31.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajApă de calitate: izvor din munte la robinetele craiovenilor din toamna lui 2024

Apă de calitate: izvor din munte la robinetele craiovenilor din toamna lui 2024

Craiovenii vor avea la robinet, din această toamnă, apă de izvor din cea mai pură sursă: Isvarna. Și asta datorită celui mai mare proiect de aducțiune de apă din Uniunea Europeană la momentul implementării, aflat acum foarte aproape de finalizare.

Demersul – cu o valoare totală de 445,8 milioane de euro la semnare și de peste 600 de milioane de euro după ajustările de prețuri – va face nu doar ca municipiul Craiova să beneficieze de apă de cea mai bună calitate, ci și să se evite eventuale sincope în furnizarea apei. În plus, megaproiectul a adus și rețele noi de apă și canalizare în Craiova și alte 21 de localități din Dolj.

Firul II al aducțiunii Isvarna – Craiova va fi gata în septembrie

Cea mai importantă componentă a Masterplanului de apă și canalizare al județului Dolj este, de departe, firul II al aducțiunii Isvarna – Craiova. Un proiect pentru care Lia Olguța Vasilescu a insistat enorm și care va aduce apă de munte la robinetele craiovenilor. Acest fir II va fi gata în luna septembrie, însă demersurile au început încă din primul mandat de primar al Olguței Vasilescu (2012 – 2016).
Pentru a ne da seama de importanța unei astfel de inițiative, trebuie să aruncăm o privire în trecut. Primul fir al aducțiunii de la Isvarna, cu o lungime de 117 kilometri, a fost realizat în perioada 1963 – 1966. Timpul și-a pus amprenta, așa că se impunea o conductă nouă de aducțiune. S-a încercat proiectarea și executarea unui al doilea fir în perioada 1991 – 1993, dar demersul a fost întrerupt din lipsă de fonduri.
Ideea firului II de aducțiune a fost reluată în 2013 de către Olguța Vasilescu. „În urmă cu opt ani, împreună cu Constantin Mitriță, fostul director de la Compania de Apă Oltenia, treceam pe la fiecare primar din localitățile de pe traseul firului Isvarna II, ca să ne asigurăm sprijinul acestora în realizarea celui mai mare contract de aducțiune de apă din Europa, pe care l-am început împreună. Între timp, unele tronsoane ale aducțiunii au fost recepționate, celelalte se apropie de finalizare. Așteptăm cu nerăbdare momentul în care toată populația Craiovei se va putea alimenta cu apă de izvor, adusă de la peste 120 de kilometri distanță“, a afirmat Lia Olguța Vasilescu.

2019: finanțare europeană după o muncă asiduă

Visul primarului Craiovei a prins contur în mai 2019, când a fost semnat contractul de finanțare în valoare de 445.831.222 de euro privind dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj. Cel mai mare proiect cu fonduri europene din România și cel mai mare din UE în domeniul aducțiunilor de apă, la acel moment, însemna canalizare și apă potabilă de calitate pentru 22 de localități din Dolj, inclusiv municipiul Craiova.
Cea mai importantă componentă a demersului o reprezintă, așadar, aducțiunea Isvarna – Craiova (Fir II), care presupune extinderea conductei de apă de la Isvarna cu peste 95 de kilometri și reabilitarea a peste 25 de kilometri din conducta existentă. Plus amenajarea incintei de captare Isvarna și o nouă stație de hipoclorit. De la acest fir II vor fi alimentate cu apă de munte localitățile Craiova, Filiași, Brădești, Coțofenii din Față, Coțofenii din Dos, Breasta, Scăești, Braloștița, Mischii, Ghercești, Cârcea, Almăj, Ișalnița, Șimnicu de Sus și Pielești (cartier Magnolia), din județul Dolj, respectiv Rovinari, Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana, Țânțăreni și Bâlteni, din județul Gorj.
Lucrările la firul II de aducțiune au demarat în anul 2021, fiind împărțite în 6 tronsoane, pentru un bun control al proiectului și o durată optimă de realizare. Constructorii angrenați în construirea firului II au lucrat într-un ritm bun, astfel că apa de munte din sursa Isvarna va ajunge din această toamnă la robinetele craiovenilor.

Comandat de PSD Dolj, executat de SC Media Sud Europa SA, CUI mandatar financiar 21240002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS