Natură și artă – un performance inedit la Muzeul de Artă Craiova

Pe 27 septembrie, nu ratați evenimentul programat de Muzeul de Artă Craiova! Veți asista la un experiment inedit: instalația audio-performativă intitulată Extinction Room (Hopeless.) semnată de artistul Sergiu Matiș – coregraf român, din Cluj-Napoca, care locuiește și lucrează în prezent în Berlin.


Alcătuită din înregistrări sonore ale unor specii de păsări dispărute sau pe cale de dispariție, instalația este un exemplu pentru modul în care conceptul de „natură“ este vehiculat prin intermediul produselor artistice și culturale, în societate, cu scopul de a atrage atenția asupra unor dezastre ecologice, semnalate de specialiștii în probleme de mediu. Publicul va fi ghidat printr-un peisaj sonor dezvoltat în colaborare cu compozitoarea AGF (aka Antye Greie).

Triluri și cântece venite din difuzoare

Protagoniștii vor povesti circumstanțele dispariției unor specii, concomitent cu ascultarea chemărilor, trilurilor și cântecelor lor venite din difuzoare, care atârnă în spațiu ca niște cuști. Narațiunile despre dispariția păsărilor se vor împleti cu miturile, legendele și tradițiile despre ele. Vor fi rememorate și reanimate vechi cântece și dansuri folclorice relevante tematic. Sunetele păsărilor sunt utilizate prin amabilitatea Bibliotecii „Macaulay“ din cadrul Laboratorului de Ornitologie Cornell și a Fundației Xeno-canto.


Craiova este unul din punctele de pe itinerariul acestui proiect, care a fost pentru prima oară prezentat în iunie 2019 la Art Radionica Lazareti, în Dubrovnik și este totodată un eveniment conex expoziției „Brâncuși“: sublimarea formei“, din cadrul festivalului Europalia România 2019, ce va avea loc la Bruxelles în perioada 1 octombrie 2019 – 2 februarie 2020.


Evenimentul va fi găzduit de Palatul „Jean Mihail“, Calea Unirii, nr. 15, vineri, 27 septembrie 2019, începând cu ora 15.00. Accesul publicului este gratuit.