9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajDeputat Ion Cupă, președintele ALDE Dolj: „Propunem o logică a echilibrului în revizuirea OUG nr. 114“

Deputat Ion Cupă, președintele ALDE Dolj: „Propunem o logică a echilibrului în revizuirea OUG nr. 114“

Revizuirea OUG nr. 114 trebuie să țină cont, deopotrivă, de semnalele venite din piață de la actorii economici și de nevoia protejării cetățenilor în fața unor excese. Forma finală a OUG nr. 114 trebuie să fie structurată pe o logică win-win/ și-și, astfel încât orice efecte nedorite să fie eliminate.

Ca partid promotor al valorilor liberale, noi nu ne dorim să afectăm nici competitivitatea și nici planul de investiții al firmelor din energie, sistem bancar, asigurări sau telecomunicații. Tocmai de aceea, am și avut mai multe întâlniri cu toți actorii importanți din aceste domenii ca să găsim acel echilibru al înaintării, soluția de mijloc.

În privința sectorului bancar este nevoie de o formulă care să armonizeze interesele băncilor, care au un rol atât de important în economie, cu respectul cuvenit românilor care nu ar trebui să plătească dobânzi la bănci semnificativ mai mari decât ceilalți europeni.

Referitor la energie, noi, cei din ALDE, ne dorim ca în România să avem un sector energetic performant, competitiv. În acest domeniu al energiei riscăm să avem un fenomen cu efecte nedorite. Pe de-o parte, producătorii de energie ar fi obligați să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, taxă care le-ar pune în pericol dezvoltarea. Pe de altă parte, avem intermediarii, distribuitorii care pot să își recupereze taxa de 2% prin adăugarea ei la tariful final, care ar afecta consumatorii, în special pe cei vulnerabili.

De aceea, opțiunea noastră este ca taxa de 2% pentru producătorii de energie pe bază de cărbune să fie eliminată din acest act normativ.
În viziunea noastră, liberalizarea prețului la energie nu elimină, ci presupune preocupare permanentă pentru protejarea românilor vulnerabili, care nu pot fi puși sub presiunea creșterii continue a prețurilor la energie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS