8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajMuzeul de Arta- obiectiv in cadrul proiectului ,, Moştenirea religioasă dincolo de graniţă” – cod ROBG – 509

Muzeul de Arta- obiectiv in cadrul proiectului ,, Moştenirea religioasă dincolo de graniţă” – cod ROBG – 509

Muzeul de Artă din Craiova este situat chiar în centrul municipiului orașului și își are sediul în splendidul palat al familiei Mihail, din Calea Unirii nr. 15. Această impunătoare construcție a fost ridicată între anii 1900 – 1907, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, la comanda familiei lui Constantin Mihail, care la vremea respectivă era una dintre cele mai bogate familii din România.

La construcţia palatului s-au folosit materiale de cea mai bună calitate şi meşteri străini, în general italieni stabiliţi în regiunea Olteniei, arhitectul responsabil cu supravegherea lucrărilor fiind italianul Constantino Cichi. În total, Palatul numără 29 de camere, plus dependinţele. Muzeul de Artă funcționează în această clădire din anul 1954. La baza înființării muzeului a fost o donație de obiecte de artă făcută orașului în anul 1908 de către familia Aman, prin intermediul unei fundații.

Colecţiile muzeului s-au mărit în perioada interbelică printr-o serie de achiziţii făcute de primăria oraşului, precum şi prin donaţiile lui Nicolae Romanescu, Barbu Drugă, Jean Mihail sau Nicolae Glogoveanu, cu toții mari bogătași și filantropi ai Craiovei. În prezent Muzeul deține un patrimoniu cultural valoros și bogat format din circa 12.000 de lucrări artistice. Patrimoniul este preluat de către Muzeul Olteniei în anul 1950, iar în anul 1954 toate aceste valori culturale și artistice aveau să devină fondul actualului muzeu de artă, cu un statut de sine stătător.

Astfel, după ce vreme de mulți ani fusese gazda celor mai de seamă oameni ai vremii, sau sediul unor evenimente politice ale României și ale Europei, fosta locuinţă a familiei Mihail a devenit Muzeu de artă, fiind un prilej de bucurie și încântare pentru toți cei care au privilegiul de a-l vizita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS