24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCJ Gorj le va oferi mere preşcolarilor şi elevilor de gimnaziu

CJ Gorj le va oferi mere preşcolarilor şi elevilor de gimnaziu

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj le va oferi mere proaspete preşcolarilor şi elevilor de clasele I – VIII din judeţ. În acest sens a fost alocat un buget de 739.198 de lei, care va fi utilizat pentru achiziţia fructelor pentru anul şcolar 2016 – 2017, respectiv pentru asigurarea serviciilor de transport rutier. Licitaţia pentru achiziţia serviciilor de transport şi a merelor va avea loc în luna martie a acestui an.
Potrivit unei hotărâri de guvern, elevii din învățământul primar şi gimnazial vor beneficia şi în anul şcolar 2016-2017 de Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, finanțat din fonduri europene și naționale. Actul normativ stabilește tipul de fructe distribuite, perioada şi frecvenţa de distribuție, limita valorii zilnice/elev, măsurile adiacente distribuției de fructe, bugetul alocat, precum şi modalitatea de implementare efectivă şi de gestionare la nivelul administrației publice. Programul va fi implementat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, alături de consiliile județene şi de consiliile locale ale sectoarelor municipiului București. În anul școlar 2016-2017, vor fi acordate gratuit mere, în limita aceleiași valori de 0,37 lei/elev, ca şi în anul precedent, pentru o perioadă de maximum 88 de zile de școlarizare. Hotărârea mai stabilește şi unele măsuri adiacente distribuției de mere, care susțin încurajarea alimentației sănătoase pentru elevi, precum organizarea de vizite la ferme şi staţiuni de cercetare pomicolă ori legumicolă, la zilele recoltei, expoziții şi târguri sau organizarea de concursuri tematice, inclusiv degustarea de fructe şi legume, precum şi organizarea de activități de grădinărit la nivelul școlii sau de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume.

Plantări de meri

Consiliul Judeţean Gorj a realizat în ultimii ani activităţi care încurajează consumul de fructe în şcoli. Astfel, în primăvara anului 2015 a iniţiat un program de plantări de meri la care au participat mai multe unități de învățământ de pe raza întregului județ. Consiliul Județean Gorj a achiziționat 525 de puieţi de pomi fructiferi – meri, soiuri de vară și toamnă şi a distribuit câte 25 de bucăți de material săditor, împreună cu uneltele agricole necesare plantării, pentru următoarele şcoli gimnaziale: Novaci, Godineşti, Samarineşti, Leleşti, Ciuperceni, Aninoasa, Polovragi, Ceauru, Drăguţeşti, Dăneşti, Andreeşti, Târgu-Logreşti, Bălceşti, Alimpeşti, Teleşti, Corobăi, Dragoteşti, Ţînţăreni, Cruşeţ, Şcoala Gimnazială numărul 1 Ţicleni, precum şi la Liceul Roşia Jiu şi Liceul Tehnologic Bustuchin. Costurile totale pentru achiziţionarea pomilor fructiferi și a uneltelor necesare plantării au fost de 12.752,25 lei fără TVA, în această sumă fiind incluse și cheltuielile aferente transportului. Când vor intra pe rod, merii vor contribui, de asemenea, la derularea programului naţional privind oferirea de fructe elevilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS