12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEducația și Sănătatea, piloni esențiali ai programului de guvernare USR PLUS

Educația și Sănătatea, piloni esențiali ai programului de guvernare USR PLUS

Educația și Sănătatea sunt piloni esențiali ai unui stat dezvoltat, căruia îi pasă de cetățenii săi. Educația trasează viitorul unei țări, iar fără sănătate, viitorul devine fragil. Programul de guvernare USR PLUS include măsuri concrete, bine fundamentate, pentru educație ca la carte și sănătate cu prioritate.

Spitale noi, medicamente esențiale și dispariția „plăților informale”

Una dintre cele mai ambițioase ținte ale programului USR PLUS este investiția a 1 miliard de euro în infrastructura de sănătate, pentru construirea de spitale noi, reabilitarea unităților medicale existente și îmbunătățirea condițiilor pentru asistența medicală în mediul rural.

USR PLUS își propune și acces gratuit la medicamentele esențiale pentru toți cetățenii.
„Pentru a nu-i mai lăsa pe români fără medicamentele de care depinde sănătatea sau chiar viața lor, vom întocmi o listă cu medicamente care să fie mereu disponibile. Adică să terminăm cu „nu se mai găsește nicăieri”, și să nu mai trebuiască deloc „liste de așteptare”. Vom revizui politica de preț a medicamentelor și vom relua achizițiile centralizate la nivel național. De asemenea, plănuim să legiferam limitarea așa-numitului „export paralel” de medicamente și să descurajăm toate practicile din sistem care duc la lipsa medicamentelor din spitale și farmacii”, explică medicul Ștefan Artene, care candidează pe listele Camerei Deputaților din partea USR PLUS.

O altă măsură cheie din programul USR PLUS este dreptul pacientului de a alege pentru propria sănătate. „Niciun român nu mai trebuie să fie nevoit să facă plăți „informale” sau să cumpere materiale în spitale pentru buna desfășurare a actului medical. Avem nevoie de mai mulți bani, dar și să fie mai bine cheltuiți. De aceea propunem încurajarea dezvoltării sistemului de asigurări private de sănătate. Românii plătesc sume importante de bani în sistem, trebuie să aibă dreptul să direcționeze o parte din ele către un asigurator pe care și-l aleg, pe modelul Pilonului 2 de pensii”, transmite dr. Manuel Rezeanu, candidat USR PLUS Dolj la Senatul României.

Educație de calitate și prevenirea abandonului școlar

În ceea ce privește educația, USR PLUS propune depolitizarea școlilor, măsuri pentru prevenirea abandonului școlar și creșterea calității învățământului și măsuri susținute pentru sprijinirea educației online.

„Un punct esențial din programul nostru de guvernare este creșterea calității învățământului prin reorganizarea programului elevilor. Astfel, în intervalul 8.00-17.00, elevii participă la orele de studiu dimineața, la prânz au parte de o masă caldă, iar după-amiază se pot implica în activități opționale (teme, activități sportive, cluburi de interes etc). Măsura sprijină familiile monoparentale sau cele care au probleme în asigurarea monitorizării activității zilnice a copiilor în intervalul 14.00-17.00 și descurajează abandonul școlar”, declară inginerul Cosmin Poteraș, candidat USR Dolj la Senat.

Acesta adaugă că e nevoie imediată de sprijinirea educației online. „Urmărim organizarea și dezvoltarea a 8 Centre Regionale pentru Suport în Educație Online, care să ofere școlilor sprijin în desfășurarea orelor online. De la conectarea la internet de mare viteză și achiziția de echipamente până la formarea de competențe digitale pentru cadrele didactice”.

Fără politică în școli

Economistul Adrian Oprică, candidat la Camera Deputaților, crede că desființarea inspectoratelor școlare și mutarea centrului de decizie către consiliul de administrație al școlilor poate fi un pas important pentru depolitizarea unităților de învățământ. „Este absolut necesară plasarea elevului în centrul sistemului de învățământ. Dar asta presupune depolitizarea școlilor și transformarea directorilor de școli în manageri performanți. Propunem desființarea inspectoratelor școlare, care sunt principalele surse de influență politică în sistemul de educație. Acestea s-au dovedit a fi mai degrabă o frână în calea modernizării învățământului, prin subminarea aproape totală a autonomiei școlilor. În locul activității administrative – și de cele mai multe ori punitive – a actualelor inspectorate, vom introduce la nivelul școlii mecanisme de audit care chiar să îi ajute pe elevi”, afirmă Oprică.

Acesta mai spune că „ineficiența și rigiditatea se reflectă în rata îngrijorătoare a abandonului școlar sau în faptul că elevii români sunt printre cei mai demotivați elevi din Europa. În ultimii 12 ani bugetul educației s-a dublat, în condițiile în care numărul de elevi a scăzut. Însă rezultatele nu au fost vizibile. Este clar – așa cum se întâmplă și în alte domenii esențiale – că mai contează și cum anume sunt cheltuiți banii.”

Programul de guvernare USR PLUS este disponibil aici: https://www.usrplus.ro/40_de_angajamente_la_guvernare

Comandat de Partidul Uniunea Salvați Romania. Executat de Media Sud Europa SA – portal www.gds.ro. CUI Mandatar Financiar: 11200021

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS