16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajValea Stanciului, modernizată cu şase milioane de euro

Valea Stanciului, modernizată cu şase milioane de euro

Proiectele menite să modernizeze localitatea Valea Stanciului au vizat unităţile de învăţământ, Căminul Cultural, dar şi bisericile

Loc al oamenilor gospodari şi primitori, comuna Valea Stanciului face paşi importanţi spre dezvoltare. Proiectele menite să modernizeze localitatea vizează unităţile de învăţământ, Căminul Cultural, bisericile, dar şi infrastructura rutieră. În total, valoarea investiţiilor depăşeşte suma de şase milioane de euro.

Valea Stanciului este una dintre cele mai mari comune din Dolj, în care îşi duc traiul peste 5.000 de locuitori. Având o suprafață de peste 11.000 de hectare și 2.700 de gospodării, localitatea este formată din cinci sate – Valea Stanciului, Ţugureşti, Bârza, Horezu Poenari şi Greceşti. Conform monografiei comunei, localitatea şi-a luat numele de la Paharnicul Stanciu, fiul lui Stroe, boier care, în jurul anului 1700, avea moşii pe malul stâng al Jiului. Ulterior, satul s-a mutat de pe partea stângă pe cea dreaptă a Jiului. Satul Bârza este pentru prima dată menţionat într-un document emis înainte de 4 mai 1581, în timp ce satul Horezu Poenari este amintit în hrisovul voievodului Radu Mihnea din noiembrie 1613. Sunt menţionate „graniţele dintre Bârca şi Hurez, pe la Grindul de Piatră“. Satul Greceşti era aşezat în 1828 pe moşia medelnicerului Ienache Grecescu, având 88 de familii de clăcaşi şi zece familii cu alte ocupaţii.

Unităţi de învăţământ reabilitate

De-a lungul timpului, comuna Valea Stanciului a urmat cursul implacabil al istoriei, iar în prezent autorităţile fac eforturi să răspundă cerințelor necesare unui trai demn de secolul XXI. Munca depusă pentru atragerea fondurilor necesare a dus și la obținerea de rezultate. În aceste condiţii, multe dintre proiectele de modernizare din comună vor fi realizate cu bani de Uniunea Europeană. Obiective importante din localitate au fost reabilitate şi cu bani guvernamentali, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Astfel, s-a reușit modernizarea Grădiniței din satul Grecești, care dispune de toate dotările. Totodată, a fost construită o grădiniţă nouă pentru copiii din satul Horezu Poienari şi nu a fost uitată nici Grădinița din satul Ţugureşti, pentru care a fost obținută finanțare prin PNDL 2. De asemenea, Şcoala Horezu Poienari a fost modernizată şi este pregătită să îşi aştepte elevii pe 10 septembrie. „Ne apropiem de finalizarea lucrării de la Şcoala Horezu Poenari, care a fost în proiect pentru reabilitare, dotare, modernizare, sperăm ca pe 10 septembrie copiii să poată să intre în sălile de curs, urmând ca ulterior să amenajăm şi exteriorul. În acelaşi timp, s-au finalizat şi licitaţiile la alte două obiective, respectiv Grădiniţa din satul Bârza şi Grădiniţa din satul Ţugureşti. Ambele unităţi de învăţământ vor fi modernizate şi vor beneficia şi de locuri de joacă. În ceea ce priveşte preşcolarii de la Grădiniţa din satul Bârza, aceştia îşi vor desfăşura orele într-o sală din căminul cultural, astfel încât ne va fi mult mai uşor să derulăm investiţia, pentru că aceştia nu vor fi afectaţi de lucrări. La Grădiniţa din satul Ţugureşti vom lucra în timpul vacanţelor, urmând ca până la finalul anului 2019 să finalizăm acest proiect. În paralel se află depuse pe SICAP şi lucrările pentru Şcoala din Valea Stanciului şi Şcoala din satul Greceşti“, a spus Ovidiu Gîngioveanu, primarul din Valea Stanciului.

Valoarea investiţiei în Căminul Cultural se ridică la 3,3 milioane de lei

 

270.000 de lei, investiţi în biserici

Pe lista de investiții a edilului se află și modernizarea Căminului Cultural din Valea Stanciului. „Am depus la Compania Naţională pentru Investiţii proiectul pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea Căminului Cultural din satul Valea Stanciului, care a fost afectat de puternicele vijelii din 2016. Valoarea investiţiei în Căminul Cultural se ridică la 3,3 milioane de lei. În acelaşi timp, au fost depuse pe SICAP şi lucrările pentru canalizare“, a mai spus primarul. Nu au fost uitate însă nici lăcașurile de cult din localitate, astfel încât au fost modernizate patru biserici, suma alocată în acest sens fiind de 270.000 de lei. „Am reabilitat patru biserici, dintre care două au fost sfinţite în satele Valea Stanciului şi Greceşti. A treia biserică reabilitată se află în satul Horezu Poenari, iar lăcaşul de cult din satul Bârza a fost reparat integral pe exterior şi vom continua cu satul Ţugureşti. Biserica din satul Horezu Poenari este pregătită pentru resfinţire. A fost reparat integral acoperişul, s-au făcut lucrări de drenare şi de scoatere a igrasiei, dar şi lucrări de pictură, de pardoseli, icoane şi obiecte bisericeşti“, a adăugat edilul.

Şcoala din Horezu Poenari a fost modernizată

 

„Am planuri ambiţioase pentru comuna mea“

După ce s-a reușit asigurarea unui iluminat public modern pe întreaga suprafață a comunei, opt kilometri de rețea cu becuri led, primarul doreşte să fie investiți mai mulți bani pentru asfaltări. „Au fost depuse trei proiecte de asfaltare pe PNDL și AFIR, care urmează să se realizeze în cursul anilor viitori. În același timp, se vor continua lucrările de pietruire pe ulițele din comună. Până în prezent, am terminat pietruirea în satele Valea Stanciului, Bârza şi Ţugureşti, pe toate uliţele“, a mai spus Ovidiu Gîngioveanu.
Având în vedere numărul mare de locuitori, primarul se gândește și la accesul acestora la sistemul sanitar. Dispensarul din comună ar putea fi amenajat ca spital. Vor fi alocate fonduri în acest sens, însă rămâne să fie atrași și mai mulți medici. Acum sunt doar două cabinete de medici de familie și unul de stomatologie, dar se dorește aducerea de specialiști pe mai multe domenii și chiar crearea unui laborator de analize. Pe lista de investiții a edilului se află și modernizarea Căminului Cultural din Horezu Poienari, dar și două terenuri de sport, iar în acest sens vor fi depuse proiecte la CNI. „Am planuri ambiţioase pentru comuna mea pentru că oamenii şi-au pus toată nădejdea în mine şi nu vreau să îi dezamăgesc“, a mai spus primarul.
Marile proiecte ale comunei Valea Stanciului pentru anul acesta înseamnă investiții de șase milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS