15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajComuna Coţofenii din Faţă se dezvoltă cu şapte milioane de euro

Comuna Coţofenii din Faţă se dezvoltă cu şapte milioane de euro

Primarul din Coţofenii din Faţă, Constantin Cârciumaru

Aflată la 18 kilometri de Craiova, pe DE 70 Craiova – Timişoara, localitatea Coţofenii din Faţă face paşi importanţi spre dezvoltare. Mare parte din investiţiile care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale localnicilor se fac cu fonduri europene. Primarul Constantin Cârciumaru spune că proiectele care se derulează acum în localitate ating suma de şapte milioane de euro, fonduri europene şi guvernamentale.

Localitatea Coţofenii din Faţă a început procesul de modernizare în urmă cu peste un deceniu. Edilul Constantin Cârciumaru, aflat acum la al cincilea mandat, spune că a luat totul de la zero atunci când a venit la conducerea primăriei, iar primele investiţii s-au făcut în unităţile de învăţământ, în utilităţi, precum şi într-un nou sediu de primărie. „Comuna Coţofenii din Faţă s-a desprins din Almăj în anul 2004, în urma unui referendum, conform Legii 84/2004. La acea vreme, eu eram viceprimar în comuna Almăj şi am condus acel referendum. Când am venit la conducerea primăriei, în urmă cu 15 ani, nu aveam apă potabilă în comună, iluminat public, iar unităţile de învăţământ erau un dezastru. Primăria funcţiona în cadrul grădiniţei. La vremea aceea, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, ne-a dat o mână de ajutor să facem sediul primăriei. În 2007 am reuşit să introduc apa de la Isvarna în comună, şi acum toată lumea are apă potabilă la robinet“, a spus primarul din Coţofenii din Faţă, Constantin Cârciumaru.
Investiţiile în comună au continuat şi în anii care au urmat şi au vizat străzile din localitate, precum şi construirea unui cămin cultural. „În 2009 am înfiinţat ADI Brădeşti – Coţofenii din Faţă – Perişor, o asociere de comune prin care am reuşit să aducem bani frumoşi în localităţile noastre. Am o relaţie foarte bună cu domnul Ion Răcăreanu, preşedintele ADI. Prin această asociere, am realizat doi kilometri de asfalt şi am demarat modernizarea căminului cultural, care este încă în lucru“, a adăugat primarul.
Investiţii s-au făcut însă şi prin GAL Amaradia-Jiu şi au constat în asfaltarea unei porţiuni de 1,5 km de drum.

Căminul cultural din Coţofenii din Faţă

Suma de un milion de euro, investită în canalizare

O altă prioritate a autorităţilor locale a fost modernizarea iluminatului public, precum şi construirea unei baze sportive moderne pentru tinerii din localitate. Totodată, au fost reabilitate şi unităţile de învăţământ, iar în prezent cei 200 de copii, inclusiv preşcolari, studiază în condiţii moderne. „Iluminatul public l-am modernizat prin PNDL, este funcţional, iar baza sportivă va fi inaugurată în câteva luni. Avem în lucru şi un proiect de canalizare, în valoare de un milion de euro, prin AFIR, fonduri europene. Pentru acest proiect s-a făcut licitaţia şi acum ne aflăm în faza de evaluare a celor trei concurenţi“, a mai spus Constantin Cârciumaru.
Lucrările la reţeaua de canalizare vor demara în primăvara acestui an şi vor avea ca termen de finalizare anul 2020, când vor începe asfaltările în toată comuna. Fondurile pentru infrastructura rutieră vor proveni de la bugetul local, dar şi de la guvern. O altă investiţie va fi făcută prin Grupul de Acţiune Locală Amaradia-Jiu. „Prin GAL vrem să achiziţionăm un buldoexcavator pentru situaţii de urgenţă, care este foarte necesar în comuna noastră. Suntem în faza de licitaţie cu acest proiect. În ceea ce priveşte gazele, suntem la studiul de fezabilitate şi aşteptăm aprobarea bugetului pentru a demara proiectul. Reţeaua există, trebuie doar să ne racordăm. Proiectul va fi realizat prin PNDL“, a mai spus primarul.

Grădiniţa din Coţofenii din Faţă a fost modernizată

25.000 de euro pentru înfiinţarea de mici afaceri

60 la sută din cei peste 2.000 de locuitorii din comuna Coţofenii din Faţă sunt romi care, în mare parte, lucrează în străinătate. Sunt însă şi persoane care şi-au găsit locuri de muncă în oraş, având în vedere apropierea de Craiova. Comuna este recunoscută şi pentru investiţiile în turism care s-au făcut, în special în satul Beharca, şi unde s-au angajat zeci de localnici. Autorităţile spun că vor veni în sprijinul tinerilor printr-un proiect care îi va ajuta să îşi deschidă mici afaceri. „Prin POCU am obţinut cinci milioane de euro, fonduri cu care vom încerca să susţinem persoanele defavorizate din comună. Prin acest proiect vom înfiinţa 40 de firme prin antreprenoriat, iar persoanele defavorizate vor deschide afaceri pentru a-şi întreţine familia. Vor primi câte 25.000 de euro pentru a demara aceste afaceri. Avem multe cazuri de persoane defavorizate, dar, spre surprinderea mea, sunt foarte deschise la propuneri. În acest proiect, 30 la sută sunt romi şi restul români. Ne gândim să facem croitorie, frizerie, dar şi un centru de deratizare care să rămână permanent. Fiecare vine cu o idee şi vor fi consultaţi în ce domeniu să se îndrepte. Implementarea acestui proiect a început în luna iulie a anului trecut şi se va încheia în 2021“, a adăugat Constantin Cârciumaru, care spune că primăria este parteneră în acest proiect cu școala gimnazială din localitate.
Tot prin acest proiect, va fi finalizat şi căminul cultural, obiectiv în care se va investi suma de 100.000 de euro, dar vor fi modernizate şi şcoala şi grădiniţa din Coţofenii din Faţă. Până în prezent, autorităţile locale au reuşit să atragă aproximativ şapte milioane de euro, fonduri europene şi guvernamentale, şi speră ca, prin investiţiile făcute, comuna să devină atrăgătoare atât pentru localnici, cât şi pentru cei care o tranzitează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS