10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajInterviu cu Dragoş Gavriluţă, director de proiect Clariant

Interviu cu Dragoş Gavriluţă, director de proiect Clariant

Un interviu cu Dragoş Gavriluţă, director de proiect Clariant, face lumină în atacurile concertate ale câtorva cetăţeni din Podari, care încearcă să blocheze realizarea cu succes a acestui proiect.

Evenimentele din Podari, o comună de lângă Craiova, au depăşit demult graniţele judeţului Dolj. La o primă vedere, veştile erau dintre cele mai bune. O companie elveţiană de tradiţie, Clariant, a ales să construiască în Podari o fabrică de ultimă generaţie pentru producţia de biocombustibili avansaţi. Pe lângă locurile de muncă nou create şi contribuţiile către bugetul local, investiţia ar rezolva şi o bună parte a problemelor fermierilor:

  • valorificarea paielor, considerate reziduu agricol;
  • limitarea transmiterii bolilor de la o cultură la alta;
  • în ultimul rând, posibilitatea de suplimentare a veniturilor.

Clariant – o investiţie de 100 de milioane de euro

L-am invitat pe Dragoş Gavriluţă, director de proiect Clariant să ne spună mai multe despre fabrica sunliquid® din Podari, motivaţia acestui pseudo-conflict, într-o ţară în care lipsa investiţiilor devine tot mai vizibilă de la zi la zi şi ce obstacole trebuie depăşite pentru ca un proiect evaluat la peste 100 de milioane de euro să poată fi inaugurat.

– Domnule Dragoş Gavriluţă, ştim cu toţii că zona de sud a României a fost cândva un centru industrial. Am putea crede că tocmai această tradiţie o recomandă ca primă alegere pentru un investitor. Şi totuşi, vedem câteva persoane extrem de hotărâte să blocheze proiectul. De ce?

– Motivul e simplu: pentru că iniţiatorii au ceva de câştigat.  Orice om bine intenţionat va avea un semn de întrebare, văzând că toate aceste reacţii s-au declanşat brusc, la aproape un an după ceremonia de inaugurare a investiţiei din Podari. În niciuna dintre întâlnirile cu locuitorii din zonă, fie ei angajaţi, fermieri sau reprezentanţi ai autorităţilor, nu am avut sentimentul că suntem primiţi cu ostilitate, ci dimpotrivă.

Am primit o mulţime de CV-uri în cadrul procesului de recrutare, fermierii au fost încântaţi de posibilitatea de a colabora, iar locuitorii au văzut în fabrică şansa de a-şi construi un viitor stabil şi o carieră chiar la ei acasă. Aceasta este realitatea, iar ceea ce se vehiculează zilele acestea este doar o tentativă regretabilă de manipulare a opiniei publice. Am convingerea că oamenii nu se vor lăsa atraşi în această capcană.

Tehnologia folosită este de fapt un proces de fermentaţie

– Oponenţii Clariant încearcă să câştige teren lansând comparaţii din ce în ce mai şocante, parcă inspirate dintr-un scenariu de groază: bombă ecologică, probleme grave de sănătate, experiment făcut pe români. Pe ce se bazează? Care este adevărul?

– Pare evident că scopul urmărit este de a se crea artificial un sentiment de panică şi de neîncredere în rândul oamenilor din Podari şi nu numai. De aceea, rămânem consecvenţi ideii de a prezenta documente şi informaţii clare despre proiectul fabricii, tehnologia sunliquid® şi modul în care vom garanta siguranţa populaţiei şi a mediului înconjurător.

Strategia lor poate fi demontată foarte uşor: de exemplu, se spune despre sunliquid®, tehnologia pe care o vom utiliza în fabrica din Podari, că este un experiment pe care Clariant îl face pe populaţia din România. În realitate, sunliquid® nu este nici mai mult, nici mai puţin, decât procesul natural de fermentaţie, pe care oamenii îl folosesc de sute de ani pentru a obţine băuturi precum berea şi vinul, dar şi alte produse alimentare. Diferenţa este că noi folosim paie – reziduuri agricole ce anterior nu erau valorificate de către fermieri – pentru a produce bioetanol. Şi, din păcate, lista exemplelor de acest fel poate continua.

Nu vor fi emisii de dioxid de carbon

– Se vorbeşte în special despre poluarea aerului prin emisiile de dioxid de carbon…

– Când discutăm despre acest subiect, vreau să precizez de la început un lucru: scopul principal al proiectului este acela de a preveni creşterea emisiilor gazelor cu efect de seră şi, implicit, a schimbărilor climatice, prin folosirea în transport a combustibililor sustenabili şi regenerabili, aşa cum este etanolul celulozic ce va fi produs în Podari. Acestă soluţie este una agreată la nivel european şi stimulată printr-o legislaţie comunitară care impune mandate de folosire a biocombustibilor, atât în România, cât şi în celelalte state ale Uniunii Europene.

Bio-combustibilii sunt produşi din paie

De ce? Bio-combustibilii sunt produşi din biomasă (paie) şi înlocuiesc combustibilii fosili (precum benzină şi motorină), reducând astfel nivelul de CO2 din atmosferă. Bio-combustibilii produşi din paie conţin CO2 absorbit din atmosferă pe măsură ce plantele creşteau. De aceea, CO2 provenit din biomasă (numit şi biogenic) are un efect neutru asupra încălzirii globale.

Combustibilii fosili, pe de altă parte, eliberează carbon care a fost înmagazinat în pământ de milioane de ani, crescând astfel cantitatea totală de carbon din atmosferă. Dioxidul de carbon rezultat din activitatea fabricii de la Podari este biogenic şi, prin urmare, nu va crea schimbări climatice. Nu în ultimul rând, alimentarea cu energie electrică și termică a fabricii din Podari se va realiza prin intermediul unei centrale de cogenerare care folosește ca materie primă doar biomasă (lignina, un produs secundar rezultat din producţia de bioetanol), generând astfel o energie 100% ecologică. 

Principalele avantaje ale construcţiei fabricii Clariant din Podari

– Va fi vreun impact asupra sănătăţii populaţiei?

– Studii avizate de autorităţile competente demonstrează că, la concentraţia de CO2 din aer rezultată ca urmare a activităţii fabricii de la Podari, nu va exista niciun impact asupra sănătăţii populaţiei din vecinătate. Afirmaţiile că vom genera cancer şi alte boli sunt complet nefondate şi nesusţinute cu argumente ştiinţifice, fiind introduse pentru a crea o reacţie de panică şi neîncredere.

– Care ar fi principalele trei avantaje ale construcţiei fabricii Clariant din Podari?

– Dezvoltarea comunităţii locale, crearea de locuri de muncă atât prin activitatea directă a fabricii, cât şi prin serviciile conexe, susţinerea agriculturii şi suplimentarea veniturilor fermierilor. De aceea, cei care se opun acestui proiect şi o fac, din punctul nostru de vedere, nejustificat ar trebui să înţeleagă că atunci când interesele personale devin motivaţie pentru a bloca investiţiile, cea mai afectată este comunitatea locală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS