Dragoş Gavriluţă, director de proiect Clariant: „Ne bucurăm să putem aduce o contribuţie made in Podari, pentru un mediu mai curat“

Trăim într-o lume în continuă mişcare, în care transportul şi, în special, transportul rutier, este indispensabil. În acest context, Uniunea Europeană a adoptat o serie de măsuri menite să protejeze mediul înconjurător şi să asigure o dezvoltare pe termen lung. Biocombustibilii sunt o parte din această soluţie, având potenţialul de a reduce cu până la 95% emisiile de gaze cu efect de seră, prin comparaţie cu utilizarea exclusivă a combustibililor fosili.

În Podari, la 11 km de Craiova, compania Clariant a început construcţia unei fabrici ce va produce bioetanol avansat folosind paie drept materie primă. Ce beneficii aduce cu sine această investiţie, evaluată la peste 100 de milioane de euro: dezvoltarea comunităţii locale, atingerea obiectivelor asumate de România în Strategia naţională privind schimbările climatice şi, nu în ultimul rând, un mediu mai curat.


Am discutat despre oameni, tehnologie şi planuri de viitor cu Dragoş Gavriluţă, director de proiect Clariant, proaspăt întors în România pentru a coordona activitatea fabricii din Podari, după ce a deţinut diverse poziţii de coordonare în cadrul grupului.

GdS: Domnule Dragoş Gavriluţă, de ce aţi considerat că Podari este locul potrivit pentru noua investiţie Clariant?

Dragoş Gavriluţă: Alegerea locaţiei pentru acest proiect a avut la bază un proces riguros, în care am avut în vedere mai multe locaţii. Pe listă s-au aflat alte ţări din Europa, dar şi alte regiuni ale României şi diverse zone din Oltenia. Locaţia ideală trebuia să fie situată într-o zonă industrială în care să existe, pe o rază de 100 de kilometri, o cantitate importantă de reziduuri agricole (paie). Câmpurile trebuie să fie uşor accesibile, iar zona trebuie să dispună de infrastructura necesară pentru utilităţi şi transport, dar şi de o forţă de muncă calificată, necesară pentru funcţionarea fabricii. După o analiză amănunţită a mai multor variante a rezultat faptul că Podariul este locaţia cea mai potrivită, pentru că întruneşte cu succes toate aceste condiţii.

GdS: De ce au fost atât de importante reziduurile agricole în alegerea locaţiei? Cum le veţi folosi?

D.G.: Paiele achiziţionate de la fermierii din regiune vor deveni materia primă pentru producţia de bioetanol graţie tehnologiei sunliquid®, ce a fost premiată de Uniunea Europeană ca fiind extrem de inovatoare. Sunliquid® ne permite să transformăm paiele în zaharuri celulozice, proces urmat de fermentaţie, pentru a produce etanol celulozic, un biocombustibil avansat. Este un mecanism eficient, ce asigură un produs de înaltă calitate, dar şi costuri de producţie optimizate.

GdS: Menţionaţi mai devreme implicarea fermierilor din Podari. Cum pot aceştia colabora cu Clariant şi cum au perceput această posibilitate?

D.G.: Am gândit de la bun început acest tip de colaborare ca un proiect pe termen lung, prin care fermierii din Podari şi din localităţile învecinate să poată obţine un venit suplimentar din valorificarea paielor. Beneficiile lor nu sunt doar de ordin financiar – munca se simplifică, cheltuielile de tocare a paielor şi de încorporare în sol a acestora se micşorează şi, nu în ultimul rând, se limitează transmiterea de boli între culturile agricole precum și producerea şi propagarea incendiilor.


În plus, fermierii se vor putea implica într-o serie de activităţi colaterale ca prestatori de servicii conexe: balotare, încărcare, transport la fabrică sau la diferite puncte intermediare de depozitare. Câştigul fermierilor este, astfel, proporţional cu gradul lor de implicare în procesul de aprovizionare.
Ne-am bucurat să vedem că agricultorii din zonă au înţeles beneficiile pe care le au în urma unui parteneriat cu noi şi să observăm un interes ridicat în rândul lor în ceea ce priveşte posibilităţile de colaborare pe care le punem la dispoziţie. Am încheiat deja parteneriate pe termen lung cu peste 150 de fermieri, care ne asigură o bună parte din necesarul anual de materie primă.

GdS: În afară de colaborarea cu fermierii, ce alţi paşi urmează pentru Clariant în Podari?

D.G.: Vrem să fim aproape de comunitatea din Podari prin tot ceea ce facem. Ne mândrim să spunem că avem un birou în Podari şi i-am angajat deja pe primii noştri colegi. Căutăm să ne extindem echipa cu profesionişti din zonă, iar oamenii ne-au arătat deschidere şi încredere, dovadă fiind CV-urile deja primite. Le mulţumim tuturor celor care ni le-au trimis şi îi vom contacta pe măsură ce activitatea noastră va avansa. Craiova şi localităţile vecine au o tradiţie în industria manufacturieră. Prin urmare, suntem încrezători că vom găsi aici forţă de muncă potrivită pentru construirea şi funcţionarea fabricii noastre. Apreciem la viitorii noştri colegi dorinţa de a munci, de a învăţa, de a se perfecţiona şi interesul faţă de procesele tehnice.


Din 2020, când fabrica va începe să funcţioneze, vom avea peste 100 de angajaţi direcţi şi vor fi create aproximativ 300 de locuri de muncă indirecte, pentru parteneri şi furnizori.

GdS: Odată începută activitatea fabricii, ce impact va avea aceasta asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei?

D.G.: Fabrica pe care Clariant o va construi în Podari este proiectată astfel încât să respecte pe deplin legislaţia românească de mediu, care este la fel de strictă ca şi legislaţia în domeniu din celelalte state membre ale UE. Siguranţa este o prioritate pentru Clariant la nivel global, iar acest lucru se va reflecta integral şi în activitatea noastră din România. Nu există compromisuri, fie că vorbim despre sănătatea populaţiei, calitatea apei sau a aerului.
Nu există factori de mediu rezultaţi din activitatea Clariant în Podari care să creeze probleme de sănătate populaţiei din vecinătate, aşa cum arată studiul realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Regional de Sănătate Publică din Timişoara (autoritatea sub jurisdicţia căreia este inclusă comuna Podari).


De asemenea, calitatea apei care va ajunge în râul Jiu după ce trece prin sistemul de purificare Clariant, în urma producţiei de bioetanol, va respecta cu stricteţe limitele legale şi nu va exista niciun impact asupra habitatului de peşti sau a sănătăţii populaţiei. Apa reciclată poate fi folosită pentru irigaţii sau ca apă menajeră. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul calităţii aerului. Dioxidul de carbon rezultat în timpul producţiei de bioetanol este acelaşi dioxid de carbon absorbit de către vegetaţia din zonă în timpul perioadei de creştere şi va fi reabsorbit în următorul ciclu de creştere a plantelor. S-a dovedit că acesta nu reprezintă o ameninţare pentru schimbările climatice şi nu va afecta sănătatea populaţiei.

Zgomotul va fi în limite legale


Nu în ultimul rând, şi nivelul de zgomot rezultat ca urmare a operaţiunilor din fabrică va respecta limitele legale. Suntem conştienţi că ne aflăm în apropierea unei zone rezidenţiale, iar bunăstarea comunităţii în care vom lucra zi de zi este la fel de importantă şi pentru noi, ca bun vecin. Zgomotul în timpul funcţionării fabricii nu va depăşi 55 de decibeli în timpul zilei, echivalentul unei maşini de spălat aflată în funcţiune.


Am luat toate măsurile necesare încât să ne asigurăm că stilul de viaţă al podărenilor nu va fi perturbat în vreun fel: fabrica va dispune de echipamente şi utilaje performante cu nivel redus de zgomot, viteza pe drumurile de acces va fi limitată la 15 km/h, iar lucrările vor fi realizate după un program bine stabilit, care să ţină cont de programul de odihnă a locuitorilor.


Clariant aduce la Podari, în România, o inovație industrială de producere a unui biocombustibil avansat din reziduuri agricole insuficient valorificate astăzi. Tehnologia Sunliquid® folosește paiele de grâu puse la fermentat pentru a produce bioetanol, un produs care adăugat combustibililor tradiționali duce la reducerea emisiilor de gaze de seră vinovate de încălzirea planetei și de calamitățile pe care le produce aceasta. Bioetanolul „made in Podari“ va contribui la dezvoltarea economiei locale și la combaterea schimbărilor climatice.