10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajUn județ mai atractiv #CuSiguranță

Un județ mai atractiv #CuSiguranță

71.452 de hectare este suprafața totală a ariei protejate Coridorul Jiului, care poate fi transformată într-un punct de atracție pentru turiști de pretutindeni

Promovarea turistică a ariei protejate Coridorul Jiului aduce venituri însemnate micilor întreprinzători de la sate
Tezaur verde pentru belșugul comunităților doljene


Una dintre cele mai importante comori naturale ale Doljului, aria protejată Coridorul Jiului, care străbate județul de la nord până la sud, pe malul Dunării, va fi pregătită să primească turiști din țară și din afară. Planul lui Cosmin Vasile îmbină măsuri concrete de protejare a mediului cu investiții care vor însemna venituri în plus pentru comunitățile locale.


Cu cele peste 71.000 de hectare ale sale, aria protejată Coridorul Jiului, parte din rețeaua europeană Natura 2000, este una dintre cele mai întinse din România și a intrat în administrarea Consiliului Județean Dolj. Candidatul alianței electorale PSD+ALDE la funcția de președinte al instituției, Cosmin Vasile, cunoaște bine uriașul potențial al acestei zone și modul în care ea poate fi pusă în valoare.

„Sunt locuri de o frumusețe sălbatică pe care nu mulți ar fi bănuit că le pot găsi în județul nostru – păduri de stejar, ulm sau gorun, pajiști și lacuri care adăpostesc un număr impresionant de specii de plante și animale protejate, ceea ce a și condus la includerea ariei în rețeaua Natura 2000.


Odată ce a preluat în administrare acest tezaur viu al Doljului, Consiliul Județean s-a îndreptat către fondurile europene pentru a elabora un plan complet de gestionare a acestei zone și, având acum întocmită această strategie, începem să aplicăm principalele măsuri, în mandatul următor“, a declarat vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile.

Centru de vizitare, cu fonduri europene


Planul candidatului PSD+ALDE are ca punct de pornire un proiect cu finanțare din fonduri europene prin care vor fi, mai întâi, ecologizate zonele din Coridorul Jiului afectate de aruncarea necontrolată a deșeurilor. „Ne-am orientat deja către axa destinată protecției mediului din Programul Operațional Infrastructură Mare și vom obține finanțare pentru un pachet de acțiuni prin care curățăm aceste locuri transformate în gropi de gunoi și, prin replantare, le redăm apoi naturii.


În egală măsură, ne vom ocupa să promovăm acest magnific areal în țară și în afara granițelor, să atragem turiști în județul nostru. Prezența vizitatorilor în Coridorul Jiului aduce avantaje și din punct de vedere al protejării mediului, pentru că putem să informăm mai eficient la fața locului, dar și din punct de vedere economic, deoarece înseamnă venituri suplimentare în comunitățile locale, prin dezvoltarea unor servicii de cazare, de alimentație sau prin vânzarea de produse tradiționale.

În această idee, în asociere cu parteneri din Bulgaria, vom accesa fonduri europene și, pe malul Dunării, la Rast, vom crea un centru de vizitare și informare, cu toate dotările necesare, deschizând astfel posibilitatea organizării unor excursii în împrejurimi. De altfel, să nu uităm că la mică distanță se află Lacul Bistreț, o altă arie naturală importantă, renumită în mod special prin prezența păsărilor migratoare, cu un mare număr de specii protejate“, a precizat Cosmin Vasile.

lacul Bistret
lacul Bistret

Trasee pentru toate gusturile

Pentru a deschide cât mai bine Coridorul Jiului către publicul larg, proiectul propus de candidatul alianței PSD+ALDE la funcția de președinte al CJ Dolj urmărește și amenajarea, în cele mai atractive zone ale ariei protejate, a unor trasee tematice care pot fi parcurse la picior sau cu bicicleta.

Noile rute vor avea asigurate marcaje, panouri de informare și de orientare, surse de aprovizionare cu apă, dar și foișoare pentru adăpost și odihnă. „Un prim punct în care ne-am gândit să creăm un astfel de traseu este rezervația naturală Pădurea Zăval, unde pot fi amenajate puncte de observare a păsărilor. De asemenea, lângă Craiova, în zona împădurită din apropiere de Bucovăț, Cârligei, Leamna de Jos, o serie de situri arheologice ne vorbesc despre trecutul bogat al acestor locuri și pot fi ușor grupate în rute tematice atractive și pentru pasionații de istorie, și pentru cei care își doresc aventură“, a completat Cosmin Vasile.

„Prezența vizitatorilor în Coridorul Jiului aduce avantaje și din punct de vedere al protejării mediului, pentru că putem să informăm mai eficient la fața locului, dar și din punct de vedere economic, deoarece înseamnă venituri suplimentare în comunitățile locale, prin dezvoltarea unor servicii de cazare, de alimentație sau prin vânzarea de produse tradiționale.“
Cosmin Vasile

– Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană DOLJ
– Executat de SC MEDIA SUD EUROPA SA – portaL www.gds.ro
– CUI Mandatar Financiar: 21200019

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS