10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLucian Săuleanu, candidatul USR PLUS la Primăria Craiova: “E nevoie de o schimbare profundă”

Lucian Săuleanu, candidatul USR PLUS la Primăria Craiova: “E nevoie de o schimbare profundă”

Lucian Săuleanu, candidatul Alianţei USR PLUS la Primăria Municipiului Craiova, vrea să schimbe modul în care se face administraţie în oraş. Cine este Lucian Săuleanu şi ce l-a determinat să intre în cursa pentru funcţia de primar al Craiovei aflaţi din interviul de mai jos.

Cine e Lucian Săuleanu?

Lucian Săuleanu: Sunt avocat, decanul Baroului Dolj. Sunt născut şi şcolit în Craiova, am absolvit Facultatea de Drept la Universitatea din Craiova, unde am şi rămas profesor universitar. Am fost implicat în societatea civilă, atât înainte, cât şi după ce am intrat in politică. Am fondat ONG-ul Acţiunea pentru Renaşterea Craiovei şi am fost moderator al comunităţii locale RO100 în Craiova, participând, în felul acesta, la numeroase acţiuni civice, sociale şi culturale. Dar toate iniţiativele de genul acesta au o limitare, de aceea am ales să mă implic şi politic.

Care este motivaţia lui Lucian Săuleanu de a candida la Primăria Craiovei? Aţi mai candidat ca independent şi în 2017.

LS: Aşa este. Scorul de atunci, de 13% (locul 3), m-a motivat să cred că există un electorat deschis şi la o altfel de ofertă politică decât cea clasică, adesea populistă.

Îmi propun să schimb felul în care se face administraţie în Craiova. Îmi propun să pornesc de la lucrurile mici, problemele de zi cu zi ale craiovenilor, dar am de gând să mă adresez şi situaţiilor grave, pe care actuala administraţie le ocoleşte: groapa ecologică de la Mofleni, riscurile pe care le prezintă centrala nucleară de la Kozlodui, falimentul Termo.

Faptul că am locuit toata viaţa în Craiova mă face să nu pot privi nepăsător la toate acestea.

Cum veţi reuşi să schimbaţi felul în care se face administraţie locală?

LS: În primul rând, prin echipa de oameni tineri pe care o am alături, din mediul privat, profesionişti, care n-au mai făcut politică până acum. Îmi doresc ca această echipă să inspire cât mai mulţi astfel de oameni să se implice şi să facă pasul spre politică. Craiova are nevoie de cei mai buni pentru a recupera decalajul faţă de celelalte mari oraşe ale ţării şi faţă de oraşele la care ne raportăm în Europa.

Încrederea oamenilor în politicieni este tot mai scăzută, iar asta este o dovadă în plus că este nevoie de o schimbare profundă. Nu politica în sine e problema, ci oamenii care o fac în prezent, vechile partide şi vechea clasă politică din România.

Aţi mai făcut parte şi din alte partide politice în trecut. Sunt persoane care vă reproşează lucrul acesta. Cum vedeţi lucrurile?

LS: Am ales să intru în politică la vârsta de 40 de ani. Eram deja realizat profesional şi material şi am facut acest pas motivat de toate lucrurile de mai sus. Până în 2017, când am candidat independent, am facut parte, pentru perioade scurte de timp, din PMP şi din PNL – amândouă partide de dreapta, din opoziţia locală. Nu am fost ales în nicio funcţie politică în interiorul acestor partide, nici nu am candidat din partea lor, nici nu am ocupat vreodată vreo funcţie publică.

Viziunea mea şi proiectele mele nu s-au regăsit, din păcate, acolo, aşa că am ales sî părăsesc aceste formaţiuni politice şi să candidez independent. În tot acest timp, m-am axat şi pe partea non-guvernamentală, am fondat ARC şi am aderat la RO100, ONG-ul fondat de Dacian Cioloş. Din RO100, ulterior, am făcut pasul spre PLUS, mai exact în noiembrie 2019. În acest moment, consider că aspiratiile mele se regăsesc în obiectivele Alianţei USR PLUS şi în felul diferit de a face politică pe care aceasta îl propune.

Ce îi reproşaţi actualei administraţii PSD?

LS: În primul rând, ineficienţa şi faptul că nu administrează în interesul craiovenilor, ci în interes de partid. Aleşii locali ai PSD nu sunt dedicaţi Craiovei, ci urmăresc, în general, funcţiile de la Bucureşti.

O problemă locală foarte gravă este politizarea instituţiilor şi promovarea în instituţiile publice pe unicul criteriu al calităţii de membru PSD.

De asemenea, lipsa de transparenţă faţă de craioveni face ca actul administrativ să fie unul viciat şi îndoielnic.

Ineficienţa se vede atât în lucrurile mici, lipsa totală de atenţie faţă de nevoile cotidiene cu care se confuntă cetăţenii, dar şi în problemele mari pe care actuala administratie le ocoleşte: Termo, Groapa de Gunoi, Kozlodui, clădirile de patrimoniu, estetica oraşului, autorizatiile de construire pe spaţii verzi, problemele mari de mobilitate urbană, lipsa serviciilor de baza pentru cartierele de la periferia Municipiului Craiova, rata şomajului.

Credeţi că puteţi câştiga?

LS: Da. Alianţa USR PLUS a obtinut aproape 30% din voturi anul trecut, la europarlamentare, în Craiova. Iar asta în conditiile in care prezenţa la vot a fost cu 10% mai mare decât la alegerile locale din 2016. Bazinul electoral al PSD e relativ fix, chiar într-o vizibilă scădere dacă ne raportăm la ultimele alegeri. A apărut ideea că PSD nu poate fi învins decât dacă noi ne-am retrage din cursa pentru Primărie. Lucrul acesta este fals.

PSD nu a fost învins nici când PNL era singurul competitor mare pe partea dreaptă. Pentru ca PNL nu a avut niciodată un candidat care să mobilizeze şi să coaguleze electoratul de dreapta sau acel segment care nu votează în general. Acest lucru s-a vazut limpede în 2016 şi 2017, când candidatul PNL nu s-a apropiat măcar de 20%. Noi am atras oameni care înainte nu se simţeau reprezentaţi de niciun candidat de pe buletinul de vot. Iar neprezentarea acestora oferea un avantaj partidelor cu bazin electoral fix.

Eu cred că printr-o campanie axată pe soluţii, altfel decât cele de până acum din Craiova, dar şi capabilă să reamintească alegătorilor importanţa prezenţei la vot şi nevoia acută de schimbare, Alianţa USR PLUS poate da primarul Craiovei, aşa cum a promis în 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS