1 C
Craiova
duminică, 7 martie, 2021
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Ești diabetic, fumător sau cardiac? Iată de ce trebuie să faci o ecografie Doppler

Ești diabetic, fumător sau cardiac? Iată de ce trebuie să faci o ecografie Doppler

Ecografia Doppler vasculară a devenit în ultimii ani o metodă esențială pentru evaluarea pacienților cu diverse forme de insuficiență venoasă, precum și pentru depistarea bolii arteriale periferice, ateromatozei carotidiene sau aortice sau chiar pentru depistarea eventualelor tumori vasculare.

De ajutor în prevenirea trombozei venoase profunde

Ecografia Doppler poate ajuta la preîntâmpinarea unei tromboze venoase profunde. Aceasta se produce atunci când un cheag de sânge (tromb) se formează la nivelul sistemului venos profund. Cheagul împiedică circulația sângelui prin vene, provocând acumularea acestuia în spatele unui cheag. De multe ori, simptomele pot surveni brusc.

Colesterolul mărit ar trebui să ne trimită la Doppler

Colesterolul este unul dintre factorii de risc care ar trebui să fie cu atenție monitorizat de pacient și care ar trebui să ne îndemne să întrebăm medicul dacă este cazul unui Doppler vascular, spune dr. Adrian Coandă, cardiolog în cadrul centrului medical Speranța.

„În urma depunerii de colesterol, grăsimi şi calciu din sânge la nivelul arterelor carotide, se formează plăci de aterom. Practic, pereţii vaselor de sânge se îngroaşă, iar sângele nu mai poate curge cu acelaşi debit ca înainte. Se poate ajunge chiar și la accident vascular cerebral.”

Diabetul și fumatul, factori de risc

Dacă aveţi un diagnostic de boala de inimă sau tensiune arterială crescută, aveți un alt motiv pentru a face o ecografie Doppler.

Și persoanele cu diabet sunt vulnerabile și trebuie să meargă la un consult, la fel ca și fumătorii. „La nivel arterial, Dopplerul vascular este indicat pentru a descoperi stenoze, atunci când avem diabet sau unele simptome precum picioare reci, durere de picioare”, transmit specialiștii Speranța.

„Din păcate, plaja factorilor de risc pentru boala arterială periferică este destul de largă. Și persoanele supraponderale sunt expuse. Vârsta înaintată este și ea asociată unui risc mai mare de a dezvolta afecțiunea. Îngrijorător este sedentarismul, un factor de risc prezent în viața tot mai multor oameni. Trebuie să înțelegem că mișcarea este esențială pentru sănătatea noastră. 1 din 5 pacienți va avea anomalii la ecografiile de carotide sau de aortă abdominală sau doppler arterial venos. Iar anomaliile acestea pun viața pacientului în pericol”, spune dr. Radu Popa, medic în cadrul Centrului Speranţa.

La Centrul Medical Speranța, medicii cardiologi Dr. Radu Popa și Dr. Adrian Coandă au competență în ecografie vasculară și evaluează cu atenție toate aspectele problemelor pe care le prezintă pacienţii, pentru o îngrijire optimă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Andrei Ivan: „Am fost puțin obosiți după meciul din...

Atacantul Universității Craiova, Andrei Ivan, s-a bucurat pentru victoria...

ȘTIRI GdS

Medicamentul anti-Covid strategic al Franței, oprit pe parcursul studiului...

Medicamentul anti-Covid strategic al Franței, Abivax, a fost oprit pe parcursul studiului clinic pentru „lipsa de eficacitate”.

Danemarca şi Austria recomandă administrarea vaccinului AstraZeneca şi la...

Autoritatea sanitară din Danemarca a declarat vineri că va recomanda inocularea cu vaccinul anti-Covid-19 produs de AstraZeneca pentru toate persoanele de peste 18 ani,...

Ce este tulpina sud-africană COVID-19

Varianta sud-africană de Covid-19 are denumirea științifică de B.1.351 sau 501Y.V2 și vineri a fost identificată pentru prima dată în România. Varianta B.1.351 a fost...

Prioritate la vaccinare pentru pacienții cu transplant

Comitetul de coordonare a vaccinării anti-COVID anunță că a emis o instrucțiune referitoare la prioritizarea vaccinării pacienților cu transplant sau aflați pe lista de...

Obezitatea, factor major de risc în decesele COVID-19

Majoritatea deceselor la nivel global provocate de COVID-19 s-au produs în ţări cu o rată ridicată a obezităţii, nivelurile de mortalitate din cauza coronavirusului...

Tulpina africană a COVID-19, identificată în România

Tulpina sud-africană a COVID-19 a fost identificată în România, în urma analizării de către Grupul Medlife a unui nou lot de 93 de probe...