1.4 C
Craiova
joi, 3 decembrie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Publireportaj Cei mai importanți pași în achiziționarea unui apartament, potrivit craiovaimobiliare.ro

Cei mai importanți pași în achiziționarea unui apartament, potrivit craiovaimobiliare.ro

 • Stabilește bugetul care include suma necesară achiziției, realizarea actelor, sursa de finanțare, cheltuieli de modernizare, mobilare și utilare, taxe și comisioane. În cazul finanțării prin credit, trebuie să ai banii pentru avans economisiți.
 • Realizează o listă cu nevoile pe care trebuie să ți le satisfacă viitoarea locuință. Ierarhizează-le în funcție de importanța lor și decide la care poți renunța și la care nu, apoi cele pentru care ești dispus să faci compromisuri.
 • Hotărăște în ce zonă vrei să fie viitorul apartament: liniștită cu verdeață, lângă parcuri, locuri de joacă, în imediata apropiere a școlilor, grădinițelor, locului de muncă, magazinelor, principalelor artere de circulație, mijloacelor de transport în comun, zone rezidențiale nou construite, zonele limitrofe ale orașului.
 • Fă o analiză on-line a prețurilor imobilelor din Craiova pe metrul pătrat, în funcție de principalele criterii: cartier, tipul construcției, vechimea imobilului, etaj, finisaje, dotări (mobilat, utilat), cu balcon sau fără, ele influențează prețul final.

Pentru apartamentele situate în imobile nou construite

 • Află informații despre constructor/dezvoltator, urmărește etapele construcției, structura, materialele, finisajele, racordarea la utilități, instalațiile, acces, părți indivize aferente imobilului, beneficii suplimentare (loc de parcare în incintă, supraveghere video, loc de joacă pentru copii, zona de relaxare, reduceri de preț la achiziția cash sau plata în avans etc.)
 • Deoarece este o achiziție importantă cu un cost ridicat, care îți poate influența bugetul pe o perioadă lungă de timp, până la 30 de ani, apelează și la specialiști: agenții imobiliare, care prin cunoștințele și experiența lor te ajută să câștigi timp și să închei o tranzacție sigură și evaluatorii imobiliari, care te pot ajuta să afli valoarea de piață corectă a proprietății.
 • Vizionează cât mai multe imobile și culege informațiile importante despre: actele de proprietate, suprafața utilă (ea contează în acordarea creditului), modificări interioare, orientare, cheltuielile lunare de întreținere, vecini, preț.
 • Studiază cu atenție actele proprietății (actul de dobândire, documentația cadastrală, extrasul de carte funciară, eventuale sarcini aferente imobilului, certificat energetic și fiscal, adeverințele de la furnizorii de utilități și de la Asociația de Proprietari). Verifică autenticitatea și corectitudinea documentelor de proprietate, cu un notar, și a contractului de vânzare-cumpărare, cu un avocat.

Pentru imobilele noi

 • În cazul achiziției prin credit, semnează un precontract de vânzare-cumpărare. Vânzarea imobilului trebuie să se producă imediat după încheierea antecontractului și să fie înscris la notar pentru a avea validitate.
 • Semnează contractul de vânzare-cumpărare după ce ai citit cu atenție, studiat și înțeles astfel încât să nu existe clauze neclare sau care să avantajeze într-un mod incorect oricare dintre părți.
 • Fii atent la corectitudinea datelor tale și ale vânzătorului, a datelor de identificare a apartamentului și a descrierii acestuia, a prețului de vânzare și a termenelor și modalităților de plată. Contractul se semnează în fața unui notar, care are obligația legală de a le explica părților, pe înțelesul acestora, prevederile din contract.

Nu alege un apartament doar pentru că îți place acum. Gândește-te că investiția se poate întinde chiar și pe 30 de ani. Așadar, cumpără un apartament în care să te simți bine și să îl numești „acasă“ chiar și după 25 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Picturi cu animale uriașe ale epocii glaciare, vechi de...

În pădurea amazoniană au fost descoperite mii...

ȘTIRI GdS

Telekom România susține antreprenorii români prin Garanția de 10...

Telekom România, unul din principalii operatori de telecomunicaţii din România, s-a poziționat de-a lungul timpului că susţinător al business-urilor din România.

Speedwash, cea mai mare spălătorie auto self-service din Craiova

În 2019, Ionuț Marin s-a hotărât să deschidă o spălătorie urmând conceptul self service car wash. Ideea a venit firesc, când a...

Lupta mea este pentru o Românie a șanselor egale....

Mă uit acum, de 1 Decembrie, peste harta puterii de cumpărare în România și văd că unii (județele colorate cu roșu și...

Florinel Stancu (PRO România): „Dragi primari, nu vă lăsați...

Candidatul Partidului PRO România, Florinel Stancu, îndeamnă primarii de la PSD și PNL să lase oamenii să voteze așa cum cred și...

Ministrul Stroe (PNL): „E timpul pentru dezvoltare, nu pentru...

Craioveanul Ionuț Stroe este Ministrul Tineretului și Sportului în Guvernul Orban și candidat din partea PNL în Dolj, pentru un loc în...

Ion Prioteasa deschide lista pentru Senatul României

Aveți o vastă experiență în politică și administrație. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ați învățat în toți acești ani?Mai...