8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajAtenţie, călători! Unele firme de taxi au crescut tariful

Atenţie, călători! Unele firme de taxi au crescut tariful

Pe piaţa taximetriei din Craiova au apărut diferenţe foarte mari la tarifele practicate. Unele au ajuns printre cele mai mari din ţară. În acelaşi timp, alţi operatori nu au majorat prețurile. Însă nu se ştie pentru cât timp.

Unii dintre operatorii de taximetrie din Craiova au majorat tariful practicat clienţilor la serviciile de transport prestate. În acelaşi timp, unii operatori care nu au ridicat prețurile anunţă că le-ar putea majora în perioada următoare, dar creşterile ar putea fi foarte mici, aproape nesemnificative.Unul dintre operatorii de taximetrie a încercat să introducă chiar şi un tarif de noapte pe kilometru, însă a renunţat rapid la această idee.

În prezent, tarifele practicate de operatorii de taximetrie din Craiova diferă foarte mult de la o firmă la alta. Astfel, după observarea tarifelor afişate de operatori aflăm că firmele ROMNICON şi BARBY au aceleaşi prețuri ca în trecut, nemajorate. Cei doi operatori percep 1,99 lei pe kilometru şi 1,99 lei pornirea. 

PMI practică tarife de 2,27 lei pe kilometru şi tot 2,27 lei costă pornirea. Staţionarea pe timp de zi la PMI costă 22,7 lei pe oră, iar staţionarea pe timp de noapte costă 23,7 lei pe oră, conform plăcuţelor de pe maşini. Firma FAVORIT practică un tarif de 2,49 lei pe kilometru şi un tarif de pornire de 2,49 lei. Potrivit legislaţiei în domeniu, tariful de pornire trebuie să fie la fel cu tariful practicat pe kilometru. Tariful de staţionare la FAVORIT este de 24,9 lei pe oră, conform plăcuţelor afişate pe taxiuri. 


Piaţa din Craiova suportă majorări de tarife?


Întrebarea care apare este aceea dacă ar putea suporta clienţii din Craiova o majorare a tarifului de taximetrie? Iată ce spune un specialist din acest domeniu.

„În mod normal, tarifele ar trebui majorate în urma creșterii taxelor la cărţile de muncă şi a majorării costului vieţii, respectiv a creşterii preţurilor pe piaţă. În condiţiile acestea, noi trebuie să avem grijă de client, care este cel mai important pentru noi, iar clienţii noştri nu cred că pot să susţină tarife foarte mari, pe o piaţă învăţată de ani de zile cu nişte prețuri reale, pentru ca toată lumea să meargă cu taxiul“, a precizat un reprezentant al SC ROMNICON SRL.

El a mai spus că, în 2019, nu au apărut schimbări importante care să conducă la scumpiri majore ale tarifului de taximetrie. Singurele modificări importante au fost cele legate de schimbarea parcului auto, la acei operatori de taximetrie care aveau maşini mai vechi de zece ani. Aceia sunt obligaţi, potrivit legii, să schimbe parcul auto.

„În opinia noastră, creșterea prețului cu 25% este nejustificată. Unii operatori oferă un confort în plus clientului, ca urmare a schimbării maşinilor. Alţii au aceleaşi condiţii ca înainte. Ştim că această activitate nu este profitabilă, dar trebuie să corelăm tariful cu puterea de cumpărare a clienţilor noştri, nu cu cerinţele noastre“, a menţionat reprezentantul firmei citate. 


Au rămas 1.700 de licenţe de taximetrie în Craiova


Puterea de cumpărare mică din Craiova nu permite tarife prea mari în taximetrie. „Piaţa nu suportă scumpirile mari. Au fost 2.160 de licenţe de taximetrie în Craiova. Acum mai sunt 1.700. În perioadele de vârf, clientul nu mai selectează taxiul, ci le ia la rând. Poate că, doar când ajunge la destinaţie, observă că acea cursă costă mai mult decât plătea până atunci. Din cauza lipsei forţei de muncă, operatorii nu au avut puterea să investească toţi într-un parc auto nou“, a mai spus reprezentantul ROMNICON. 

Sectorul taximetriei este afectat de lipsa forţei de muncă, a mai precizat operatorul citat. În acest sector de activitate este o fluctuaţie mare de personal, majoritatea alegând să plece pentru a lucra în afara ţării.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS