17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeUSR PLUS își dorește o Românie democratică și digitalizată

USR PLUS își dorește o Românie democratică și digitalizată

După intrarea la guvernare, USR PLUS promite reașezarea României pe direcția unei democrații veritabile, în care principiile statului de drept sunt respectate întru totul, întărind sistemul juridic, clătinat din temelii în ultimii ani.

O altă propunere pentru consolidarea democrației este digitalizarea generalizată, care să asigure legături imediate și eficiente între cetățean și stat, dialog constant și accesibilitate. De la digitalizarea sistemului sanitar și îmbunătățirea condițiilor pentru școala online, la internet pentru toți și instituții fără dosar cu șină.

Justiția, înapoi pe drumul cel drept

Inginerul Marius Șuță, candidat la Camera Deputaților din partea USR PLUS Dolj, spune că una dintre prioritățile formațiunii politice după accederea la guvernare va fi corectarea legilor justiției, desființarea Secției Speciale și repornirea activității DNA.

„Timp de 3 ani Justiția din România a fost sub un continuu asediu. Este clar că primul pas pe care îl vom face odată ajunși în Parlament este să reconstruim tot ce a fost distrus.”

Colegul său, Iustin Dumitrescu, adaugă: „Să nu mori cu dreptatea în mână sunt cuvintele alese pentru angajamentul USR PLUS privind „vindecarea justiției”. E o expresie figurativă, dar, din păcate, în România a căpătat un sens denotativ. Pentru că sunt oameni care așteaptă o soluție din partea instanței ani de zile. Dincolo de misiunea lor esențială de a face dreptate, instanțele trebuie să se asigure că cetățenii vor primi o soluție rapidă și echitabilă, fără să aștepte ani la rând răspunsuri în cele mai simple dosare. În acest moment, procesele durează și mai mulți ani, începând cu o lungă perioadă de citare a părților, continuând cu termene stabilite, de obicei, o dată pe lună și finalizându-se cu amânări repetate ale pronunțării hotărârii și redactarea acesteia pe parcursul mai multor luni” spune Iustin Dumitrescu, avocat, candidat la Camera Deputaților.

Astfel, USR PLUS își propune să găsească soluții pentru a reforma sistemul.

”Există soluții concrete pe care le putem pune în practică. De la reevaluarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală și informatizare, la mai mulți judecători și restructurarea circumscripțiilor acestora, cât și încurajarea mecanismelor alternative de soluționare a litigiilor, precum medierea și arbitrajul. Căile de acțiune sunt detaliate în programul USR PLUS”, precizează Marius Șuță.

Digitalizarea, pasul spre un stat occidental

Inginerul Ilie Sârbu, care candidează la Camera Deputaților din partea filialei Dolj a USR PLUS e de părere că digitalizarea ne-ar trimite cu mai mulți pași în viitor. De la instituțiile digitalizate, din care birocrația să dispară și să lase loc accesibilității, eficienței și transparenței, la internet pentru toți, telemedicină autentică și o școală online asemenea. „Trăim într-o eră digitală și trebuie să ne adaptăm la această realitate. Trebuie ca funcționarii adormiți în scaunele calde din instituțiile statului să se trezească și să învețe să folosească tehnologia în scopul cetățeanului”, spune acesta.

Și economistul Ștefan Matei, candidat pentru un loc de deputat, subliniază că digitalizarea este unul dintre cele mai importante principii care stau la temelia unui stat modern. „Medic și pacient la un click distanță și sprijin real pentru școala online sunt măsuri concrete incluse în programul de guvernare USR PLUS. Ne dorim digitalizare nu doar în instituții, nu doar în administrația publică locală, ci peste tot, în toate domeniile esențiale. Iar educația și sănătatea pot fi îmbunătățite prin aportul tehnologiei”.

Programul de guvernare USR PLUS este disponibil aici: https://www.usrplus.ro/40_de_angajamente_la_guvernare

Comandat de Partidul Uniunea Salvati Romania. Executat de Media Sud Europa SA – portal www.gds.ro. CUI Mandatar Financiar: 11200021

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS