22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeDe ce e importantă îngrijirea dinţilor de lapte

De ce e importantă îngrijirea dinţilor de lapte

Îngrijirea dinţilor temporari ar trebui să înceapă de la primul dinte, atrag atenţia medicii stomatologi de la Clinica Ancodent. E important să se păstreze dinţii de lapte cât mai mult pe arcadă şi să se trateze când apar probleme pentru o alimentaţie corectă a copilului, dar şi pentru păstrarea dimensiunii pentru dinţii permanenţi.

„E foarte important să spălăm dinţii seara. Există periuţe speciale care se pun pe deget şi pot fi folosite la bebeluşi. Dacă nu, măcar să îi ştergem cu o compresă sterilă cu apă sau cu ceai de muşeţel“, spune Aniela Sasu, medic stomatolog în cadrul Clinicii Ancodent.


Pentru dinţi sănătoşi, este de asemenea important ca un copil să nu consume lichide dulci peste noapte, precum ceaiul sau laptele îndulcit cu zahăr sau miere. „Apare foarte des aşa-numita carie de biberon. Dinţii se demineralizează. Apoi caria evoluează foarte repede în profunzime pe dinţii de lapte, din cauza structurilor care sunt mai subţiri şi mai slab mineralizate“, explică specialistul Ancodent.

Seara, dinţii trebuie spălaţi neapărat

Stomatologii subliniază mereu importanţa igienei ca metodă de prevenţie. „Este mai bine să previi decât să începi să tratezi caria la vârste foarte mici. E dificil, copiii sunt, de regulă, adormiţi prin inhalosedare. Ideal e să nu ajungem aici“, crede dr. Aniela Sasu.

Pentru evitarea cariilor, copiii ar trebui să mănânce dulciuri doar după masa principală şi, preferabil, dulciuri făcute în casă. Din păcate, este o recomandare greu de respectat. Ar fi bine măcar să se evite dulciurile foarte lipicioase, precum caramelele. Ciocolata cu lapte e mai puţin nocivă, pentru că se spune că lipidele ar crea o peliculă protectoare pe dinte.

„Cea mai importantă este, însă, igiena. Copilul trebuie să capete obişnuinţa de a se culca spălat pe dinţi. Noaptea, secreţia salivară scade şi dinţii nu mai sunt scăldaţi de salivă şi creşte riscul de apariţie a cariilor“, precizează stomatologul de la Clinica Ancodent.

Dinţii definitivi depind de cei temporari

Chiar dacă dinţii de lapte sunt temporari, ei influenţează creşterea dinţilor definitiivi. Între patru şi şase ani este bine să apară nişte spaţii între dinţi. Se numeşte diastemizare fiziologică. E semn că maxilarele încep să crească pentru a primi dinţii permanenţi, care sunt mult mai mari. Aşadar, dinţii mai rari sunt semn că dinţii definitivi vor creşte aliniaţi frumos. „Sunt mulţi părinţi care vin la noi cu copilaşi cu dinţii crescuţi unul peste altul şi spun că dinţii de lapte erau aşezaţi perfect. E preferabil ca un copil să aibă dinţii de lapte mai rari“, transmite dr. Aniela Sasu. Medicul informează că la şase-şapte ani, când se schimbă dinţii din faţă, ei cresc cu dimensiunea dintelui de adult, iar lăţimea lor nu se mai modifică.

Molarul de şase ani trebuie îngrijit cu atenţie

Primul molar permanent erupe, de regulă, la şase ani. Mulţi părinţi nu ştiu că apare un dinte nou pentru că el creşte în spatele dinţilor de lapte. Acesta trebuie îngrijit cu atenţie, bine curăţat. Deoarece erupe devreme, la şase ani, este mult mai predispus la afectare carioasă chiar în primele luni de la erupţie. Specialistul Ancodent spune că molarul poate fi protejat, însă, prin sigilare, o metodă de prevenire a cariilor total neinvazivă. Se mai pot face şi fluorizări. Stomatologii nu recomandă, însă, fluorizarea generală. „Fluorizarea generală ar trebui făcută fără întrerupere până la vârsta de 12 ani si nici nu există suficiente informaţii privind nivelul de fluor din alimentaţie. Sunt mai indicate fluorizările locale“, menţionează medicul.

Cum puteţi contacta specialiştii Ancodent:

La adresa clinicii: Str. Alexandru Macedonski, Nr. 38

Prin email: [email protected]

La telefon: 0251.417.413 / 0769.088.001

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS