Anual, 3.000 de copii se nasc în Clinica de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Peste 300 dintre ei vin pe lume mult prea devreme, iar din acel moment începe o luptă acerbă pentru viaţă pe care o duc atât nou-născuţii, cât şi cadrele medicale. Fără aparatura necesară, medicii nu pot face însă minuni. Greutăţile cu care se confruntă cadrele medicale au sensibilizat oamenii cu suflet mare. Compania RURIS Impex a donat Clinicii de Neonatologie aparatură în valoare de peste 160.000 de lei, care va ajuta la salvarea copiilor născuţi prematur.
În fiecare an, 3.000 de copii vin pe lume în Clinica de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Dintre aceştia, peste 300 sunt prematuri, copii care se nasc cu diferite probleme din cauză că multe din funcţiile corpului lor nu sunt dezvoltate suficient. În acest moment, cel mai mic nou-născut care este internat în Secția de Terapie Intensivă a Clinicii de Neonatologie a venit pe lume la numai 27 de săptămâni. Are puţin peste un kilogram şi luptă să trăiască. Alături de el este întreaga echipă de medici, care face toate eforturile ca această luptă să fie câștigată. Au însă nevoie de sprijin, iar la Secția de Terapie Intensivă sprijinul înseamnă aparatură modernă, fără de care copiii născuți prematur nu ar avea nicio șansă. „Fiecare unitate de terapie intensivă ar trebui să fie dotată cu incubator, ventilator, pompe de perfuzie, pulsoximetre și lămpi de fototerapie. În Secția de Terapie Intensivă sunt zece locuri. În acest moment, în secție există copii cu vârste de gestație diferită, de la 27 de săptămâni până la 35-36 de săptămâni. Cu cât vârsta de gestație este mai mică, cu atât riscurile sunt mai mari. Fără aparatele de ventilaţie mecanică, fără incubatoare, fără pompele de perfuzie, fără lămpile de fototerapie, acești copii nu ar avea nicio șansă să supraviețuiască“, a spus Mihaela Gheonea, medic primar neonatolog, şefa Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean Craiova.
„Tot ce faci la un moment dat se reîntoarce la tine“
Medicii Clinicii de Neonatologie spun că multe dintre lipsurile din sistem pot fi suplimentate cu sponsorizări făcute în spitale de către companiile private. Ultimele investiții, în valoare de peste 70.000 de lei, au fost făcute recent de către compania RURIS. Acestea constau în două pulsoximetre, două pompe de perfuzie şi o lampă de fototerapie, ultraperformante, şi se adaugă unei investiții de peste 90.000 de lei, pe care RURIS a făcut-o într-un incubator ultramodern, donat Clinicii de Neonatologie anul trecut. „Această aparatură este folosită pentru îngrijirea nou-născuților prematuri. Pompele de perfuzie sunt folosite pentru administrarea soluțiilor de nutriție parenterală și a medicației, lampa de fototerapie – pentru tratarea icterului, iar incubatorul – pentru categoriile de prematuri foarte mici. Fără această aparatură, prematurii cu greutate foarte mică nu pot să supraviețuiască“, a adăugat Mihaela Gheonea.
Greutăţile cu care se confruntă cadrele medicale au sensibilizat oamenii cu suflet mare. Compania RURIS, fondată de Cătălin Stroe, a împlinit anul acesta 25 de ani de existență pe piața din România, comercializând motoutilaje agricole. În ultimii ani, RURIS a desfășurat campanii de responsabilitate socială atât în sistemul sanitar, cât și în educație și sport. Reprezentanții companiei spun că nu au putut rămâne indiferenți atunci când cadrele medicale de la Clinica de Neonatologie le-au solicitat ajutorul. „Ne-am dorit să venim în întâmpinarea copiilor născuți prematur, nevoilor medicale de la noi din Oltenia. Această dorință a venit firesc pentru că suntem de părere că trebuie să întorci ceva din succesul tău și să te uiți către nevoile comunității din care faci parte. Au ajuns la noi nevoile Secției de Neonatologie din Craiova și, fără să stăm pe gânduri, am spus prezent. Ne-a fost alături Asociaţia Club Rotaract Craiova, cei care ne-au facilitat legătura cu cei mai buni furnizori de echipamente medicale din România. Și în viitor intenționăm să rămânem ancoraţi la nevoile comunităţii, pentru că noi considerăm că acestea sunt lucruri pe care fiecare dintre noi trebuie să le facă. Sunt foarte multe persoane juridice în Craiova şi, de altfel, în toată ţara, care ar putea să se implice în astfel de campanii pentru că, până la urmă, tot ce faci la un moment dat se reîntoarce la tine, prin familia ta, prin persoane din jur care, mai devreme sau mai târziu, beneficiază de acțiunile tale. Este ca un cerc. Odată ce reușești să intri în aceste acțiuni, nu mai poți ieși pentru că nu te lasă conștiința să fii nepăsător“, a spus Corina Gheorghe, Director marketing și comunicare RURIS.
„Neonatologia este acaparatoare de timp, de bani și de suflet“
Incubatorul donat anul trecut Clinicii de Neonatologie de către RURIS este o investiție de 90.842 de lei, iar aparatura cu care a fost dotată recent Secția de Terapie Intensivă cu ajutorul aceleiași companii este în valoare de 77.473 de lei. Medicii spun că această aparatură, precum și cea primită de la Ministerul Sănătății este vitală pentru copiii născuți prematur. Clinica mai are însă nevoie și de alte aparate care contribuie la salvarea de vieți. „Am primit opt incubatoare ultraperformante de la Ministerul Sănătății împreună cu lămpile de fototerapie, care ne ajută foarte mult şi ne uşurează munca. Am mai avea nevoie de ventilatoare, pompe de perfuzie întrucât cele pe care le avem sunt uzate, de pulsoximetre, precum și de o masă de resuscitare neonatală. Fără aceste investiții, neonatologia nu poate să supraviețuiască. Neonatologia este acaparatoare de timp, de bani și de suflet“, a spus Mihaela Gheonea, șefa Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean Craiova.