17 C
Craiova
sâmbătă, 5 octombrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCentrul de recuperare Sf. Nectarie, inaugurat oficial cu prilejul Săptămânii Mobilității 

Centrul de recuperare Sf. Nectarie, inaugurat oficial cu prilejul Săptămânii Mobilității 

Centrul de recuperare Sf. Nectarie a fost inaugurat oficial vineri, 13 septembrie, cu prilejul unui eveniment dedicat promovării activităților fizice în rândul pacienților oncologici, organizat în Săptămâna Europeană a Mobilității.

Evenimentul „Promovarea activităților fizice în rândul pacienților oncologici pentru creșterea calității vieții” se desfășoară pe parcursul a trei zile, 13-15 septembrie, și reunește specialiști din domeniul sănătății publice, oncologiei medicale, radioterapiei, nutriției oncologice, kinetoterapiei și psihologiei și pacienți.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 80 de pacienți oncologici, capabili să participe la activități fizice ușoare, și familiile acestora, care vor primi informații și suport pentru a-și ajuta pe cei dragi sa adopte un stil de viață activ.

Activitatea fizică, asociată cu risc mai mic de recidivă a cancerului și creșterea calității vieții

Dovezile indică faptul că activitatea fizică regulată poate contribui la reducerea riscului de recidivă a unei afecțiuni oncologice și poate influența pozitiv markerii biologici asociați cu inflamația și imunitatea. În plus, exercițiile fizice ajută la prevenirea obezității, un factor de risc pentru apariția cancerului. Conform studiilor recente, obezitatea este asociată cu aproximativ 20% dintre cazurile de cancer la nivel mondial.

„Credeți-mă că este o diferență fantastică între felul în care duce un pacient oncologic care face nu doar recuperare oncologică, dar și fizicală, și un pacient care nu beneficiază de aceste servicii”, a declarat, în cadrul conferinței din deschiderea evenimentului, conf. univ. dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală și fondatorul centrului Sf. Nectarie.

Acesta a adăugat că și atunci când tratamentul oncologic dă rezultate, rezultatele generale pot fi compromise dacă tratamentul medical nu este completat și de tratament psihologic sau fizical care să contribuie la echilibrarea pacientului și la creșterea calității vieții.

Psiholog Ramona Schenker: Mișcarea este un „aliat de nădejde în drumul spre recuperare”

În cadrul evenimentului organizat de Centrul Sf. Nectarie și Asociația Med San, pe parcursul celor trei zile, specialiștii vor susține mai multe sesiuni de informare despre importanța activității fizice în perioada tratamentului oncologic și după finalizarea acestuia, despre kinetoterapie, nutriție și abordarea holistică a pacienților cu cancer. Vor fi, de asemenea, organizate ateliere practice pentru pacienți, sub ghidajul unor kinetoterapeuți și antrenori specializați în exerciții de mișcare adaptate pacientului oncologic.

„Activitatea fizică joacă un rol crucial în procesul de vindecare și îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții oncologici. În ciuda dificultăților tratamentelor, efectelor secundare și temerilor, mișcarea poate deveni un aliat de nădejde în drumul spre recuperare, aducând atât beneficii fizice, cât și psihice.

Centrul de recuperare Sf. Nectarie a fost creat ca un centru separat în platforma Centrului de Oncologie Sf. Nectarie, pentru a oferi pacienților oncologici suportul de care au nevoie în acest sens, fie că vorbim de recuperare fizică, sprijin psihologic, consiliere nutrițională sau programe de activitate fizică adaptată.

Împreună cu Asociația MedSan, în ultimii doi ani am dezvoltat diverse programe care să susțină calitatea vieții pacienților atât pe parcursul tratamentelor, cât și după”, a transmis Ramona Schenker, psiholog clinician specializat în psiho-oncologie.

România, departe de recomandările specialiștilor privind activitatea fizică

Activitatea fizică, la nivel european, este considerată insuficientă, a precizat în cadrul evenimentului dr. Cara Monica, medic primar sănătate publică și management.

„În 2018, s-a adoptat, prin urmare, un plan în speranța atingerii unui obiectiv ambițios: reducerea inactivității fizice cu 15 procente până în 2030 față de anul 2010. Datele statistice arată că suntem departe de această țintă. La nivel de țară, doar 8% dintre adulții intervievați afirmă că desfășoară cele 2 ore și jumătate de activitate fizică moderată pe săptămână, durata recomandată de specialiști. Doar 1 din 5 adulți desfășoară activitate fizică regulată – 18%, față de 38%, media UE. Iar aceste cifre ne arată că este vremea să acționăm”, a spus aceasta.

Centrul de recuperare Sf. Nectarie, un răspuns la nevoile pacienților

Pe lângă serviciile de oncologie medicală, internări, servicii de urgență, într-o a doua etapă, Centrul Sf. Nectarie a adus o nouă specialitate importantă, deschizând unul dintre cele mai moderne centre de radioterapie din țară. A urmat apoi deschiderea centrului de recuperare.

„Am ajuns astăzi la o structură mai complexă, care conține și Centrul de recuperare, pentru că pe parcursul celor doi ani și jumătate de când am deschis acest sediu am identificat noi nevoi ale pacienților. Una dintre cele mai importante caracteristici ale noastre este faptul că ne adaptăm nevoilor pe care le identificăm. Încercăm să oferim servicii din ce în ce mai specifice și mai complete”, a menționat dr. Schenker.

În curând, centru de îngrijiri paleative și chirurgie oncologică la Sf. Nectarie

„În viitorul nu foarte îndepărtat, în cadrul acestei platforme va funcționa și unul dintre cele mai mari centre de îngrijiri paleative din regiune, vom deschide foarte curând servicii de chirurgie oncologică și vom extinde serviciile de diagnostic prin adăugarea unui departament de imagistică medicală de înaltă performanță și servicii de diagnostic intervențional. Dezvoltarea Centrului Sf. Nectarie continuă și încercăm să menținem serviciile de gratuitate pentru absolut toate sectoarele de activitate pentru pacientul oncologic prin contractul cu CAS. Multe dintre servicii pe care dorim să le oferim lipsesc din contractul cu Casa de Asigurări, dar sperăm ca eforturile noastre să ne ajute să introducem cât mai multe din serviciile care lipsesc în acest contract cadru”, a mai spus dr. Michael Schenker.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS