22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajDeputat ION CUPĂ (PMP): „Legea Compostului va crește rata reciclării deșeurilor“

Deputat ION CUPĂ (PMP): „Legea Compostului va crește rata reciclării deșeurilor“

România, comunitățile locale trebuie să recupereze rămânerile în urmă pentru ca toate obligațiile de mediu, asumate prin calitatea de membru al Uniunii Europene, să fie îndeplinite.
La acest moment, în țara noastră se reciclează 13,9% din totalul deșeurilor municipale, pe cele 4 fracții: hârtie, plastic, sticlă și metal. Mult sub media europeană.


Această Lege a Compostului, al cărei coinițiator sunt, alături de alți colegi parlamentari, va reglementa activităţile de gestionare a deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora.
Legea clarifică opțiunea de compostare, adică descompunerea controlată a materialelor biodegradabile, în acord cu normele europene în materie. Această opțiune nu afectează calitatea mediului și sănătatea oamenilor, ceea ce reprezintă avantaje foarte importante.


Obiectivul strategic al „Legii compostului“ este acela de a contribui major la creșterea ratei de reciclare. În absența acestei opţiuni, România riscă să nu atingă țintele impuse de Comisia Europeană, rămânând în continuare dependentă de importurile de fertilizatori organici.
Important de reținut este că, potrivit normelor europene, colectarea biodeșeurilor devine obligatorie începând cu anul 2023.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS