9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajConsiliul Judeţean Dolj va investi peste 30 de milioane de lei în sănătate

Consiliul Judeţean Dolj va investi peste 30 de milioane de lei în sănătate

Sănătatea reprezintă un sector extrem de important pentru autorităţile judeţene. Dovadă stau investiţiile constante pe care CJ Dolj le-a făcut în acest domeniu. Acestea se ridică la 30 de milioane de euro şi plasează judeţul Dolj pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte sumele alocate acestui sector. „Ni s-a cerut o listă de la Ministerul Dezvoltării cu toate investițiile pe care le-am realizat în sănătate, iar când au văzut lista, nu le venea să creadă, pentru că a rezultat că suntem județul cu cele mai multe investiții din România. Această listă a fost trimisă și la Banca Mondială, iar reprezentanții acestei instituții au venit la Craiova să le arătăm ce am făcut. A venit și secretarul de stat Raed Arafat, care a rămas foarte impresionat“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.
Sănătatea este și în acest an un domeniu prioritar pentru CJ Dolj, care are în 2018 un buget propriu de 479.069.000 de lei, din care 17,18 la sută, respectiv 33.113.680 de lei, vor fi destinate acestui sector. Investiția făcută în Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, construită în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, este de 7,5 milioane de euro și a fost demarată de Consiliul Județean Dolj în august 2014. Valoarea echipamentelor și dotărilor este de aproximativ 2 milioane de euro, fonduri pe care Consiliul Județean le-a alocat anul trecut. În paralel, se află în implementare un proiect european de 1,5 milioane de euro, în cadrul căruia va fi dotată complet una dintre sălile de operații, iar prin bugetul pentru 2018 va fi repartizată suma de 4.350.000 de lei pentru echiparea celei de-a doua. „Noi am făcut dotarea și tot ce trebuia. Acum presiunea se pune pe managementul spitalului, care trebuie să coordoneze activitatea de acolo. Această clinică este cea mai importantă construcție care s-a realizat în România de către autoritate publică în ultimii ani. De la Timișoara până la București, nu mai există o astfel de clinică. Nu este departe momentul în care acolo va fi salvată prima viață. Pacienții vor avea o șansă la viață și aici“, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
Clinica de Cardiologie Intervențională are 25 de paturi. Toate saloanele au grup sanitar propriu, dar și sistem de alarmare pentru personalul medical. În clinică se află un bloc operator cu două săli de operații, un izolator, dar și zone de supraveghere și terapie intensivă și o sală pentru angiograf.
Lucrările înregistrează un progres vizibil și în privința celeilalte mari investiții derulate de Consiliul Județean la SCJU Craiova, modernizarea și extinderea UPU. Investiția derulată la Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Craiova, estimată la 7 milioane de euro, vizează modernizarea spațiilor existente, cu o suprafață de aproximativ 900 de metri pătrați, precum și extinderea cu două noi corpuri de clădire, având o suprafață desfășurată cumulată de aproape 3.700 de metri pătrați. Anul acesta se vor aloca 5.000.000 de lei pentru conti­nuarea lucrărilor de moderni­zare şi extindere, 6.900.000 de lei pentru dota­rea cu echipamente şi 600.000 de lei pentru proiec­tarea şi construirea depozitu­lui de gaze medicale.
„La finalul acestui demers, vom aduce la nivelul exigențelor europene spațiul în care funcționează Unitatea de Primiri Urgențe, unde ajung în fiecare an peste 130.000 de pacienți din regiunea noastră. Investiția vizează, pe de o parte, modernizarea clădirii existente a UPU, dar și creșterea de peste patru ori a suprafeței destinate medicinei de urgență, în acord cu intensitatea și amploarea activității desfășurate. În ceea ce privește extinderea, proiectul prevede construirea a două noi corpuri de clădire. Pentru cel mai important dintre acestea – o construcție cu subsol, parter, etaj și o zonă de trecere către pasarela de legătură cu SCJU – structura este complet realizată și, în prezent, lucrările continuă la interior, la pavaje, plafoane și rețelele de instalații. Dintre dotările moderne cu care este prevăzută clădirea, a fost montat sistemul de transport pneumatic, prin intermediul căruia între diversele departamente vor putea fi expediate rapid medicamente și materiale medicale, probe destinate analizelor de laborator, rezultate și alte documente. Această investiție era absolut necesară, ținând cont de complexitatea acestui imobil, care cuprinde module de consultații pentru diferite specialități, bloc operator propriu, cu două săli pentru intervenții chirurgicale, laborator și chiar un modul educațional, pentru cursuri și conferințe“, a precizat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
Un alt obiectiv de investiţii al CJ Dolj este extinderea Centrului Medical de Radioterapie. Ministerul Sănătăţii a anunţat achiziţionarea unui echipa­ment de radioterapie pentru dotarea Spitalului Clinic Jude­ţean de Urgenţă Craiova, iar Consiliul Judeţean Dolj pro­pune alocarea sumei de 2.030.000 de lei, prin bugetul pentru 2018, în vederea pro­iectării construirii unui corp de clădire destinat noului apa­rat. Construcţia va fi prevăzută cu buncăr pentru acceleratorul liniar, cabinete medicale, spa­ţii tehnice, administrative şi pentru depozitare. Investiţia va contribui substanţial la atingerea stan­dardelor europene în domeniu, care recomandă un echipa­ment de radioterapie la 300.000 de locuitori
Și alte unități medicale din Dolj primesc anul acesta bani de la CJ. Este vorba despre Spitalul Orășenesc Dăbuleni, căruia îi vor fi alocate fonduri pentru achiziționarea de aparatură medicală, precum şi Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, care va primi 2.917.000 de lei în progra­mul de investiţii pentru 2018, în vede­rea modernizării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS