20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportaj36 de tineri români și bulgari, într-un schimb de experiență la Vidin

36 de tineri români și bulgari, într-un schimb de experiență la Vidin

Zilele acestea, 18 elevi cu deficiențe de auz de la Grupul Școlar ”Beethoven” din Craiova desfașoară un schimb de experiență cu 18 tineri din Vidin.

De 4 zile, tineri cu oportunități reduse din Craiova și Vidin sunt implicați în diverse activități creative care să le crească oportunitățile de angajare, să îi dezvolte personal, dar și profesional.

Tinerii au vizitat si zone turistice importante, precum Cetatea Baba Vida
Tinerii au vizitat si zone turistice importante, precum Cetatea Baba Vida

”Este vorba despre prima mobilitate din proiectul ”Creează-ți viitorul!”, implementat de Asociația RE-INVENTEAZĂ-TE!” din Craiova, în parteneriat cu Liceul ”Mihalaki Georgiev” din Vidin. Activitatea se derulează pe o perioadă de 6 zile, timp în care cei 36 de tineri participă la întâlniri de lucru cu artiști, meșteșugari sau antreprenori din orașul de peste Dunăre, dar și la ateliere creative, în care sunt inițiați în diverse meserii, unele dintre ele fiind specializări ale liceului bulgar: pentru industria ospitalieră – specializarea de chelner sau recepționer, pentru industria textilă – confecționer îmbrăcăminte, precum și meserii precum aceea de manichiuristă, cosmeticiană, hairstylist. Toate aceste activități au ca obiectiv susținerea și dezvoltarea creativității tinerilor implicați în proiect și inițierea lor în specializări care le pot deveni ocupații în viitor, dupa terminarea școlii”, spune Rebecca Ciucă, președintele Asociației RE-INVENTEAZĂ-TE! din Craiova și managerul proiectului.

O șansă pentru tinerii cu oportunități reduse

După această activitate de 6 zile din Bulgaria, cei 36 de tineri se vor reîntalni pentru 10 zile în Craiova, unde vor aprofunda cunoștințele dobândite în Vidin, dar vor învăța și lucruri noi de la antreprenori și artiști craioveni: floriști, designeri  vestimentari, de bijuterii, organizatori de evenimente festive, decoratori de spatii sau produse de cofetărie și mulți alții.

Proiectul ”Creează-ți viitorul!” este derulat în sprijinul tinerilor cu oportunități reduse din Craiova și Vidin, care se confruntă cu obstacole de ordin economic, social, geografic, cultural, de sanatate și pentru care aceste activități reprezintă o pregătire reală, oferită de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus+, pentru viitorul lor.

95% dintre tinerii participanți la acest  proiect provin fie din familii de etnie rromă, din mediul rural, cu probleme financiare sau destrămate, fie au diverse deficiențe, ceea ce presupune că, pentru ei,  urmarea unor studii postliceale este puțin probabilă. Sprijinindu-le creativitatea și punându-i în legatură cu specialiști care le pot furniza informațiile necesare, acești tineri primesc, prin implicarea în proiect, șansa să-și creeze un viitor și să-și găsească un loc de muncă binemeritat.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS