3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajAmbasadorul Republicii Belarus în România, în vizită la CJ Dolj

Ambasadorul Republicii Belarus în România, în vizită la CJ Dolj

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a primit miercuri, alături de vicepreședintele Cosmin Vasile, vizita ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Republicii Belarus în România, Excelența Sa Andrei Grinkevich.
Cu această ocazie, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, i-a prezentat înaltului oaspete județul și a evidențiat principalele aspecte care conturează atractivitatea acestei zone, în cadrul discuțiilor fiind abordate posibilitățile de stabilire a unor relații de colaborare în domenii precum economia și cultura.
„Am fost onorați să primim vizita domnului ambasador Andrei Grinkevich și ne-am bucurat că, în acest context, am putut discuta pe marginea unor teme care, în viitor, se pot dovedi constructive, benefice pentru ambele părți.
I-am descris Excelenței Sale evoluțiile majore din ultimii ani în județul nostru, dar și elementele care constituie avantaje ale Doljului, inclusiv mediul educațional puternic, capabil să formeze profesioniști veritabili, cu înaltă calificare.
Întâlnirea de astăzi poate fi punctul de pornire al unor parteneriate și colaborări reușite, cu atât mai mult cu cât înțelegem că există companii din Republica Belarus, din diverse sectoare industriale, care și-au exprimat deja intenția de a crea unități de producție în țara noastră. Suntem pregătiți, în acest sens, să punem la dispoziția investitorilor facilitățile pe care le oferim tuturor întreprinzătorilor interesați să se stabilească aici și să creeze locuri de muncă, prin intermediul celor două platforme economice dezvoltate de Consiliul Județean Dolj – Parcul Industrial Craiova și High-Tech Industry Park.
Desigur că, după cum a reieșit și în cadrul întrevederii noastre, paleta domeniilor în care pot fi identificate posibilități de conlucrare este foarte variată, mergând de la industrie, agricultură, comerț, turism și educație până la sfera culturală, unde deja au fost stabilite relații de colaborare între instituții muzeale din cele două state. De altfel, Excelența Sa a inclus în programul acestei deplasări la Craiova și vizitarea celor două muzee ale Consiliului Județean Dolj, Muzeul de Artă și Muzeul Olteniei, și am convingerea că aceste obiective, prin modul în care se prezintă și prin oferta lor, vor produce o impresie frumoasă“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Consiliul Judeţean Dolj a acţionat cu consecvenţă pentru stimularea mediului de afaceri, susţinând atragerea investiţiilor capabile să genereze locuri de muncă stabile. Principalul obiectiv prin intermeiul căruia s-a concretizat această stategie este reprezentat de Parcul Industrial Craiova, o platformă de afaceri care a asigurat întreprinzătorilor terenuri spre închiriere în condiţii avantajoase, acces la toate reţelele de utilităţi necesare şi posibilitatea de a beneficia de facilităţi fiscale în condiţiile legii. Ca urmare a succesului înregistrat de acest proiect şi a solicitărilor venite din partea companiilor, CJ Dolj a înfiinţat în anul 2015 cea de-a doua infrastructură de afaceri, High-Tech Industry Park Craiova, cu aproape 30 de hectare, poziţionată în imediata vecinătate a aeroportului, cu acces la drumul european E574, la o distanţă de trei kilometri faţă de staţia de cale ferată.
Consiliul Judeţean Dolj a onorat în fiecare an şi promisiunile făcute în privinţa investiţiilor în domeniul culturii. Sumele substanţiale alocate de la buget şi numeroasele proiecte pentru accesarea de fonduri europene au demonstrat preocupările intense pentru menţinerea instituţiilor de cultură din judeţul Dolj la un nivel foarte ridicat, dar şi pentru punerea în valoare a multor obiective ieşite din circuit din cauza degradării odată cu trecerea timpului. Dovadă a serioasei implicări a CJ Dolj în susţinerea culturii sunt modernizările tuturor secţiilor din cadrul Muzeului Olteniei, unul dintre cele mai prestigioase repere din ţară în acest domeniu. Impresionantul imobil din strada Madona Dudu nr. 14, ce adăpostește Secția de Istorie-Arheologie, a constituit în ultimul deceniu un obiectiv investițional major al consiliului județean. Investițiile realizate de CJ au implicat un efort financiar de excepție, 5.568.785 de euro, ce reprezintă un model pentru fenomenul cultural la nivel național. Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova este deținătoarea unei istorii spectaculoase a habitatului natural al Olteniei și, ca atare, CJ a dorit ca, prin investițiile realizate în ultimii 12 ani, să o valorifice prin transformarea imobilului din strada Popa Șapcă nr. 8 într-un punct cultural de interes major.
Pe lista de obiective de investiţii a CJ s-a aflat şi Muzeul de Artă, găzduit de una dintre cele mai frumoase clădiri din sudul României, Palatul „Jean Mihail“. Edificiul a fost consolidat cu fonduri europene, printr-o investiție de peste 6 milioane de euro.
Evoluțiile majore din ultimii ani în județul Dolj pot pune bazele unor relații de colaborare între cele două state, România şi Belarus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS