21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajAutorităţile din Rojişte au înfiinţat o asociaţie a crescătorilor de animale

Autorităţile din Rojişte au înfiinţat o asociaţie a crescătorilor de animale

Ionel Nedelcu, primarul comunei Rojişte

Cultivarea pământului și creșterea animalelor sunt principalele surse de venit pentru localnicii din comuna doljeană Rojişte. Oamenii au valorificat potențialul comunei și au continuat tradiții din strămoși. Creșterea animalelor este însă prioritară pentru fiecare gospodărie atât pentru consum propriu, cât și pentru obținerea unui profit de pe urma vânzării de carne și lapte.

Sunt peste 2.300 de animale în comuna Rojişte, iar pentru administrație a fost o provocare asigurarea locurilor pentru pășunat, mai ales după apariția legilor care reglementează această activitate. S-a dorit ca, pe lângă cei care cresc deja animale, să poată fi permis accesul la această îndeletnicire și pentru tinerii care vor să-și asigure un venit în viitor. „La un moment dat, a fost Legea nr. 34, ulterior Legea nr. 44 din 26 ianuarie 2018, prin care primăriile sunt obligate să concesioneze aceste izlazuri. Fiecare comună este obligată să facă, împreună cu Camera Agricolă, un amenajament pastoral, iar Camera Agricolă a stabilit niște criterii legat de ceea ce trebuie să facem pentru o perioadă de zece ani la acest izlaz. Noi, ca să nu dăm curs speculațiilor, am înființat la nivel de comună o asociație care se cheamă Rojişteanca, din care fac parte toți oamenii din comuna noastră care dețin animale, indiferent de număr. Noi, la rândul nostru, suntem obligați să facem o încărcătură de 0,3 UMV (unitate vită mare) pe hectar. Dacă împărțeam acest izlaz la oameni, practic îngrădeam posibilitatea altor tineri să vină cu animalele pe aici și ne-am gândit să dăm posibilitatea și altor tineri să vină cu animalele pe acest izlaz, să îl îngrijească și să facă tot ce e necesar pentru a-l menține în bune condiții. Din această asociație fac parte 59 de fermieri, cu un total de 2.312 animale, toți înscriși în Registrul Electronic Național, și au dreptul să îl folosească“, a spus Ionel Nedelcu, primarul din Rojişte.
Primarul și consiliul local supraveghează activitatea acestei asociații, iar până în prezent s-a dovedit că funcționează foarte bine deoarece nici un crescător nu este nemulțumit. Laptele, brânza și carnea sunt valorificate pe piața din Craiova și în târgul din Bratovoieşti. Pentru că sunt produse de calitate care au căutare, autoritățile din Rojişte se gândesc să înființeze un târg și în localitatea lor.

Zeci de tineri din Rojişte au accesat fonduri europene

În privința agriculturii, comuna Rojişte este cunoscută în principal pentru culturile de orez, de unde se culeg recolte de calitate, ce asigură materia primă pentru unul dintre cele mai cunoscute branduri de pe piața românească. Majoritatea terenurilor sunt cu sol nisipos, unde culturile de porumb și grâu nu pot fi atât de profitabile din cauza lipsei de apă. Primarul Ionel Nedelcu spune că a făcut demersuri pentru construirea unei stații de irigare. În Rojişte există preocupare pentru susținerea tinerilor care, în lipsa unui venit, sunt pe cale să plece, așa cum s-a întâmplat în aproape toate localitățile rurale în ultimii ani. „Am avut foarte mulți tineri pe care i-am sprijinit, au accesat diverse măsuri, pe agricultură, pe nonagricol și îi vom ajuta cu tot ce putem. Unii sunt interesați să acceseze 6.1, instalarea tânărului fermier. Avem 28 de tineri care au accesat fonduri europene, sunt încă în derularea proiectelor și sperăm ca și pe viitor să meargă mai departe. Au optat pentru culturi de cereale, pepeni și alte produse. Neavând unde să lucreze, începuseră să plece, dar ne-am luat toate măsurile pentru a-i aduce înapoi și deja patru persoane le-am angajat la baza de recepție a Cerealcom“, a mai spus primarul.
În Rojişte există potențial și pentru atragerea oamenilor spre locuri de agrement în natură. Sunt deja câteva iazuri de peşte, unde, în special pe timpul verii, vin sute de oameni chiar și din Craiova pentru a pescui și a petrece timpul în natură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS