact din ce a fost în grilele pe care le-am cumpărat ca să mă pregătesc pentru examen. A fost uşor. Timpul a fost mai mult decât suficient“, a spus Doru Negrea, unul dintre candidaţi. De altfel, acesta şi-a pus mari speranţe că va reuşi, apreciind că „în acest an nu este concurenţă prea mare“. Ceva mai multe dificultăţi au avut însă cei care au susţinut examenul la Medicină. „Mai dificil a fost la Anatomie. Eu apreciez că am reuşit să mă descurc onorabil. Sper să mă număr printre cei admişi, pentru că Medicina m-a pasionat de mult. Vreau să lucrez în acest domeniu. Nu ştiu pentru ce ramură a medicinei mă voi orienta. Dar ştiu că este domeniul care mi se potriveşte“, a precizat Alexandru Preda, alt candidat.

Se gândesc deja să Emigreze

Unii tineri care au ales Medicina în acest an şi-au făcut calcule pentru viitor chiar înainte de a afla rezultatele admiterii. Nemulţumiţi de sistemul sanitar din ţară, se gândesc la emigrare. Şi motivele pentru care nu aleg să rămână în ţară le rostesc fără a sta prea mult pe gânduri. „Sunt salarii foarte mici în România. Şi, să fim cinstiţi, până la urmă salarizarea este un motiv important pentru a alege să rămâi în ţară sau nu. De altfel, eu, personal, nu sunt mulţumit nici de condiţiile în care trebuie să-şi exerciţi profesia. Unităţile spitaliceşti sunt slab dotate“, a precizat Florin Novac, candidat la Medicină generală. Şi nu este singurul care a plănuit să părăsească ţara după finalizarea studiilor. „Este stresul prea mare pentru a lucra într-un spital de stat din România, iar pentru clinici particulare nu avem bani“, a precizat Dan Niţu, alt candidat. Cei care aleg să rămână în ţară au motive strict emoţionale. „Nu m-am gândit să emigrez pentru că aici am familia şi prietenii şi am nevoie să îi simt aproape. Nu pot lăsa totul în urmă. În plus, vreau să învăţ pentru a-mi ajuta semenii din ţara în care m-am născut“, a precizat Alexandru Ciobanu.

Un noul val de emoţii, mâine

Emoţii vor fi şi mâine, când sunt aşteptaţi în sălile de examene candidaţii care au optat pentru programele de studii pentru Moaşe, Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare şi Tehnică dentară. Este ziua cu cea mai mare concurenţă, pentru specializările Tehnică dentară şi Asistenţă medicală fiind peste 12 candidaţi pe loc. Concurenţă mai mică este la Balneo-fiziokinetoterapie, fiind 3,89 candidaţi pe un loc, şi la Moaşe, unde sunt 2,28 candidaţi pe loc. Examenul va începe la ora 10.00, iar candidaţii vor avea la dispoziţie două ore pentru a răspunde la întrebări legate de Anatomia şi fiziologia omului studiată în clasa a XI-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS