Craiovenii au dreptul la un oraș verde

Craiovenii au dreptul la un oraș verde

Atunci când vine vorba despre statistici, Craiova se laudă că are 34 mp spațiu verde pentru fiecare locuitor. Acestă statistică include Parcurile Romanescu și Tineretului, unde craiovenii ajung doar la sfârșit de săptămână. În rest, orașul este unul arid, în care puținele spații verzi dintre blocuri sunt sacrificate pentru ridicarea unor construcții din beton și sticlă, iar pomii de pe marginea străzilor au fost tăiați în cea mai mare parte.

Craiova nu are încă un plan de urbanism general, sau un cadastru verde care să indice toate spațiile verzi din oraș și să inventarieze toți pomii, astfel încât lucrurile să fie limpezi din acest punct de vedere. Primăria a preferat să lase lucrurile încurcate, astfel încât să fie facilitate tot felul de aranjamente dubioase, în urma cărora răsar vile în locul unor spații verzi.

Mai mult de atât, pomii care străjuiesc străzile și bulevardele din oraș au fost măcelăriți în această primăvară, sub pretextul toaletării. În realitate, Primăria a făcut asta pentru că nu a fost capabilă să pună în aplicare actele normative care o obligă să îngroape în subteran toate rețelele aeriene. Mai simplu le-a fost să distrugă toți arborii care străjuiau străzile orașului.  

La nivelul asfaltului se pot înregistra și 70 de grade Celsius

Pe un bulevard unde sunt arbori temperaturile sunt cu până la 7 grade mai mici, decât în cazul aceleiași artere căreia i-au fost tăiați copacii.  În zilele cu temperaturi caniculare la nivelul asfaltului se pot înregistra și 70 de grade Celsius. Stresul termic la care sunt supuși locuitorii Craiovei este, din aceasta cauză, mult mai ridicat. Poluarea fonică este, de asemenea, mult crescută în cazul unor artere lipsite de vegetație.

Studiile au mai arătat că durata de viață a asfatului crește cu până la 40% pe străzile unde sunt plantați arbori. În plus, trotuarul este mai bine separat de carosabil, iar mediul pentru pietoni devine mai prietenos.

Ce trebuie făcut

Care sunt acțiunile ce trebuie întreprinse pentru a transforma Craiova dintr-un oraș plin de praf și torid, într-unul verde și care să ofere confort locuitorilor săi?

În primul rând inventarierea tuturor spațiilor verzi din cartiere, cumpărarea terenurilor acolo unde acestea au fost retrocedate și amenajarea lor. Fiecare cartier trebuie să aibă suficient de multe spații verzi unde oamenii să ne poată relaxa.

În al doilea rând crearea unei centuri verzi a orașului. Acesta trebuie să includă Jiul, care, în prezent, nu joacă niciun rol urbanistic în dezvoltarea Craiovei.  Mai mult, în loc să îi exploateze potențialul ecologic  Primăria a amplasat pe cursul râului groapa de gunoi a orașului. O anomalie care trebuie urgent reparată. Acestă centură verde ar urma să cuprindă pădurile și lacurile din jurul Craiovei.

Nu în ultimul rând bulevardele și străzile trebuie să fie străjuite de arbori. Pomii care au fost distruși de Primărie trebuie înlocuiți.

Spațiile verzi reprezintă un domeniu unde daunele se produc foarte repede, iar lucrurile bune durează mult. Pentru a repara tot ce a stricat Primăria până acum este nevoie de cel puțin 7-8 ani. Dar dacă nu începem acum, vom fi condamnați noi și copiii noștri să trăim printre betoane încinse și miros de smoală.

Nicolae Giugea