25.1 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajAnvelopele de vară – cum funcționează și de ce aveți nevoie de ele

Anvelopele de vară – cum funcționează și de ce aveți nevoie de ele

Deși au apărut o varietate de anvelope noi, cum ar fi anvelopele pentru toate anotimpurile sau anvelopele pentru toate tipurile de condiții meteorologice, în realitate anvelopele vor oferi performanță superioară doar dacă sunt proiectate pentru a îndeplini o serie specifică de criterii.

Prin urmare, în țara noastră, anvelopele de vară sunt în continuare necesare. Mai precis, anvelopele de vară erau necesare pretutindeni în întreaga lume, asta până în anul 1970 când deja au început să apară anvelope all-season și anvelope all-weather. Pentru a beneficia de cea mai bună performanță posibilă în fiecare sezon, dar și de un nivel sporit de siguranță la volan, anvelopele de vară sunt necesare pe măsură ce se schimbă anotimpurile. Există mari diferențe între anvelopele de vară, cele de iarnă, anvelopele pentru toate anotimpurile și anvelopele pentru toate condițiile meteo, de aceea este recomandat să vă echipați întotdeauna mașina cu anvelope care corespund condițiilor meteo specifice zonei unde conduceți.

Cum funcționează anvelopele de vară?

În condițiile climatice care caracterizează țara noastră, nu există un echivalent performant pentru anvelopele de vară. Acestea aderă cel mai bine la drum și vă oferă o experiență plăcută și sigură la volan, datorită cauciucului din compoziția lor, special selectat pentru performanță maximă pe vreme caldă.

Compusul de cauciuc vă asigură putere de oprire îmbunătățită, manevrabilitate superioară, direcție receptivă, ajutându-vă astfel să vă simțiți în control la volan. În ceea ce privește ploile specifice verii, este o concepție greșită comună care circulă printre șoferi, și anume că anvelopele pentru toate anotimpurile s-ar comporta mai bine pe vreme de ploaie spre deosebire de anvelopele de vară.

Caracteristici ale anvelopelor de vară

Totuși, anvelopele de vară se comportă excelent în condiții de ploaie, tot datorită compusului de cauciuc, dar și designului benzii de rulare. Pe drumurile umede, același cauciuc care maximizează aderența pe drumurile uscate funcționează eficient și în condiții de umiditate. În cazul în care s-a acumulat o cantitate mai mare de apă pluvială, canelurile de pe anvelopa de vară mențin mai mult timp anvelopa în contact cu drumul. Anvelopele de vară fac ceea ce promit, și anume vă oferă siguranță la volan și vă asigură o experiență plăcută în condițiile specifice verii.

Asta înseamnă că nu vor funcționa în timpul iernii. Dacă iarna v-a prins pe drum cu anvelope de vară, cu siguranță ați avut parte de un episod neplăcut. Cel mai probabil, mașina a început să alunece și indiferent de cât de mult ați frânat, simțeați că nu mai aveți control asupra mașinii. Asta se întâmplă nu doar cu anvelopele de vară, dar și cu anvelopele pentru toate anotimpurile.

Trecerea de la un tip de anvelope la altul

Încercați să faceți trecerea de la cauciucuri de vară la anvelopele de iarnă pe măsură ce temperaturile scad, deoarece anvelopele de vară se întăresc pe vremea rece, își pierd aderența, iar modelul benzii de rulare nu este proiectat pentru zăpadă sau gheață. Iar dacă vă întrebați de ce au apărut anvelopele pentru toate anotimpurile și care este scopul lor din moment ce nu sunt recomandate nici vara, nici iarna, iată că acest model de anvelope este potrivit în acele țări și regiuni unde sezoanele nu sunt caracterizate de condiții atât de extreme precum cele din țara noastră.

Cu alte cuvinte, anvelopele pentru toate anotimpurile se comportă bine la condiții temperate de vară și de iarnă, însă devin periculoase dacă sunt utilizate în condiții extreme, cum ar fi temperaturi ridicate, caniculă, hidroplanare, dar și zăpadă, îngheț, polei și lapoviță.

Motive pentru care aveți nevoie de anvelope de vară

Anvelopele reprezintă o parte esențială a siguranței rutiere pentru toți participanții la trafic. Cu un set de anvelope de vară aflate în stare bună de funcționare, veți beneficia de siguranță în condiții specifice verii. În primul rând, anvelopele de vară se opresc mai repede pe drum umed. Anvelopele de iarnă sunt proiectate să funcționeze bine pe zăpadă, gheață, nămol și ploaie moderată, dar când vine vorba de străzile îmbibate cu apă de ploaie, anvelopele de vară sunt cu mult superioare. Diferența de distanță de frânare dintre o anvelopă de iarnă și o anvelopă de vară este de peste 12 metri față de viteza de 80 km/h. Asta înseamnă de două ori lungimea unei mașini și vă ajută enorm să preveniți interacțiunea cu un obstacol de pe drum.

Anvelopele de vară previn acvaplanarea

De asemenea, anvelopele de vară previn acvaplanarea. Acesta este un fenomen periculos, în care anvelopa pierde contactul cu drumul când o cantitate prea mare de apă intră între suprafața sa și banda de rulare. Rezultatul este o derapare incontrolabilă și majoritatea șoferilor speră să iasă cu bine dintr-o astfel de situație.

Deși anvelopele de iarnă se descurcă foarte bine cu zăpada, cu gheața și cu poleiul, nu se mai descurcă la fel de bine într-o masă de apă adâncă. În timp ce o anvelopă de vară poate rezista la o viteză de peste 80 km/h pe un drum umed înainte de acvaplanare, o anvelopă de iarnă va derapa scăpată de sub control cu 60 km/h. În general, anvelopele de vară contribuie la o experiență de condus mai confortabilă și mai precisă.

Similiarități între tipurile de anvelope

Deși designul anvelopelor de vară și a celor de iarnă poate include foarte multe similarități, aceste două modele de anvelope sunt fundamental diferite. La anvelopele de iarnă, de la designul benzii de rulare până la compusul de cauciuc care este mai moale, toate caracteristicile au fost elaborate pentru a face șofatul în siguranță în condiții mai reci.

Nu numai că nu vor funcționa bine pe timp de vară, dar drumurile încinse vor accelera uzura lor. Pe de altă parte, anvelopele de vară sunt proiectate pentru confort și siguranță sporite. Străzile încinse ale orașului care dăunează atât de mult anvelopelor de iarnă sunt habitatul natural pentru anvelopele de vara.

Cu anvelope de vară, veți avea parte de călătorii ușoare și plăcute, de o manevrabilitate precisă și de un răspuns rapid la întoarcerea volanului. Șofatul devine astfel mai confortabil și mai sigur, mai ales în acele situații în care sunteți nevoit să manevrați brusc pentru a evita un obstacol care vă apare în cale.

Schimbarea anvelopelor

Când vine vorba de schimbarea anvelopelor, întotdeauna trebuie să evaluați starea și calitatea lor. Dacă anvelopele de vară pe care le-ați folosit anul trecut prezintă o adâncime a benzii de rulare destul de mică, este recomandat să luați în considerare achiziționarea unui set nou de caciucuri de vară, deoarece cele de anul trecut nu mai sunt la fel de sigure mai ales pe drumuri umede.

Verificați anvelopele pentru a depista o eventuală uzură neuniformă, dar și posibilele deteriorări, tăieturi sau fisuri. Dacă anvelopele au mai bine de 10 ani, este timpul să le înlocuiți cu un set nou. Când achiziționați anvelope de vară de calitate premium, puteți fi sigur că veți beneficia de siguranță optimă pentru o lungă perioadă de timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS