11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajValea Stanciului, la ceas de sărbătoare

Valea Stanciului, la ceas de sărbătoare

Valea Stanciului, una dintre cele mai mari comune din judeţul Dolj, a avut parte de o sărbătoare pe măsură. O tradiţie începută acum şase ani a fost continuată în duminica de Rusalii, prin organizarea Zilei comunei. Evenimentul, care s-a desfăşurat în parcul din incinta Şcolii Profesionale, a reunit oameni din comună şi nu numai. Autorităţile s-au preocupat să organizeze o petrecere pe cinste, din care să nu lipsească activităţile recreative, mesele câmpeneşti şi spectacolele de muzică populară şi uşoară. „Ne aflăm la cea de-a şasea ediţie a Zilelor comunei Valea Stanciului, prima având loc odată cu începerea mandatului meu. Am dorit să marcăm această sărbătoare în ziua de Rusalii deoarece toţi fiii satului sunt acasă şi putem să ne bucurăm de prezenţa lor. Avem muzică populară, dar şi muzică uşoară. Spectacolul a început cu ansamblul nostru «Jienii», format din copii care au participat la numeroase concursuri şi au obţinut premii importante. Seara a continuat cu concerte de muzică populară, susţinute de cântăreţi din zona Olteniei, dar şi cu muzică uşoară. La primele ediţii ale Zilei comunei participau aproximativ 500 de persoane, dar au fost ani în care s-au adunat şi 2.000 de persoane. Dacă ne gândim că Valea Stanciului este o localitate cu 5.300 de locuitori şi dacă vremea este bună, estimez o participare de peste 3.000 de locuitori. Am hotărât să organizăm evenimentul în parcul din incinta Şcolii Profesionale deoarece este un loc extrem de frumos, cu umbră, cu verdeaţă, o locaţie în care şi-au putut amenaja şi comercianţii tarabele, dar prevăzută totodată şi cu locuri de parcare“, a spus Ovidiu Gîngioveanu, primarul din Valea Stanciului.
În Valea Stanciului, tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie, iar tinerii sunt cei care le duc mai departe. „Ne bucurăm să participăm la Ziua comunei cu elevii şcolii noastre, cei care duc mai departe tradiţiile şi obiceiurile prin dansuri populare româneşti şi ţigăneşti, dansuri învăţate în cadrul proiectului „Jienii dansează“, finanţat de Consiliul Judeţean Dolj în anul 2017 şi implementat de Asociaţia Amazonia. De asemenea, am oferit Certificatul de participare şi Certificatul Europass elevilor clasei a X-a, care au participat în cadrul programului Erasmus+ la proiectul „Profesionişti în mediul rural pentru o agricultură modernă şi utilată în Oltenia“, a spus Anca Irina Neda, directorul Şcolii Profesionale Valea Stanciului.
„Pregătim aceşti elevi în străinătate, dar avem multe proiecte să-i ţinem în comună, unde să-şi întemeieze familii frumoase!“, a adăugat Ovidiu Gîngioveanu, primarul comunei Valea Stanciului.
Localnicii au aşteptat cu mare interes acest eveniment, prilej pentru a se reuni şi a petrece momente plăcute împreună. „Ziua comunei a devenit deja o tradiţie şi ne bucurăm că se organizează. E un prilej bun să ne întâlnim şi cu cei care sunt plecaţi şi revin acum“, a spus Nicoleta Firescu.
Aurelia Ninoiu participă în fiecare an la sărbătoarea comunei atât pentru a se bucura de atmosferă, cât şi pentru a fi alături de consăteni. „Îmi place că se organizează Ziua comunei, că ascultăm muzică populară şi e voie bună. Particip în fiecare an“, a spus Aurelia Ninoiu.
Loc al oamenilor care ştiu să petreacă, dar şi să muncească, Valea Stanciului se află în plin proces de modernizare. Aflat de şase ani în fruntea comunei, primarul Ovidiu Gîngioveanu a făcut permanent demersuri menite să schimbe aspectul așezării. Edilul speră ca şi anul 2018 să fie la fel de bun, cu atât mai mult cu cât se află în derulare o serie de proiecte care vizează îmbunătăţirea nivelului de trai al localnicilor. „Învăţământul este un domeniu prioritar de investiţii pentru noi. Au fost ridicate două grădiniţe noi, iar acum se lucrează la reabilitarea Şcolii gimnaziale din satul Horezu Poenari. De asemenea, avem în derulare mai multe proiecte, care vizează canalizarea, înfiinţarea unui centru medical, reabilitarea Grădinţei din Bârza, a celei din Ţugureşti, plus două săli de sport. Nu au fost uitate Şcoala primară de la Valea Stanciului, şcoala din satul Greceşti, pe care o reabilităm, dar avem în vedere şi două cămine culturale pentru care s-au depus proiecte la Compania Naţională de Investiţii, pentru reabilitare. Pentru toate aceste proiecte, contractele de finanţare au fost semnate. De asemenea, am terminat pietruirea în satele Valea Stanciului, Bârza şi Ţugureşti, pe toate uliţele, urmează şi proiectele de asfaltare. Totodată, am reabilitat patru biserici, dintre care două au fost sfinţite în satele Valea Stanciului şi Greceşti. A treia biserică reabilitată se află în satul Horezu Poenari, iar lăcaşul de cult din satul Bârza a fost reparat integral pe exterior şi vom continua cu satul Ţugureşti. Canalizarea va începe din toamnă, pentru acest proiect semnându-se un contract de două milioane de euro. Am planuri ambiţioase pentru comuna mea pentru că oamenii şi-au pus toată nădejdea în mine şi nu vreau să îi dezamăgesc“, a mai spus primarul.
Petrecerea dedicată Zilei comunei Valea Stanciului a ţinut până după miezul nopţii, când toţi cei prezenţi au asistat la un frumos foc de artificii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS