6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024

Reciclăm, nu poluăm!

În data de 24.11.2021, Garda Națională de Mediu Comisariatul Dolj a sancționat IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL cu amendă și sistarea activității la punctul de lucru din comuna Malu Mare, județul Dolj, pretinzând că sortarea/balotarea deșeurilor reciclabile, până la revizuirea Autorizației de Mediu nr. 42/06.03.2020, este nelegală. 

IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL contestă sancțiunea amenzii și măsura complementară a sistării activității. Garda Națională de Mediu Comisariatul Dolj a ignorat atât situația serviciului de salubrizare la nivelul județului Dolj, cât și legislația în vigoare. 

IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL sesizase anterior Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ în legătură cu situația critică dată de faptul că deșeurile colectate separat de pe raza județului Dolj depășesc capacitatea de prelucrare a Stației Goicea, că instalațiile de tratare a deșeurilor aferente SMID Dolj nu au intrat în funcțiune și că este aproape epuizată capacitatea de stocare temporară a punctului de lucru din comuna Malu Mare. 

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ și-a dat acordul ca societatea să presteze activitatea de sortare la punctul de lucru din comuna Malu Mare, ca o soluție temporară până la darea în operare a Stației de Sortare de la Mofleni-Craiova, pentru a evita suspendarea activităților de colectare și sortare a deșeurilor reciclabile în Municipiul Craiova. 

S-a convenit de asemenea ca în paralel societatea să solicite revizuirea Autorizației de Mediu nr. 42/06.03.2020, obligație pe care ne-am îndeplinit-o. 

IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL a acționat deci în interesul general, al protejării mediului și a sănătății locuitorilor județului Dolj, într-o stare de necesitate, cu permisiunea co-contractantului său, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 2/2021, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2021, ale Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deşeuri și ale Directivei 2008/98/CE privind deşeurile, care impun ca numai deșeurile care au fost sortate sau care nu au putut fi valorificate, să fie eliminate în depozitele de deșeuri. 

Apreciem deschiderea și implicarea în implementarea și gestionarea proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj” atât din partea Primariei Municipiului Craiova, a Consiliului Județean Dolj, a Primăriilor din județ și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ. Problemele obiective sau subiective care au întârziat foarte mult implementarea masterplanului au stat și vor sta în continuare în atenția IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL în vederea găsirii  soluțiilor necesare.  

Acțiunea celor doi funcționari publici de la Garda Națională de Mediu Comisariatul Dolj (derulată la comandă) și prezentată opiniei publice ca o mare victorie a acestui organism dorește, de fapt, să provoace (inconștient sau intenționat) o criză a deșeurilor în județul Dolj.  

Reciclăm, nu poluăm! 

Efortul cetățenilor din cele 111 primării de a colecta selectiv și de a diminua prin reciclare tariful de gunoi se dovedește a fi în zadar, pentru că, potrivit inspectorilor de la Garda de Mediu, IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL ar trebui să ducă deșeurile reciclabile la groapa de gunoi.  

Nu vom face acest lucru (este interzis de lege). Nu vom da satisfacție unor inconștienți de a provoca o criză a gunoaielor în Dolj!  

Considerăm că toate aceste lucruri se întâmplă din cauza necunoașterii, lipsei de informare, nepunerii în acord a institților statului cu Consiliul Județean (CJ) Dolj, în vederea implementarii acestui masterplan important cu fonduri europene, unul dintre cele mai mari din România.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS