4 C
Craiova
miercuri, 6 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUrolog George Mitroi, medicul care aduce viitorul mai aproape: Operații robotice pentru pacienții din Oltenia

Urolog George Mitroi, medicul care aduce viitorul mai aproape: Operații robotice pentru pacienții din Oltenia

Viitorul începe azi și în medicină, iar urologia este una dintre specialitățile unde revoluția se întâmplă chiar sub ochii noștri. Chirurgia robotică schimbă paradigma intervențiilor din urologie, iar avansul tehnologic uluitor nu mai poate fi decât îmbrățișat de medici, pentru a le oferi pacienților acces la cele mai bune opțiuni pentru sănătatea lor. Dr. George Mitroi, medic primar urologie, cofondator al centrului medical Uroclinic Craiova, este unul dintre specialiștii care știu că viitorul medicinei e de partea tehnologiei. Acesta este primul din Oltenia care deține certificare în chirurgie robotică și le oferă pacienților din regiune posibilitatea de a beneficia de această tehnologie, chiar dacă în zona noastră nu există deocamdată un robot. Mai multe aflăm chiar de la medicul urolog.

Reporter: De ce ați ales urologia? 

Dr. George Mitroi: Am avut inspiraţia, aș putea spune, de a alege să fac urologie. Este o specialitate atât de complexă, de logică şi de tehnologizată  încât nu poţi să nu o iubeşti şi nu te poţi plictisi de ea. 

În plus, am avut și şansa de a avea mentori iluştri. În perioada rezidenţiatului, au fost prof. Petre Georgescu, șeful Clinicii de Urologie Craiova, și prof. Dumitru Manta, un chirug cu o îndemânare şi un curaj izvorâte din experienţă minunate. Apoi a fost acad. Ioanel Sinescu în perioada petrecută la Institutul Fundeni, prof. Ioan Coman, părintele urologiei laparoscopice si robotice în România. Aş adăuga privilegiul de a fi lucrat în 1999 ca research fellow in Johns Hopkins Hospital (Baltimore, USA). Și am avut șansa de a crește în comunitatea academică a UMF Craiova.

Reporter: Ce înseamnă chirurgia robotică pentru medicină și, în particular, pentru urologie? Putem vorbi despre o „revoluție”?

Dr. George Mitroi: Viitorul în medicină este al inteligenţei artificiale, al robotului, al tehnologiei și al telemedicinei, iar noi, medicii, trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Unul dintre cele mai faimoase experimente care a demonstrat capacitățile telechirurgiei a fost operația  realizată în 2001. Un chirurg din New York a efectuat o colecistectomie (îndepărtarea vezicii biliare) pe un pacient aflat în Strasbourg, Franța, la o distanță de peste 6.000 de kilometri. Folosind robotul şi o conexiune de internet de mare viteză, chirurgul a controlat brațele robotice şi prin ele instrumentele chirurgicale de la distanță. A dovedit că este posibilă chirurgia la distanță cu tehnologia adecvată. Sunt 23 de ani de atunci. Azi, lucrul acesta ar putea fi făcut de rutină. Cred că există limitări care ţin mai degrabă de etică decât de chestiuni tehnice.

Luna aceasta am fost referent pentru două teze de doctorat. Una, despre utilizarea inteligenței artificiale în diagnosticul cancerului prostatic. A doua, despre reconstrucţia 3D bazată pe tomografia preoperatorie a rinichiului afectat de tumoră, astfel încât chirurgul să fie perfect pregătit pentru ceea ce urmează să se întâmple în timpul operaţiei. Vorbim de pacient cu cancer renal operat laparoscopic sau robotic. Asta înseamnă urologia românească azi. 

Reporter: Ce înseamnă pentru un medic această nouă realitate?  Cum este procesul de adaptare la acest mod nou de a face chirurgie?

Dr. George Mitroi: După ce am obţinut certificarea în chirurgia robotică, pot spune un lucru: chiar pentru un chirurg experimentat, aşa cum mă consider după 30 de ani de practică, învăţarea chirurgiei robotice e o provocare, presupune multe ore petrecute la simulator şi un număr de intervenţii realizate sub supravegherea unui proctor. În acest moment, în România sunt instalate 20 de sisteme de chirurgie robotică. În primăvară, erau 15. Ca să întelegeţi dinamica. Nu există nici unul în Oltenia. Cel mai apropiat este la Sibiu. Acolo merg, împreună cu pacienţii mei, pentru intervenții robotice pentru cancer prostatic şi cancer renal. Sper ca nu peste mult timp să avem robot şi în Craiova. Sunt pregătit să lucrez cu el. 

Reporter: Cât de mult ajută chirurgia robotică în urologie?

Dr. George Mitroi: Urologia este principala beneficiară a robotului. 60-70% dintre operațiile asistate robotic sunt urologice (chirurgia prostatei și cea renală). Cele 30-40 procente restante sunt ocupate de operaţii ginecologice şi de chirurgie generală. În acest context, vreau să pot oferi pacienţilor din Oltenia chirurgie urologică de înaltă calitate şi acelora afectaţi de cancer prostatic sau cancer renal şansa de a se vindeca printr-o intervenţie chirurgicală minim invazivă.  

Prostatectomia robotică oferă mai multe avantaje față de metodele tradiționale: precizie ridicată, recuperare mai rapidă, durată de spitalizare mai scurtă, o revenire mai rapidă la activitățile zilnice, risc scăzut de complicații, pierdere de sânge redusă și risc mai mic de infecții postoperatorii, rezultate funcționale mai bune – mai puține cazuri de incontinență urinară și disfuncție erectilă post-operatorie, datorită preciziei crescute în prezervarea nervilor și vaselor de sânge. 

Poate părea că visez cu ochii deschişi dar cu cât îndrăznești să visezi mai sus, cu atât mai departe poți ajunge. Alta e înălţimea curajului de la care judeci lucrurile. Fiecare pas spre vârf începe cu curajul de a ținti sus, chiar dacă drumul pare anevoios. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS