,,U’’ Craiova, pe o pantă ascendentă în ceea ce privește cifra de afaceri în ultimii 5 ani

Potrivit unui material publicat de Adevărul în urmă cu câteva zile, echipa de fotbal fanion a Olteniei, ,,U’’ Craiova, a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 7% în 2017 și cu 13% în 2018, fiind pe locul 4 în topul celor mai profitabile cluburi de fotbal din țara noastră în ultimii 5 ani. Chiar și în aceste condiții, echipa din Bănie a înregistrat o pierdere de 32% din cifra de afaceri (pe perioada ultimilor cinci ani), iar declinul ar fi continuat cel mai probabil, dacă noul stadion Ion Oblemenco nu ar fi fost inaugurat în noiembrie 2017.

Odată deschis, acesta avea să atragă foarte mulți spectatori la meciurile jucate acasă, astfel că, raportat la anul trecut, oltenii au avut cea mai bună medie de spectatori la partidele disputate pe propriul teren (cel mai probabil și în deplasare, însă nu avem date în acest sens). Dacă e să ne luăm după cifrele publicate de digisport.ro, Craiova a jucat anul trecut meciurile de acasă în fața unei medii de 14.083 de spectatori, în timp ce FCSB a avut o medie de 6.367 spectatori. Una peste alta, departamentul de marketing al clubului ,,U’’ Craiova a fost apreciat de foarte mulți oameni de fotbal, fiind considerat cel mai profesionist din România, la ora actuală.

Revenind la analiza financiară realizată de economistul Iancu Guda, președinte al Asociației Analiștilor Financiar Bancari din România (AAFBR), iată cum arată topul celor mai profitabile cluburi de fotbal din România în ultimii 5 ani:

  1. FC Viitorul  13%
  2. FCSB     6%
  3. Dinamo     5%
  4. Craiova     -32%
  5. CFR Cluj     -54%

FC Viitorul, cel mai profitabil club

După cum probabil bănuiați, FC Viitorul, clubul patronat de cel mai bun fotbalist român din toate timpurile, Gheorghe Hagi, este pe primul loc în acest top, cu un profit de 13% din cifra de afaceri, semn clar că eforturile depuse de Hagi, din 2009 (anul oficial în care a fost clubul, precum și Academia de Fotbal Gheorghe Hagi) încoace, încep să dea roade. De altfel, în această vară, Viitorul a reușit două transferuri foarte bune în străinătate, Ianis Hagi la Genk, pentru 4 milioane de euro (inițial se vorbise despre 8 milioane de euro) și Denis Drăguș la Standard Liege, pentru două milioane de euro (de notat totuși că acest din urmă transfer nu este totuși 100% realizat).

FCSB se menține pe plus

Abonată la locul 2 în ultimele sezoane de Liga I, FCSB reușește totuși să se mențină pe plus, cu un procent de 6% din cifra de afaceri, în timp ce Dinamo apare (destul de surprinzător pentru mulți microbiști) pe locul 3 în top, cu un profit de 5%.

De menționat ar fi faptul că, în ciuda performanțelor ceva mai slabe din ultimii ani, FCSB rămâne cea mai titrată echipă de fotbal din România, astfel că are parte de sponsori de top: producătorul de echipament sportiv Nike, compania de asigurări City Insurance, producătorul de îmbrăcăminte și accesorii pentru bărbați Bigotti, clinica dentară DentalMed, compania ce produce și distribuie apa minerală naturală Bucovina și, până sezonul trecut, operatorul de gambling online NetBet, apreciat de jucătorii din țara noastră, atât pentru platforma de pariuri sportive, cât și pentru numărul uriaș de pacanele din secțiunea cazino – peste 1.200 de titluri, de la cei mai tari producători: NetEnt, Novomatic, EGT, iSoftBet etc.

Campioana, ultima în top

Ultima clasată în top 5 este chiar campioana ultimelor două ediții ale Ligii I, CFR Cluj, care a înregistrat pierderi de -54% pe parcursul ultimilor cinci ani, însă situația s-ar putea schimba radical în acest an, dacă ardelenii reușesc să ajungă în turul IV preliminar, sau, de ce nu, chiar să se califice în grupele Ligii Campionilor. O eventuală calificare în turul IV le-ar aduce ceferiștilor 5 milioane de euro în cont, însă nu va fi deloc ușor, deoarece pornesc cu șansa a doua în dubla cu Celtic Glasgow. Din păcate, cotele la calificare în ultimul tur preliminar al UCL afișate pe site-ul agenției de pariuri NetBet nu o avantajează deloc pe CFR, care este creditată cu cota 2.75 să treacă de Celtic, în timp ce o calificare a scoțienilor este creditată cu cota 1.42.