Când ar trebui să îți duci copilul la un medic cardiolog?

În funcție de vârstă, sunt anumite semne care indică necesitatea unui consult cardiologic la copil.

La sugari semnele sunt următoarele: rămân fară respirație în timp ce sug, au o respirație dificilă, transpiră abundent în timp ce manancă sau leșină ori în interiorul gurii capătă culoare albastră.


La copii mai mici, care nu pot să țină pasul fizic cu alți copii, sau rămân fără aer mai repede decât alți copii atunci când fac activități , transpiră mai mult și mai repede decât alți copii, în timpul unei activități, se colorează în albastru în interiorul gurii sau leșină, se impune un control cardiologic.


Semnele la copii sau adolescenți sunt: nu pot să țină pasul fizic cu alți copii, leșină, au palpitaiți sau au dureri toracale în timpul exercițiilor fizice. De asemenea, pot să aibă amețeli în timpul exercițiilor fizice sau să ramână fără aer mai repede decât alți copii atunci când fac activități fizice, transpiră mai mult și mai repede decât alți copii, în timpul unei activități sportive ori se colorează în albastru în interiorul gurii.

Bolile pe care le întâlnește medicul cardiolog la copii sunt congenitale sau dobândite. Cele mai frecvente boli cardiace congenitale sunt defect septal ventricuar și defect septal artrial , tetralogia Fallot și transpozitia marilor vase.


Alte probleme ce pot să apară sunt legate de aritmii – tahicardie sinusală , tahicardie supraventriculară, bradicardie și fibrilație atrială. Este important de reținut că frecvența bătăilor inimii variază în funcție de vârstă.

Hipertensiunea la copii

Până nu demult, eram obișnuiți ca hipertensiunea esențială să fie strâns legată de vârsta înaintată. Prezența unor importanți factori de risc în rândul tinerilor și chiar al copiilor a făcut că vârsta de debut a hipertensiunii arteriale să scadă. Acești factori de risc sunt: obezitatea, sedentarismul, aportul de sare în exces, stresul, la care se adaugă fumatul și consumul excesiv de alcool pentru adolescenți și tineri. Tensiunea crește pe măsură ce copiii înaintează în vârstă.

Copiii cu această afecțiune de obicei nu au simptome. Este important ca medicii pediatri să măsoare tensiunea arterială și să evalueze cauzele sale potențiale.
Monitorizarea tensiunii arteriale începe la fiecare vizită la medic, de la vârsta de 3 ani. Hipertensiunea copilăriei are o rată de moștenire de aproximativ 50%. Hipertensiunea arterială (HTA) la copil poate duce la hipertensiunea adultă.


Hipertensiunea primară este mai rară la copiii cu vârsta sub 10 ani, dar poate să apară la copiii mai mici ca și diagnostic de excludere. Majoritatea copiilor pre-adolescenți cu HTA au HTA secundară din cauza bolii renale parenchimatoase. Alte cauze includ boala vasculară renală, boala endocrină (ex: feocromocitomul și hipertiroidismul), coarctatia de aorta și medicamentele. Întâlnim și cazuri în care pacienții au hipertensiune tranzitorie datorită consumului de energizane și substanțe interzise.


„Ne dorim să avem adulți mai sănătoși. Un stil de viață sănătos însușit în copilărie infulențează în acest sens.“

Dr. Popa Radu
Centru Medical Speranța
str. Înfrățirii, nr. 16, Craiova
Telefon: 0771493887