10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajPatru sfaturi utile despre certificatul energetic pentru cei care doresc să vândă sau să închirieze un imobil

Patru sfaturi utile despre certificatul energetic pentru cei care doresc să vândă sau să închirieze un imobil

Vrei să vinzi un apartament, o casă sau o clădire de birouri? Sau poate că vrei să o închiriezi? Indiferent de tranzacția pe care o ai în minte, un lucru este cert: ai nevoie de un certificat energetic. În afară de anumite excepții, cum ar fi clădirile de patrimoniu, lăcașurile de cult sau clădirile independente care nu au mai mult de 50 de metri pătrați, în general orice clădire destinată utilizării umane are nevoie de un certificat de eficiență energetică.
Acest document a fost impus de Uniunea Europeană încă din 2013 și a reușit să se dovedească extrem de util, atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător. De asemenea, a dat startul unei eficientizări din ce în ce mai mari a consumului energetic și micşorării poluării.
Fiind obligatoriu, nu ai de ales. Ai nevoie de certificat energetic. Înainte de a genera o tranzacție imobiliară, este indicat să urmezi câteva sfaturi cât se poate de utile.

1. Ai grijă cine îți eliberează certificatul energetic!

Este necesar să apelezi doar la auditori energetici atestați de către Ministerul Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice. Sunt singurii care au dreptul legal să redacteze un astfel de document.
Există liste pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice cu toți auditorii energetici atestați din țară, așadar vei putea verifica dacă persoana la care ai apelat are dreptul să elibereze certificate energetice sau nu. În principiu, ai de unde alege. în toată țara sunt peste 1800 de auditori energetici atestați, o bună parte dintre aceștia fiind în București (peste 400).

2. Pune întrebari

Dacă ai nelămuriri legate de certificat și de modul în care acesta se eliberează, pune întrebări. Află toate detaliile legate de costuri, de durata necesară pentru eliberare și de actele pe care trebuie să i le duci auditorului. În principiu, vei avea nevoie de câteva acte relevante despre construcția pe care vrei să o vinzi, precum și de informații legate de materialele din care este construită clădirea, de orientarea cardinală a acesteia, de suprafețele vitrate etc. Află toate detaliile de care ai nevoie, în așa fel încât totul să decurgă rapid și eficient.

3. Nu confunda certificatul energetic cu auditul energetic

Auditul energetic și certificatul energetic sunt două lucruri total diferite. Prin certificatul energetic se atestă încadrarea casei sau apartamentului într-o anumită clasă de eficiență energetică, în timp ce auditul energetic este un studiu mult mai complex, care oferă sfaturi și recomandări pentru renovarea și transformarea clădirii într-una cât se poate de eficientă energetic. Auditul energetic poate să fie elaborat doar de către auditori energetici de gradul I, în timp ce un certificat energetic pentru o casă sau un apartament poate fi elaborat atât de un auditor energetic cu gradul profesional I, cât și de unul având gradul II. Un alt avantaj pentru auditorii cu gradul I este că au dreptul să elaboreze certificatele de performanță energetică pentru toate tipurile de clădiri, nu doar pentru case și apartamente.

4. Prezintă toate actele necesare

Odată ce ai avut prima discuție cu auditorul, încearcă să prezinți la timp toate actele pe care acesta ți le-a cerut. În caz contrar, certificarea energetică a locuinței poate să dureze ceva mai mult decât ți-ai dori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS