16.7 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajTelevizoare LED vs QLED vs OLED, care este diferența?

Televizoare LED vs QLED vs OLED, care este diferența?

Dacă vrei să cumperi un televizor nou, probabil că ai întâlnit termeni precum LED, QLED și OLED. Toate acestea sunt tipuri diferite de ecrane și fiecare dintre ele afectează calitatea imaginii filmelor și emisiunilor TV în moduri diferite.

Iată tot ce trebuie să știi despre diferența dintre TV LED vs. TV QLED și TV OLED și care dintre ele are cea mai bună lumină, culoare, contrast și multe altele.

TV LED – Din punct de vedere tehnic, un televizor cu LED (diode emițătoare de lumină) este doar un televizor LCD, cu excepția faptului că folosește lumini LED ca iluminare de fundal în loc de tuburi fluorescente. Deoarece luminile LED sunt mult mai mici, aceste televizoare sunt mai subțiri, mai eficiente din punct de vedere energetic și oferă un contrast mult mai bun decât vechile televizoare LCD.

TV OLED – Un televizor OLED (diodă organică emițătoare de lumină) este foarte diferit de vechile televizoare cu LED, deoarece nu folosește o lumină de fundal. În schimb, televizoarele OLED au milioane de pixeli cu iluminare automată care își pot schimba culoarea sau se pot opri individual.

TV QLED – Un televizor QLED este un tip de televizor LED care utilizează un strat de puncte cuantice între lumina de fundal și panoul LCD. Atunci când lumina atinge aceste puncte cuantice microscopice, produce culori mai luminoase și mai puternic saturate decât televizoarele LED tradiționale.

Contrast: LED vs QLED vs OLED

Spre deosebire de un TV LED care folosește o lumină de fundal, pixelii cu autoiluminare ai unui TV OLED pot fi controlați individual. Deoarece poate opri complet părțile întunecate ale unui ecran, un TV OLED va produce negri „puri”, iar lumina nu va „sângera” din părțile cele mai luminoase ale unei imagini în părțile mai întunecate.

Atât televizoarele LED, cât și televizoarele QLED utilizează o lumină de fundal, astfel încât filtrele nu sunt capabile să blocheze 100% din lumină, iar ambele televizoare vor suferi de un raport de contrast scăzut.

Luminozitate: LED vs QLED vs OLED

Deoarece un TV LED utilizează iluminare din spate, acestea pot deveni de aproximativ două ori mai luminoase decât televizoarele OLED. Dar, dacă vrei cel mai luminos televizor, ar trebui să achiziționezi un televizor QLED, deoarece filtrul lor cu puncte cuantice va crește, de asemenea, lumina de ieșire a culorilor în comparație cu un TV LED obișnuit.

Luminozitatea televizorului se măsoară în „nits”. Televizoarele OLED au o luminozitate de vârf de aproximativ 500-800 de nits, în timp ce televizoarele LED pot avea o luminozitate de vârf de 1.000-2.000 de nits. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că televizoarele cu LED se descurcă mai bine cu conținutul HDR (high-dynamic range), care îmbunătățește culoarea și contrastul unei imagini.

Un TV LED poate deveni semnificativ mai luminos decât cel OLED, astfel încât acesta este o alegere mult mai bună pentru camerele cu multă lumină. Cu toate acestea, dacă intenționezi să creezi un home theater într-o cameră întunecată, un TV OLED este în continuare cea mai bună alegere.

Culoare: LED vs QLED vs OLED

Deoarece pot deveni mult mai luminoase, televizoarele QLED pot afișa o gamă mult mai largă de luminozitate a culorilor decât televizoarele OLED. Și, cu ajutorul tehnologiei quantum-dot, televizoarele QLED pot afișa o gamă mai largă de culori decât televizoarele LED obișnuit. În timp ce televizoarele OLED pot afișa, de asemenea, o gamă largă de culori, acestea nu pot afișa culori strălucitoare, în special cu conținut HDR.

Timp de răspuns: LED vs QLED vs OLED

Televizoarele cu un timp de răspuns rapid vor afișa mai puțin motion blur atunci când urmărești scene de acțiune și sport. Deoarece televizoarele OLED pot schimba aproape instantaneu fiecare pixel de pe ecran, acestea vor avea întotdeauna un timp de răspuns mult mai bun decât un TV LED.

Unghiul de vizualizare: QLED vs OLED

Dacă ai mai multe persoane care se uită la televizor în același timp, este foarte important să iei în considerare unghiul de vizualizare al televizorului. Deoarece pixelii autoiluminați dintr-un TV OLED emit lumină în toate direcțiile, aceștia oferă o lumină și culori mai precise decât un TV LED atunci când sunt priviți din unghi.

Cost: LED vs QLED vs OLED

În general, televizoarele OLED costă cel mai mult, dar oferă cea mai bună calitate a imaginii. Televizoarele QLED sunt, de obicei, puțin mai scumpe decât un TV LED, dar probabil că oferă cel mai bun raport calitate-preț.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS