21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajConsiliul Judeţean Dolj contribuie la creșterea numărului locurilor de muncă

Consiliul Judeţean Dolj contribuie la creșterea numărului locurilor de muncă

Una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj de dezvoltare economică a zonei are în vedere înființarea sau extinderea suprafețelor dedicate parcurilor industriale. În prezent, în Parcul Industrial Craiova funcționează 41 de fabrici care au generat peste 1.600 de locuri de muncă, în diferite domenii de activitate. Cei care doresc să pornească sau să dezvolte o afacere primesc sprijin prin Incubatorul de Afaceri. De altfel, Consiliul Județean Dolj continuă sprijinirea dezvoltării economice și a pornit lucrările pentru al doilea High-Tech Industry Park, în estul Craiovei, lângă aeroport.
Primul Parc Industrial din Craiova a fost realizat pe platforma Companiei Avioane. „Începuturile au fost în anul 2004, atunci când Consiliul Județean Dolj, prin oamenii politici de la acea vreme, a decis să restructureze Compania Avioane Craiova și jumătate din infrastructura acesteia a fost solicitată statului român, pentru reconversia ei, din domeniul aviației în domeniul civil. Spre bucuria noastră, guvernul de la acea vreme a dat o hotărâre prin care jumătate din infrastructura Fabricii Avioane să treacă la Consiliul Județean Dolj în proprietate. A fost înființată o societate administrator, care a preluat toate aceste bunuri de la Societatea Comercială Avioane SA și a început să le înnobileze. În primul rând, a fost reabilitată infrastructura de apă, canal, electricitate și deja din decembrie 2004 primele firme începeau locarea în amplasament. În 2005, tot Consiliul Județean a achiziționat două hectare de teren, pentru că era nevoie de zece hectare de teren pentru a primi titlul de parc industrial“, a spus Marin Nicoli, directorul general al Parcului Industrial Craiova.
Printre avantajele oferite investitorilor care aleg să-și desfășoare activitatea într-un parc industrial se numără scutire de la plata impozitelor pe clădiri și acces la toate rețelele de utilități necesare. Spațiul destinat parcului s-a extins prin achiziția de noi suprafețe de teren și investiții în infrastructură, care au atras agenții economici. „De-a lungul timpului s-au locat în amplasamentul de 18,4 hectare de teren 41 de fabrici, care au generat 1.604 locuri de muncă“, a mai precizat directorul general al Parcului Industrial Craiova.
Printre afacerile de succes din cadrul Parcului Industrial se numără fabrica ETI, dar și producția de trotinete electrice. „Concernul ETI a venit cu o investiție de 25 de milioane de euro, care a generat 360 de locuri de muncă, dar, mai ales, a realizat un produs de panificație, biscuitele ETI cu întreaga lui gamă aici, la Craiova, și astăzi în Europa se vinde acest produs «Made in Craiova». Alt exemplu de succes în cadrul polului de competitivitate Oltenia, din care fac parte ADR SV Oltenia, Consiliul Județean, Primăria Craiova și Parcul Industrial și cu firma Nextrom s-a realizat vehiculul de transport electric cu motor fără perii, acea trotinetă electrică, pe care sunt convins că mulți dintre craioveni au văzut-o prin oraș. Bineînțeles, și bicicleta electrică. Urmează scuterul electric și vehiculul electric cu patru roți“, a subliniat directorul general Marin Nicoli.

Sprijin prin Incubatorul de Afaceri

Investitorii care vor să facă afaceri în Craiova sunt sprijiniți prin Incubatorul de Afaceri. „Când un investitor vrea să înceapă o afacere solicită o suprafață în incubatorul de afaceri. Este vorba de unități de incubare între 60 și 120 de metri, complet echipate cu aer condiționat, cu condiții pentru microproducție, birouri și pentru activitățile de cercetare-dezvoltare. Spre bucuria noastră, Incubatorul de Afaceri a început să fie solicitat din 2011, astfel încât este ocupat în proporție de 70%. Vin afacerile, se incubează, iar la atingerea maturității în aproximativ trei ani de zile, ies în exterior pentru că nu le mai este suficient spațiul. Incubatorul de afaceri a creat câteva firme care își desfac producția în toată țara. Unul dintre exemplele de succes este chiar afacerea ETI. Altă afacere de succes este Hedone Cafe, care a pornit de la microproducția de aparate de cafea și a reușit, în prezent, să iasă în exteriorul parcului și a generat producția de aparate de cafea multihead, cu vânzarea cafelei respective“, a mai spus directorul general al Parcului Industrial. Urmare a succesului primului Parc Industrial din Craiova, Consiliul Județean a pornit lucrările pentru al doilea High Tech Industry Parc, în estul Craiovei, lângă aeroport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS