29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajPe 21 mai se sărbătoreşte Ziua Comunei Castranova

Pe 21 mai se sărbătoreşte Ziua Comunei Castranova

Primarul Comunei Castranova, Dumitru Măceşanu (centru), alături de solistul Nelu Bîţînă
Primarul Comunei Castranova, Dumitru Măceşanu (centru), alături de solistul Nelu Bîţînă

Comună cu străvechi rădăcini şi cu o istorie milenară, Castranova este situată la 30 km de oraşul Craiova, în sud-vestul judeţului, şi este alcătuită din două sate: Castranova şi Puţuri. Este o localitate cu oameni gospodari, a căror principală ocupaţie o reprezintă agricultura. Cu o suprafaţă agricolă de peste 6.200 de hectare, aici predomină culturile de porumb și grâu, dar și plantațiile de legume (roșii, castraveți, fasole, varză, ardei). Nu în ultimul rând, este dezvoltată apicultura, una dintre îndeletnicirile tot mai căutate în ultimul timp. AgroCastranova este una dintre cele mai importante societăţi agricole din judeţ, care oferă chiar şi consultanţă celor interesaţi. Primarul comunei Castranova, Dumitru Măceşanu, spune că activitatea pe care a derulat-o de când a fost ales în fruntea comunităţii, în 2012, a avut drept scop creşterea calităţii vieţii pentru locuitori. Acest lucru se reliefează prin faptul că atât Castranova, cât şi Puţuri au sistem de alimentare cu apă şi o bună parte din drumuri a fost modernizată. De asemenea, au fost investite fonduri însemnate pentru întreţinerea şcolilor, grădiniţelor şi a dispensarului medical. Unul dintre punctele de atracţie ale comunei Castranova îl reprezintă balta de pescuit pe care localnicii o numesc „Lacul Baraj“. Fiind o zonă propice cu multă papură, dar şi cu limpezişuri mari şi mici, ea se pretează atât pentru pescuitul la undiţă, cât şi pentru pescuitul la lansetă. Aici vin pescari din toată Oltenia, atraşi de pitorescul locului. Primarul comunei, Dumitru Măceşanu, spune că localitatea oferă oportunităţi pentru cei care caută relaxare într-o zonă în care natura nu a fost afectată de poluare. Cât despre dezvoltarea comunei, primarul Dumitru Măceşanu a decis să apeleze la oportunitatea pe care o oferă fondurile europene. Pentru a putea face acest lucru a decis ca alături de alte zece comune, respectiv Ghindeni, Teasc, Bratovoieşti, Rojişte, Mârşani, Daneţi, Dobroteşti, Amărăştii de Jos, Celaru şi Apele Vii, să înfiinţeze Grupul de Acţiune Locală „GAL – Jiu Romanaţi“. După cum se ştie, Grupurile de Acţiune Locală reprezintă parteneriate constituite din diverşi reprezentanţi ai sectorului socio-economic din teritoriul respectiv. În ceea ce priveşte componenţa la nivel local a entităţilor care fac parte din această structură, prioritate o au reprezentanţii societăţii civile, precum agricultorii, femeile, tinerii din spaţiul rural. Ca urmare, asociaţiile acestora trebuie să reprezinte cel puţin 50% din parteneriatul local. Prin intermediul acestor Grupuri de Acţiune Locală se pot obţine fonduri pentru rezolvarea unor probleme stringente ale localităţilor – de la infrastructură, cum ar fi modernizarea drumurilor comunale sau a celor de exploatare agricolă la promovarea tradiţiilor populare. Astfel a fost modernizat căminul cultural din localitate, unde se pot susţine acum spectacole.
Şi pentru că am ajuns la acest subiect, începând cu 2013 a fost reluată tradiţia Zilelor Comunei Castranova, iar patroni spirituali ai comunităţii au fost aleşi Sfinţii Constantin şi Elena, care sunt prăznuiţi în fiecare an pe 21 mai. Este una dintre marile sărbători în calendarul ortodox, iar numele celor doi sfinţi este purtat de mulţi locuitori ai comunei. De aceea, s-a luat hotărârea ca în fiecare an, pe 21 mai, locuitorii din Castranova să se întâlnească pentru a se bucura împreună şi a sărbători Zilele Comunei. Ca urmare, duminica aceasta locuitorii comunei, dar şi cei care vor să se bucure alături de ei sunt invitaţi la un spectacol de excepţie.
Pe scena din Castranova va fi prezentă Daniela Gyorfi într-un recital de excepţie, dar şi nume de seamă ale muzicii populare olteneşti. Vor fi alături de oamenii din Castranova, Nelu Bîţînă, Maria Loga, Sanda Argint, Livia Celea Streaţă, Elisabeta Vasile, Mihaela Streaţă, Roxana Stănel, Horaţiu Constantinescu şi Nicuşor Troncea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS