17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajSângerarea gingivală - Când să ceri sfatul medicului stomatolog

Sângerarea gingivală – Când să ceri sfatul medicului stomatolog

Gingiile tale sângerează în mod frecvent? Dacă observi sângerarea gingiilor după fiecare periaj sau doar ocazional, trebuie să ceri sfatul medicului stomatolog. Gingiile sănătoase nu sângerează.

Sângerarea ușoară a gingiilor poate avea un motiv simplu la bază, cum este acumularea în exces de placă bacteriană care, în lipsa unui periaj dentar realizat incorect, se transformă în tartru. La rândul său, tartrul se întărește și provoacă o inflamare superficială a gingiilor, o afecțiune cunoscută și sub denumirea de gingivită. 

Pe de altă parte, sângerarea frecventă sau continuă a gingiilor poate fi un simptom al unei afecțiuni a gingiilor și a osului maxilar, cum ar fi boala parodontală. 

În general, sângerarea gingivală poate avea cauze multiple, însă una dintre cel mai des întâlnite este chiar o igienă dentară precară. 

Care sunt cauzele sângerării gingiilor

Există mai multe cauze posibile ale sângerării gingivale, unele mai severe decât altele, printre care:

Gingivita – se manifestă, în principal, prin sângerarea sau inflamația gingiilor în timpul periajului sau al folosirii aței dentare. Afecțiunea este provocată de acumularea în exces de placă la nivelul gingiilor. Pentru a scăpa de această problemă, este recomandat să mergi în mod regulat la un consult stomatologie Craiova pentru a efectua o curățare profesională, cu rol de îndepărtare a plăcii bacteriene. De asemenea, periajul dentar trebuie efectuat zilnic, dimineața și seara, timp de cel puțin două minute, urmat de clătirea gurii folosind o apă de gură cu efect antibacterian.

Parodontita

Parodontita – dacă gingivita nu este tratată, aceasta poate duce la boala parondontală sau parodontită, o afecțiune pe termen lung a gingiilor care distruge țesutul și osul care susține dinții. În cazul parodontitei, gingiile se pot inflama și infecta sau chiar îndepărta de pe rădăcina dinților. Persoanele cu această afecțiune pot avea o respirație urât mirositoare, un gust neplăcut în gură și pot constata chiar o schimbare a mușcăturii, pe lângă gingii roșii, inflamate și sensibile. În cazul netratării, boala poate avansa până la stadiul de pierdere completă a dinților;

Diabetul și leucemia

Diabetul – gingiile inflamate sau care sângerează pot fi, de asemenea, un simptom al diabetului de tip 1 sau tip 2. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge asociate cu diabetul îngreunează vindecare corpului și predispune organismul la apariția infecțiilor, precum boala parodontală;

Leucemia – sângerarea abundentă a gingiilor poate fi un semn de leucemie, un tip de cancer;

Deficit de vitamina C și K – Vitamina C ajută la regenerarea țesuturilor, vindecă rănile, întărește oasele și dinții, însă o lipsa acesteia poate avea drept consecințe inflamarea și sângerarea gingiilor. De asemenea, deficitul de vitamina K poate cauza probleme de sângerare, aceasta fiind responsabilă cu coagularea corectă a sângelui; 

Fumatul – este cunoscut faptul că fumatul afectează sănătatea întregii cavități orale și crește riscul de aparție a bolii parodontale de până la 5 ori mai mult în cazul fumătorilor înrăiți. De asemenea, fumatul slăbește capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și, odată ce gingiile sunt afectate, acestea se vor vindeca mai greu. 

Complicațiile posibile ale sângerării gingivale 

Studii recente arată că boala parodontală poate predispune la complicații suplimentare, precum apariția de alte afecțiuni, cum ar fi: boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral sau nașterea prematură. 

Cum este posibil acest lucru? Nivelul de inflamație prezent în corp este principalul factor favorizant pentru apariția altor boli. Astfel, dacă ai fost diagnosticat cu o boală a gingiilor, este extrem de important să o tratezi, pentru ca starea de sănătate generală să nu se degradeze în timp.

Cum să gestionezi sângerarea gingivală

Sângerarea gingiilor sau gingivita se poate agrava atunci când este lăsată netratată. Iată cum previi și tratezi sângerarea gingivală:

  • Periajul zilnic al dinților, dimineața și seara, este obligatoriu și reprezintă cea mai bună metodă de a preveni boala parodontală. Alege o periuță electrică sau manuală cu cap mic, peri rotunzi și moi. Pentru a curăța eficient dantura, nu este necesar să periem dinții în mod agresiv, dimpotrivă. Încearcă să nu periezi prea tare și folosește mișcări circulare sau eliptice în jurul gurii. Este recomandat să înlocuiești periuța de dinți o dată la 3 luni;
  • Folosește ața dentară sau perii interdentare. Aceste instrumente ajută la îndepărtarea resturilor de alimente și a plăcii bacteriene din zonele greu accesibile periuței de dinți, cum ar fi spațiile dintre dinți. Folosește ața dentară de 2 ori pe zi, ideal înainte de realizarea periajului dentar;
  • Alege o pastă de dinți cu fluor special formulată pentru a reduce acumularea de bacterii care îți pot irita gingiile.
  • Dacă observi sânge de fiecare dată când te speli pe dinți, este recomandat să programezi un consult la medicul stomatolog cât mai curând posibil. În mod ideal, vizitele la stomatolog trebuie să aibă loc o dată la 6 luni și te ajută să identifici sau să tratezi la timp bolile gingivale înainte ca acestea să se agraveze;
  • O dietă săracă în nutrienți poate afecta sănătatea dinților și a gingiilor. De exemplu, gingiile fumătorilor sunt mai susceptibile la infecții. Un stil de viață sănătos are un impact pozitiv și asupra sănătății orale. Medicii stomatologi recomandă o dietă echilibrată și evitarea gustărilor nesănătoase între mese. Dacă este posibil, renunță la fumat pentru a-ți păstra o dantură sănătoasă pe termen lung. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS