Școala informală de IT schimbă vieți. Cum, povestește o absolventă de la Craiova

IT după Finanțe - Bănci: reconversia profesională la orice vârstă este - cu adevărat - posibilă.

„Cuvintele nu pot descrie cât de mult mi s-a schimbat viața”, povestește o absolventă a Școlii informale de IT din Craiova. Adina Gaciu are 32 de ani, și după o lungă carieră în domeniul financiar-bancar, a vrut să-și urmeze drumul pe care l-a ales încă din copilărie.
Software Developer, absolvent Intro in IT și PHP Development la Școala informală de IT, Adina Gaciu ne povestește despre drumul care a adus-o până unde și-a dorit: „să îmi pot face meseria, zi de zi, cu pasiune“.

În IT e altfel: la birou ai prieteni, nu doar colegi, iar „șeful“ e lider

De ce IT?
Am fost pasionată de domeniul tehnic de când mă știu. Tot timpul am remarcat la mine o ușurință, față de ceilalți, în a utiliza o aplicație sau în a asambla un calculator. Am absolvit un liceu cu profil mate-info, însă în ultimul moment am decis să mă îndrept spre o carieră în domeniul financiar-bancar. Inima mi-a rămas la programare.

Cum e mediul de lucru în IT?
Că ai mereu de învățat lucruri noi știam de la prieteni, dar îmi imaginam că ajungi dimineața la birou, te așezi la un calculator și gata: nu te mai ridici până pleci. După absolvirea cursurilor, am înțeles că programarea este și distractivă. Că la birou ai prieteni, și nu doar colegi, că „șeful“ e un lider și te îndrumă ca să poți evolua. Să scrii cod este ceva cu adevărat fascinant. Da, chiar poți schimba lumea cu o linie de cod! Limitele ți le impui tu singur. Chiar și cel mai banal task are nevoie de creativitate, de planificare și de multe încercări, până când – așa cum se spune – un diamant devine piatră.

Cum arată „o altfel de școală“ în Craiova

De ce ai ales Școala informală de IT?
Vreau să spun că Școala informală de IT este o altfel de școală. Mentorii te ajută să îți descoperi calitățile, cu multă practică, cu lecții care au devenit încet, încet aplicații. Am crezut și cred și acum cu tărie: educația este cel mai de preț bun pe care îl avem. Învățăm toată viața. După terminarea cursului de Intro in IT de la Școala informală de IT știam că mi-am găsit vocația și că nu mă pot opri. Trebuia să învăț mai mult, să devin și mai bună, să ajung unde mi-am propus: să-mi reinventez cariera. Am continuat cu un curs de programare, PHP Development. Tot ce am învățat la Intro in IT a fost pentru a-mi clădi o bază de unde să pot continua.

Adina Gaciu la Challenge Accepted Hackathon

Mai mult decât atât, Școala informală de IT își ține aproape absolvenții, chiar și după ce au finalizat cursurile. Recent, în luna iunie, am participat la Challenge Accepted – Hackathon. Este un maraton de codare cu tradiție al școlii, care a avut loc anul acesta la București. Alături de alți absolvenți, am dezvoltat o soluție tech inovatoare, care va schimba viața și sănătatea celor din jur. Practic, acum există <o linie de cod> care ajută oamenii să afle riscurile la care se pot expune atunci când consumă alimente cu E-uri. Prototipul aplicației pe care noi am dezvoltat-o a luat premiul II și se află în stadiul de incubare.

Am învățat exact ce aveam nevoie ca să încep o carieră în IT

Ce ai învățat, concret?
Programa cursului de PHP Development de la Școala informală de IT este construită pe nevoile angajatorilor. Noi am învățat exact ceea ce este necesar pentru a începe o carieră în acest nou domeniu pentru mine și majoritatea cursanților. De precizat că la Școala informală de IT se predau, atât limbajele de programare, cât și metodele și practicile specifice de lucru din firmele de IT. Drumul unui cursant începe de la rezolvarea unor probleme de matematică, continuă până la a înțelege cum funcționează un program și ajunge la dezvoltarea primei aplicații în cadrul școlii.

PHP este un limbaj de programare, care modifică paginile web înainte de a fi trimise de pe server către browser-ul utilizatorilor. Peste 50% dintre aplicațiile web din acest moment sunt dezvoltate în PHP. Cel mai bun exemplu este Facebook. Cu alte cuvinte, PHP Development înseamnă să poți să îți construiești propriile website-uri și aplicații online de înaltă performanță.

Cum sunt mentorii?
O spun cu încredere: Școala informală de IT și mentorii pe care îi aduce în fața cursanților schimbă vieți! Știu că mulți oameni se uită pe website-ul școlii și nu dau crezare poveștilor de succes. Pot să confirm, sunt reale. Sunt povești despre succes clădit pe multă muncă și dorința de a te reinventa profesional. Mentorii îți dau o direcție clară și te ajută să progresezi, nu te învață doar o lecție.

Mi-a fost frică să nu fiu considerată prea „bătrână“ pentru un job în IT

Adina Gaciu absolvent PHP Development Scoala informala de IT

Cum a fost interviul de angajare?
Am avut mai multe interviuri. La primele m-am dus cu o oarecare temere, să nu fiu considerată prea „bătrână” pentru o poziție de junior. Cea mai mare frică a fost aceea că nu sunt suficient de bună să pot să îmi găsesc un job în IT. Mereu am avut așteptări mult prea mari de la mine. Văzând cerințele din anunțurile de job-uri, uneori mi se părea că ei cer OZN-uri și că eu nu le pot oferi asta. Cu ajutorul mentorului, am prins curaj. Am devenit mai relaxată, am învățat să nu mă mai subevaluez, iar rezultatele au venit imediat.

Cu ce te ocupi astăzi?
Sunt mândră să o spun: sunt Software Developer. Am găsit jobul potrivit pentru mine, cu oameni răbdători, care mă ajută să mă dezvolt mai departe. Aceste două programe educaționale, Intro in IT și PHP Development de la Școala informală de IT, m-au ajutat să îmi trăiesc visul: să ajung să îmi pot face meseria cu pasiune.

Învață ceva ce te pasionează!

Un sfat pentru cititorul care își dorește o carieră în IT.
Pentru tine, cel care citești povestea mea acum: nu mai sta pe gânduri! Aplică la curs, fii încrezător că îți vei găsi locul potrivit. Lumea este în mișcare, iar tu trebuie să te miști odată cu ea. Cea mai bună investiție este în tine și în educația ta. Învață ceva care te pasionează la Școala informală de IT Craiova!


Până în prezent, + 3500 de pasionați de tehnologie au absolvit, în cele mai mari 6 hub-uri IT din țară (București, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov), cursurile de inițiere, pregătire și specializare în IT din oferta școlii. În medie, doi noi absolvenți ai Școlii informale de IT se angajează în piața muncii de IT în fiecare zi. https://scoalainformala.ro/oras/craiova/